TO ÅR SIDEN TERROREN: For andre gang samlet overlevende og berørte seg i Regjeringskvartalet, hvor statsminister Jens Stoltenberg holdt tale og la ned blomsterkrans. (Foto: Kristoffer Hovde Andersen/TV2.no)
TO ÅR SIDEN TERROREN: For andre gang samlet overlevende og berørte seg i Regjeringskvartalet, hvor statsminister Jens Stoltenberg holdt tale og la ned blomsterkrans. (Foto: Kristoffer Hovde Andersen/TV2.no)

Mintes ofrene i Regjeringskvartalet

– Ingen ekstremisme, uansett farge, uansett religion, har rett til å heve seg over loven, sa Jens Stoltenberg.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Hovde Andersen

– Vårt unisone svar var; dette finner vi oss ikke i, sa Statsminister Jens Stoltenberg under sin tale til de fremmøtte i Regjeringskvartalet på 2-års markeringen til 22.juli-terroren.

Flere hundre mennesker møtte opp i Regjeringskvartalet, hvor en offisiell og høytidelig kransenedleggelse markerte to år siden Anders Behring Breivik drepte 77 personer i Regjeringskvartalet og på Utøya for to år siden.

Stoltenberg understreket at siden terroren rammet Norge, så har det vært mye fokus på hvor godt rustet Norge står mot et slikt angrep.

– Hver dag siden terroren rammet oss, så har vi jobbet systematisk for å øke beredskapen. Vi har evaluert, vi har lært og vi har handlet, sa Stoltenberg.

– Varslings- og ansvarsrutinene som sviktet 22.juli, er forbedret, forsikret Statsministeren.

– Økt trygghet er ikke nok

Statsministeren understreket at den forbedrede beredskapen i Norge ikke er nok.

– Vi har fått bedre etterretning, flere politihelikoptere og mer politi. Og vi øver mer. Regjeringen øver, politiet øver og vi øver mer sammen. Men det er ikke nok, sier Stoltenberg.

Like viktig er det å vokte verdiene som ble angrepet for to år siden.

– Humanitet, mangfold, solidaritet, vårt åpne og tillitsfulle fellesskap, understreket han.

SKJERPET: ¿ Norge har skjerpet den mentale beredskapen, sa Statsminister Jens Stoltenberg til de fremmøtte ved Regjeringskvartalet. (Foto: Kristoffer Hovde Andersen)

Hatefulle ytringer

Blant de fremmøtte var Regjeringen representert ved statsministeren, utenriksminister Espen Barth Eide, fornyings, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud og justisminister Grete Faremo. Hatefulle ytringer kan ikke aksepteres, og skal ikke få lov til å skremme oss, sa Stoltenberg fra talerstolen.

– Jøder, muslimer, homofile, de andre, trues hver dag. I Europa vokser høyrepopulistiske partier, samtidig fremmer ekstreme muslimer sine trusler på nytt og på nytt. Dette må vi stå opp mot.

– Ingen ekstremisme, uansett farge, uansett religion, har rett til å heve seg over loven, sier Jens Stoltenberg.

– Fortsatt tungt for mange

Terrorangrepet, kommisjonsrapporten, rettssaken, dommen. Det har vært to lange og tunge år, selv om minnene fortsatt er ferske, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

– Det fellesskapet som oppsto etter 22.juli betydde mye for mange, og det fellesskapet er der i dag også. Men vi må være flinke til å se hverandre og hjelpe de som kanskje ikke har kommet like langt som Norge forøvrig har, sier Pedersen til TV 2.

I forkant av toårsmarkeringen sier leder John Hestnes i støttegruppen for regjeringskvartalet at mange av de berørte og etterlatte har hatt det tøft i forkant av markeringen. Støttegruppa har hatt mye aktivitet både på Facebook-sidene sine og over telefon.