martedalelv000001 (Foto: TV 2 Nyhetene)
martedalelv000001 (Foto: TV 2 Nyhetene)

Marte-saken eksploderte i verdenspressen

På et døgn har saken om Marte Deborah Dalelv fått oppmerksomhet over hele kloden. Hele verdenspressen er nå på jakt etter den norske 24-åringen.

Av Haakon E. H. Eliassen

– Hello? Yes, this is Marte.

Telefonen står ikke stille. Marte Deborah Dalelv har det siste døgnet blitt kontaktet av medier fra hele verden. Al Jazeera, BBC, CNN, Reuters – alle vil snakke med 24-åringen som tirsdag denne uken fikk sjokkmeldingen.

Dømt til fengsel i et år og fire måneder for å ha anmeldt en voldtekt. De største nyhetsbyråene har nærmest stått i kø utenfor sjømannskirken her i Dubai.

– Jeg er glad for at mediene er engasjerer seg, men samtidig er det veldig slitsomt, men nå er det bare å stå på. Avtaleboken er full av henvendelser og gule lapper, smiler Marte.

Glad for Barth Eide-støtte

Samtidig er det vanskelig å få øye på noe om saken i lokale medier her i Dubai.

– Hva er standardspørsmålet?

– «Kan du kort fortelle hele hendelsesforløpet?», men det er en lang historie, både sukker og smiler Marte.

På få dager har livet hennes beveget seg fra dyp fortvilelse til store håp om at det skal ordne seg for henne. Fredag gikk utenriksminister Barth Eide ut på TV 2 Nyhetene og ga klart uttrykk for at Norge vil presse på for at Marte skal slippe og sone i fengsel.

– Jeg så innslaget med Barth Eide, han var jo veldig tydelig, jeg synes han virket veldig sterk, ærlig og det varmet godt, det gir en slags trygghetsfølelse.

Les også: Eide jobber for Marte i Dubai

Massiv støtte

TV 2 har vært rundt Marte i et drøyt døgn. Pågangen har vært helt ufattelig. Mennesker og ulike organisasjoner verden over har tatt kontakt.

Både politikere og menneskerettighetsforkjempere reagerer kraftig på dommen som Marte har fått i Dubai. Dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha gitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

– Jeg har fått veldig mye støtte på Facebook, det er blitt opprettet støttegrupper og det har kommet fremmede personer hit til sjømannskirken som jeg ikke har møtt og noen om har tilbudt økonomisk hjelp. Det er helt overveldende.

Les også: Facebook-storm mot Martes tidligere arbeidsgiver

Marte sitter på Skype den ene øyeblikket. I neste sekund ringer telefonen. Slik har det gått i ett. Det hjelper henne å få tankene inn på noe annet. Om natten sliter hun med mareritt. Men én drøm vil hun holde fast med.

– Jeg gleder meg til å komme hjem, til å starte livet mitt på nytt. Nå føles det som om livet bare er på vent, så å komme hjem tilbake til Norge vil bety å komme hjem til virkeligheten for meg.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje fra Dubai:

732381

Se TV 2 Nyhetenes intervju med Espen Barth-Eide fra fredag:

732382