Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kristoffer Hovde Andersen, Christer Baardsen, Andreas Hensch Lunde og Christian Sønsteby

Et svart flagg med arabisk påskrift. Jihadistenes krigsfane. Opptrinnet utløste frykt og avsky blant flere personer, som ved 19-tiden varslet politiet om saken. Flagget ble hengt opp på fasaden like over Meny-butikken midt på Grønlands torg.

Politiet har snakket med personen som hang opp flagget på fasaden av den store bygården ut mot Grønlands torg, får TV2.no opplyst ved 20.30-tiden lørdag kveld.

– Det er et islamsk flagg. En del naboer følte ubehag ved at flagget hang der, så personen har tatt det ned, sier operasjonleder Tor Grøttum ved Oslo politidistrikt.

– Det skremte livet av meg

Meldingen til politiet gikk ut på at naboer mente det hang et Al-Qaida-flagg fra en bygård, godt synlig midt på Grønlands torg lørdag kveld.

– Det skremte livet av meg, forteller en nabo til TV2.no.

RYKKET UT: Politiet tok kontakt med eieren av leiligheten, som hadde hengt opp flagget. Han hevder han ikke mente å provosere forbipasserende, ifølge en nabo TV2.no snakket med.

Naboen som er muslim, så det islamske flagget og kjente igjen skriften hvor det stod, «Det er ingen Gud uten Allah, og Muhammed er hans profet». Naboen forbinder flagget med terror.

– Jeg sjekket det opp, og det var samme flagg som Al-Qaida bruker, sier naboen som ønsker å være anonym.

Naboen forteller at hun vurderer å flytte fra området på grunn av frykt for at ytterliggående grupper nå etablerer seg i området.

Ikke ulovlig

Selv om flere naboer reagerte på at flagget fikk henge der i minst halvannen time, er det ikke noe politiet kunne gjort dersom personen hadde motsatt seg forespørselen om å fjerne det.

– Det er ikke ulovlig å henge opp et Al-Qaida-flagg dersom det var det, og vi kunne ikke pålagt personen å ta det ned. Men når naboer følte slik ubehag ved at det hang der, ble flagget tatt ned velvillig, sier Grøttum.

Det tok noen timer lørdag kveld før politiet prioriterte episoden lørdag kveld, på grunn av en kraftig bussbrann i Bjørvika.

Grønland ligger like øst for Oslo sentrum. Området er i stor grad bebodd av personer med muslimsk bakgrunn.

Det karakteristiske flagget har tidligere vært båret av ytterliggående islamister under demonstrasjoner i Oslo.