STØTTES: Fredag jobber utenriksminister Espen Barth Eide for å få kontakt med myndighetene i Dubai.  (Foto: Privat / NTB Scanpix)
STØTTES: Fredag jobber utenriksminister Espen Barth Eide for å få kontakt med myndighetene i Dubai. (Foto: Privat / NTB Scanpix)

Amnesty: – Umenneskelig behandling av Marte (24)

Dommen mot Marte Deborah Dalelv (24) vekker sterke reaksjoner.

Av Kaja Kirkerud

Både politikere og menneskerettighetsforkjempere reagerer kraftig på dommen Marte Deborah Dalelv (24) har fått i Dubai. Tirsdag ble den norske kvinnen dømt for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha gitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai og ikke ble trodd.

Politisk rådgiver i Amnesty Norge Patricia Kaatee sier til TV 2 at dommen bryter med mange viktige prinsipper.

Bakgrunn: Norsk kvinne (25) anmeldte voldtekt – dømt til fengsel i Dubai

Umenneskelig og nedverdigende

– Behandlingen av Marte kan betegnes som umenneskelig og nedverdigende, sier Kaatee.

Hun mener norske myndigheter har gjort for lite for Marte.

– Jeg synes det har vært en svak reaksjon fra norske myndigheter. De har mulighet til å si at De forente arabiske emirater har brutt grunnleggende menneskerettigheter, og at selve tiltalen er i strid med menneskerettslig forpliktelser, og at de derfor forventer at både tiltale og dom oppheves, sier Kaatee.

Kaatee har selv engasjert selv i saken.

REAGERER: Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee reagerer kraftig mot dommen til den norske kvinnen i Dubai.
REAGERER: Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee reagerer kraftig mot dommen til den norske kvinnen i Dubai.

– Jeg har kontaktet mine kolleger i Midtøsten, og vi har også direkte kontakt med Marte. Vi kommer ikke til å gjøre noe før Marte selv ønsker vår involvering. Vi kan gjennom vår organisasjon gi denne saken en internasjonal dimensjon, sier hun.

Les også: Martes mamma: – Paradiset er ikke så flott som man tror

Myndighetene legitimerer voldtekt

Problemet rundt seksuelle overgrep i De forente arabiske emirater er omfattende.

– Det skjer ofte at kvinner som anmelder voldtekt selv blir straffet. Det er svært alvorlig, for det gjør at kvinner som blir utsatt for overgrep ikke tør å anmelde. De vet at sannsynligheten for en rettferdig rettsprosess er liten.

Kaatee mener frykten for at det skal slå tilbake på kvinnene selv er stor.

– Sjansen for at de selv blir dømt er stor, og dermed legitimerer myndighetene seksuelle overgrep og voldtekt av kvinner. Det er svært alvorlig, sier hun.

Fikk sparken

Marte Deborah Dalelv (24) anmeldte voldtekten, som skjedde mens hun var på jobbreise til Dubai. Cirka en måned etter anmeldelsen fikk hun beskjed av sin arbeidsgiver, The One Total Home Experience, at arbeidsforholdet hennes var avsluttet. Det skriver VG.

I korrespondansen med arbeidsgiver sto det blant annet:

«..arbeidsforholdet ditt er avsluttet på grunn av uakseptabel og upassende oppførsel på din siste arbeidstur til Dubai, noe som resulterte i arrestasjon av politiet i De forente arabiske emirater».

TV2.no har prøvd å komme i kontakt med firmaet The One Total Home Experience og eieren, svenske Thomas Lundgren uten å lykkes.

Må gjøre mer for Marte

Opposisjonspartiene mener også norske myndigheter må gjøre mer for å hjelpe Marte.

– Jeg hadde forventet at utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg hadde gått samlet ut og sagt at dette ikke er noe vi aksepterer, sier Jan Arild Ellingsen, utenrikspolitisk talsmann (Frp).

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen deler Ellingsens syn.

– Dette må løftes helt opp på høyeste politiske nivå. Vi må kreve at hun får passet sitt tilbake og at hun får komme tilbake til Norge, også i påvente av ankesaken, sier Ola Elvestuen.

Elvestuen sier at de diplomatiske virkemidlene Norge kan benytte seg av er å hente tilbake ambassadøren.

Se videoreportasje her.

732046