porte og froome
porte og froome

Her bryter Froome Tour-reglene – pådro seg tidsstraff

– Det er slik som skjer i rittet, sier Chris Froome til tv2.no etter sin «ulovlige» energibar.

ALPE D'HUEZ/BERGEN (TV2.no): Chris Froome viste svakhetstegn for første gang i årets Tour de France og gikk på en skikkelig smell på torsdagens mektige etappe opp Alpe d'Huez.

Sky-stjernen gikk rett og slett tom for krefter og måtte slippe konkurrentene i bakken. Heldigvis for Froome, så hadde han lagkompis Richie Porte ved sin side og klarte å unngå de store tapene. Kun Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez knep inn på Froome i sammendraget, mens Alberto Contador hadde en enda tøffere dag og tapte til Sky-kapteinen.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Froome: – Gikk sukkertom
Etter målgang var Froome lettet over at det ikke gikk verre enn det det faktisk gjorde.

– Dette var et stort steg tilbake. Jeg hadde Richie der, og heldigvis følte han seg bedre enn meg. Jeg gikk sukkertom mot slutten og måtte spørre om å få mer sukker fra bilen, sier Froome.

Det fikk han ikke. Derimot var lagkompis Porte nede og hentet en energibar, som så ble overlevert til Froome. Men det er ikke lov nå motta mat så nærme mål, ifølge Tour-reglene. Derfor ble Froome ilagt en tidsstraff på 20 sekunder. Det samme ble Porte, og begge fikk et bot på 200 sveiserfranc.

Se den ulovlige langingen i videovinduet øverst!

Da Froome snakket med tv2.no etter podieseremonien var han selv usikker på utfallet av straffen.

– Det er slikt som skjer i rittet. Det var Richie som teknisk sett hentet det fra bilen. Så vi får se hva som skjer, sier han.

Men legger likevel til:

– Regler er regler når alt kommer til alt. Jeg får ta de 20 sekundene. Men hvis du ser på teknikalitetene var det Richie Porte som fikk mat fra bilen, ikke jeg. Jeg fikk maten fra Richie Porte. Kanskje det er noe som man må ta hensyn til.

– Jeg kan forsikre deg om at det ikke er første gang i karrieren jeg har gått tom for sukker. Jeg er bare glad for å komme gjennom etappen. Jeg er bare glad for hvordan laget mitt kjørte, og spesielt Richie Porte. Han har lagt til side alle sine personlige ambisjoner for å hjelpe meg og beholde den gule trøyen, sier Froome.

Froome gledet seg derimot over at Quintana viste styrke og tok fjerdeplassen i mål. Nå ligger den vesle colombianeren på tredjeplass i sammendraget, 05.32 bak Froome, men bare 21 sekunder bak Contador på andreplass.

– Det er bra for Quintana at han overtok tredjeplassen. Jeg tror han ender på podiet, sier Froome.

– Jeg gjorde det beste jeg kunne de siste kilometerne. Contador og (Roman) Kreuziger var de største truslene, men så fikk jeg høre at de hadde sluppet seg nedover, sier han.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Riblon sikret fransk jubel
Mens favorittene kjempet seg imellom i de berømte hårnålssvingene, klatret franske Christophe Riblon seg inn til etappeseier. Triumfen er den første til Frankrike i årets Tour, og følgelig svært etterlengtet.

Ag2r-rytteren var en del av dagens brudd, men ble etter hvert liggende i ingenmannsland bak Tejay van Garderen, som lå i ledelsen ved foten av Alpe d'Huez.

Like før mål gikk imidlertid amerikaneren tom for krefter, og Riblon tråkket seg forbi.

Se intervju med Chris Froome her (Artikkelen fortsetter under):

Nordhaug: – Ville egentlig i brudd
Lars Petter Nordhaug imponerte stort på kongeetappen og satt lenge med favorittene opp Alpe d'Huez. Nordmannen gjorde en kjempejobb for kaptein Bauke Mollema, men hadde egentlig planer om å gå i brudd.

– Jeg hadde egentlig tenkt til å gå i brudd i dag. Først og fremst for å overleve der foran og falle ned for å hjelpe til. Men jeg hadde ikke en sjanse. Du må være verdensmester i prolog for å gå i brudd her. Det er helt vilt, sier han tv2.no.

– Men jeg følte meg bedre og bedre og kjente at jeg hadde kanonbein. Jeg prøvde å sitte langt fremme og passe på Bauke. Han har slitt med noen av de samme helseproblemene som meg, så jeg visste det ville bli tøft for ham, forteller Nordhaug.

Midt i alt slitet, så koste han seg stort over at så mange nordmann var på plass.

– Det var fantastisk å kjøre opp Alpe d'Huez med så mange nordmenn. Helt rått, sier han med et smil.

Det synes også Alexander Kristoff, som kom trygt inn med gruppettoen – innenfor tidsgrensen.

– Jeg hadde flere venner som sto der, så det var moro. Det ble ropt 'Kristoff' i hele bakken, sier han.