LØSLATT: Konen til Varg Vikernes ble onsdag kveld løslatt fra varetekt. (Foto: Privat/Ingun Mæhle montasje: TV 2)
LØSLATT: Konen til Varg Vikernes ble onsdag kveld løslatt fra varetekt. (Foto: Privat/Ingun Mæhle montasje: TV 2)

Ofret Marie familien for et liv med «Greven»?

Marie Cachet (25) traff Varg Vikernes for åtte år siden mens han sonet for drap. Nå er de gift, har tre barn og hun er gravid.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Torbjørn Brandeggen

Onsdag kveld ble Marie løslatt fra arresten der hennes ektemann, Varg Vikernes, fremdeles sitter, mistenkt for terrorplanlegging.

Marie Cachet var kun 17 år gammel da hun traff Varg Vikernes for første gang. Da var han 31 år og hadde sonet vel ti år av straffen på fengsel i 21 år for overlagt drap på Øystein Aarseth.

– Hun ville bruke musikken hans i et prosjekt hun jobbet med på universitetet. Hun skrev til ham og ba om rett til å bruke noe han hadde laget. Hun visste ingenting om bakgrunnen hans da hun tok kontakt. De begynte å korrespondere, og etter hvert reiste hun til Norge for å besøke ham, sa moren til Vikernes i et intervju med Bergensavisen i 2008.

Marie tok sommerjobb i Norge i 2004 og besøkte Vikernes ofte i fengselet i Skien hvor han da sonet.

Musikkstudiene hennes endte med at hun forelsket seg i ham.

Rundt 2007 fikk paret sitt første barn sammen, og året etter giftet de to seg i Skien, mens Vikernes hadde én ukes permisjon fra fengselet.

LES OGSÅ: Slik var Grevens liv på gården

Solgte leiligheten

Samme år som Vikernes ble løslatt fra fengselet, i 2009, fikk paret barn nummer to sammen.

Varg Vikernes hadde en datter fra før, som i dag er 21 år gammel.

Etter rettssaken mot Vikernes i 1994 flyttet moren til Østlandet for komme seg vekk fra Bergen, hvor hun opplevde at ingen ville ansette henne når de visste hvem hun var.

I 2008 solgte moren leiligheten sin og kjøpte et småbruk i Telemark til sin sønn, slik at han og Marie og deres to barn hadde et passende sted å bo.

LES OGSÅ: Elden: – Ville ikke blitt pågrepet i Norge

Bodde alene på småbruk

Da trodde både moren og Marie at Vikernes skulle bli prøveløslatt, ett år før dommen var ferdig sonet. Men han fikk avslag, og den franske jenta måtte bo alene på gården gjennom vinteren.

Marie Cachet (Foto: Privat)

– Det er tøft for henne. Det spørs om hun takler en vinter til alene på småbruket, med vedbæring og snømåking og ikke tilgang til bil, skriver moren i et leserinnlegg i Dagbladet sommeren 2008.

– Det gikk bra med meg da Varg satt inne, men selvsagt var det tøft. Det var mye ansvar å bo på et småbruk alene med en liten baby, fortalte Marie til Dagbladet Magasinet.

I 2009 ble Vikernes løslatt og flyttet da inn på småbruket sammen med Marie.

– Jeg har lovet ham at den dagen han slipper ut av fengsel, skal han ikke stå der alene med en bærepose i hånda. Det løftet skal jeg holde, sa moren.

LES OGSÅ: Demonstrerte for Vikernes utenfor politihuset

– Er morsomt med barn

Mens familien holdt til på småbruket i Telemark ble Marie gravid med sitt tredje barn, som kom til verden i 2011. Vikernes la ikke skjul på at han trives med barn.

– Det er veldig morsomt med barn. Vi gleder oss og jeg kommer selvsagt til å fortelle barna om fortiden min, fortalte Vikernes til Dagbladet Magasinet.

– Varg er en ansvarsfull, varm og snill gutt og pappa, som mest av alt ønsker å leve et normalt liv med sin kone, fortalte moren til avisen.

Det er året etter, i 2012, at den da 24 år gamle Marie Cachet tar med seg ektemann og barn og reiser tilbake til sitt hjemland og leier et gårdsbruk like utenfor landsbyen Salon-la-Tour til seg og sin familie.

LES OGSÅ: Jihadist-terror kan ha ført til Vikernes-pågripelse

Lager musikk og film

Varg Vikernes tar nå etternavnet til kona og skifter fornavn slik at han blir hetende Louis Cachet.

Mens ekteparet bruker tid på å oppdatere sine respektive bloggsider, holder samtidig Vikernes på med innspilling av ny musikk.

Les hva Vikernes har skrevet om Frankrike som lider av masseinnvandring. «Landsbygda er vakker, men bare fordi den fortsatt er lite preget av masseinnvandringen.»

Marie bruker selv mye tid i 2012 og fram til mars 2013 på å ferdiggjøre en langfilm som paret legger ut for salg 10. mars i år. Musikken er skrevet og innspilt av ektemannen.

Filmen, som er inspirert av «The book of the dead», spinner hovedsakelig rundt Marie og Vargs teorier om Neandertalermennesket som det foretrukne i Europa.

SE TRAILER av Marie og Vargs film her, artikkelen fortsetter.

https://www.youtube.com/watch?v=37wW5rR8624

Familien ble bekymret

Samtidig som Marie flytter tilbake til Frankrike med sin ektemann og deres barn skal hennes familie, foreldre og søsken, ha uttrykt bekymring over nordmannens innflytelse over henne.

Marie Cachets familie kommer fra Paris, erfarer Bergens Tidende.

Avisen skriver at Maries foreldre og søsken skal ha vært bekymret over at hun gradvis hadde kuttet kontakten med dem.

LES OGSÅ: Vikernes hemmelige studietid i Tromsø

Fikk ordføreren på besøk

Marie Cachet (Foto: Privat)

I april kommer ordfører i landsbyen, Jean-Claude Chaffour, for første og hittil eneste gang på besøk til den norsk-franske familien som har leid seg inn i huset i Las Fleytias, som nabolaget heter.

Ordførerens ærend er å snakke med Marie, som nå er blitt 25 år, og han forsøker å overtale henne til å sende den eldste sønnen (6) på skolen, forteller han til nyhetsbyrået AFP.

Marie sier hun skal tenke over saken, og forteller samtidig at hun driver hjemmeundervisning fordi hun selv skal ha opplevd skolen som barn som vanskelig med mye lidelse.

LES OGSÅ: – Jeg vil aldri gitt drapsdømte som Vikernes opphold i Frankrike

Kjøpte våpen i Maries navn

Tirsdag morgen blir idyllen ved det franske gårdsbruket brutt da den franske sikkerhetstjenesten DCRI skyter seg inn i ekteparets hjem og pågriper den gravide Marie Cachet og Varg Vikernes.

Varglås (Foto: FTR)

I lang tid har de vært overvåket, og etter at det nylig ble innkjøpt fire rifler på Maries navn, samt at Vikernes la ut blogginnlegg sikkerhetstjenesten oppfattet som truende, valgte man å slå til mot ekteparet.

Etter det TV2.no erfarer var de tre barna på to, fire og seks år tilstede under politioperasjonen.

Under ransakelsen ble det beslaglagt fem skytevåpen. Marie hadde våpentillatelse til å kjøpe fire rifler, ettersom hun var medlem av en lokal skyteklubb.

Tirsdag ettermiddag uttalte den franske innenriksminister Manuel Valls at mistanken mot Vikernes går ut på at at han skal ha planlagt en større terroraksjon.

LES OGSÅ: – Vi vet ikke hvilke terrormål han hadde

– En trussel mot samfunnet

Valls viser til at Vikernes var blant dem som fikk tilsendt terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest i forkant av angrepene 22. juli 2011.

– Denne personen, som tidligere er drapsdømt i Norge og står den nynazistiske bevegelsen nær, utgjør dermed en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett, går det fram av en uttalelse fra det franske innenriksdepartementet.

Onsdag kveld ble Marie løslatt fra arresten, mens Varg Vikenes fremdeles er varetektsfengslet, mistenkt for terrorplanlegging.

Det har ikke lykkes TV2.no å bringe på det rene om de tre barna er tatt hånd om av myndighetene mens Marie har vært varetektsfengslet, eller om hennes familie har tatt hånd om de.

LES OGSÅ: Vikernes: – Frankrike lider av masseinnvandring

Marie Cachet (Foto: Privat)