LePenVikernes (Foto: Scanpix)
LePenVikernes (Foto: Scanpix)

– Jeg ville aldri gitt drapsdømte som Vikernes opphold i Frankrike

Omstridt fransk partileder rasende over koblingen til høyreekstreme Varg Vikernes.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margaret Stakkestad

Etter pågripelsen av terrormistenkte Varg Vikernes (40) og kona (25) tirsdag morgen har innholdet på Vikernes sin blogg blitt allment kjent. I bloggen skriver han blant annet at bare det høyreekstreme partiet Front National (FN) kan redde Frankrike. Han oppfordrer franskmenn til å gi sin støtte til partiet.

«Landsbygda er vakker, men bare fordi den fortsatt er lite preget av masseinnvandringen. Hvis dere bor på et slikt sted, be om at dere må våkne og forstå at det finnes et Frankrike utenfor landsbyen, og at dette Frankrike lider voldsomt.»

«Selv om dere er idiotiske egoister, burde dere forstå at bare deres stemme til FN hindrer at denne lidelsen vil ramme dere, før eller senere.»

Landsbygda er vakker, men bare fordi den fortsatt er lite preget av masseinnvandringen

TV 2 har tirsdag vært i kontakt med lederen for Front National, Marine Le Pen, via hennes internasjonale rådgiver. På spørsmål om hva hun synes om Vikernes sin oppfordring om å stemme på hennes parti, svarer hun følgende:

«Jeg er overrasket over å bli stilt dette spørsmålet, ettersom alle vet at vi selvfølgelig ikke har noe å gjøre med denne typen ekstreme mennesker eller partier. Alle er frie til å støtte hvem de vil her i verden, det kan ikke vi gjøre noe med. Jeg har heller ingen politiske bånd til noen seriøse patriotiske politiske bevegelser i Norge for øyeblikket.»

LES OGSÅ: – Vi vet ikke hvilke terrormål han hadde

Ekern (Foto: TV 2)

Tar avstand

I en tekstmelding noen minutter senere utdyper hun sin reaksjon:

«Sist, men ikke minst, hvis jeg hadde vært president i mitt land hadde drapsdømte individer som dette aldri fått oppholdstillatelse i Frankrike, uansett hvor de kommer fra».

Elden: «Pågripelsesgrunnlaget synes svakt

John Christian Elden har tidligere opptrådt som Varg Vikernes sin forsvarer. TV2.no har tirsdag ikke lykkes å få kontakt med Elden, men på Twitter skriver han at grunnlaget for pågripelsen synes svakt.

«Her synes pågripelsesgrunnlaget av Vikernes å være svakere enn det pst (Politiets Sikkerhetstjeneste red.anm.) pleier å bruke for å pågripe islamister».

Le Pen til TV 2: – Breivik er gal

Simen Ekern, TV 2s reporter i Europa og spaltist i Morgenbladet, møtte lederen av FN, Marine Le Pen, for noen uker siden.

Under intervjuet gikk praten om høyreekstremisme.

– Hun sa at Anders Behring Breivik er en gal mann, og ville ikke snakke om han. Men hun var tydelig på at naiv innvandringspolitikk kan føre til voldelige handlinger, sier Ekern.

Partiet har gjort mye for å renvaske sitt omdømme etter at Marine Le Pen overtok ledervervet i partiet fra sin far, Jean-Marie Le Pen.

Denne våren har partiet hennes nådd oppslutning over 20 prosent på nasjonale meningsmålinger, og blitt en betydelig maktfaktor i fransk politikk.

Naboer våknet av skuddene

Fransk terrorpoliti aksjonerte mot gården Vikernes og kona leier i Salon-la-Tour tidlig tirsdag morgen.

Varglås (Foto: FTR)

Naboene våknet av skuddene politiet avfyrte mot låsen på inngangsdøren.

Tirsdag ettermiddag uttalte den franske innenriksminister Manuel Valls at mistanken mot Vikernes går ut på at at han skal ha planlagt en større terroraksjon. Men han sier også at de ikke vet hvilke terrormål han skal ha hatt.

– Vikernes ble pågrepet av nødvendigheten for å handle før, og ikke etter, sier den franske innenriksministeren Manuel Valls til Le Figaro.

vargsykkel

Varg Vikernes var mannen som først førte til fokus på det satanistiske miljøet i Norge.

Da Fantoft Stavkirke i Bergen brant ned til grunnen i 1992, ble det starten på en svært spesiell kriminalsak.

Svein Erik Krogvold, tidligere kriminalsjef ved Bergen politikammer, husker godt den morgenen kirken brant: