Varg Vikernes lås (Foto: FTR)
Varg Vikernes lås (Foto: FTR)

– Vi vet ikke hvilke terrormål han hadde

– Vikernes ble pågrepet av nødvendigheten av å handle før, og ikke etter, sier den franske innenriksministeren Manuel Valls til Le Figaro.

Av Margaret Stakkestad, Torbjørn Brandeggen og Simen Olafsen

– Naboer ble tirsdag morgen vekket av skudd som ble avfyrt da politiet skjøt opp låsen før de gikk inn i parets hjem, sier ordfører i Salon-la-Tour, Jean-Claude Chauffour, til nyhetsbyrået AFP.

Nyheten om at Varg Vikernes (40) er mistenkt for terrorplanlegging har spredt seg raskt i nabolaget.

Ordfører i Salon-la-Tour, Jean-Claude Chauffour, mottok meldingen med stor forundring, tatt i betraktning at bare er to dager siden Frankrikes nasjonaldag ble feiret med brask og bram i den lille byen – et opplagt terrormål:

Jean-Claude Chauffour (Foto: FTR)

– På søndag hadde vi en markering av nasjonaldagen med konsert. Mange mennesker var til stede, og det var nesten 1000 personer på torget. Hvorfor ikke slå til da? Når alt kommer til alt, kan man ikke vite hva som har rørt seg i denne mannens hode, sier ordføreren til fransk TV.

Tirsdag morgen ble Vikernes og hans gravide kone (25) pågrepet på gården i Salon-la-Tour i franske Corrèze.

Paret har tre barn, og Vikernes har ofte vært ute med barna sine.

– Jeg ser ham ofte rundt omkring her, fordi han passer på barna sine, sier Yves til den franske tv-kanalen M6.

LES OGSÅ: – Jeg vil aldri gitt drapsdømte som Vikernes opphold i Frankrike

Elden: «Pågripelsesgrunnlaget synes svakt

John Christian Elden har tidligere opptrådt som Varg Vikernes sin forsvarer. TV2.no har tirsdag ikke lykkes å få kontakt med Elden, men på Twitter skriver han om at grunnlaget for pågripelsen synes svakt.

«Her synes pågripelsesgrunnlaget av Vikernes å være svakere enn det pst (Politiets Sikkerhetstjeneste red.anm.) pleier å bruke for å pågripe islamister».

Barna gikk ikke på skolen

Ifølge ordføreren var ikke familien særlig integrert i landsbyen.

NaboAlene (Foto: France 6)

– Barna gikk ikke på skolen, og det eldste barnet så ofte ut til å være hos mormoren, sier Chauffour.

Yves forteller at han aldri har sett noen mistenkelige mennesker hos nordmannen. Han er, sammen med de andre naboene, svært sjokkert over nyheten.

– Jeg synes faktisk det er litt merkelig. For meg virker han mer som en «sær naturens mann», enn en som lever et dobbeltliv, sier Yves.

Familien på fem overtok et utleiehus et stykke fra landsbyen for vel ett år siden.

Ifølge ordføreren pleier Vikernes ofte å gå i militærfargede klær. Paret har tre biler, også disse er kamuflasjefarget.

– Nordmannen snakker ikke fransk veldig godt og hans kone er for tiden gravid med sitt fjerde barn, sier ordføreren til AFP.

KAMUFLASJEFARGET: Paret har tre biler, alle er kamuflasjefarget. (Foto: Scanpix)

Fem skytevåpen funnet

Paret ble arrestert i en operasjon utført av den franske sikkerhetstjenesten DCRI i tidsrommet 06.00-08.00 tirsdag morgen.

Etter ransakelsen av parets gård i Salon-la-Tour i Corrèze skal det ha blitt funnet fem skytevåpen.

Vikernes' kone hadde våpentillatelse til å kjøpe fire rifler, ifølge en talsmann for påtalemyndigheten i Paris.

Tirsdag ettermiddag uttalte den franske innenriksminister Manuel Valls at mistanken mot Vikernes går ut på at at han skal ha planlagt en større terroraksjon.

Les hva Vikernes har skrevet om Frankrike som lider av masseinnvandring. «Landsbygda er vakker, men bare fordi den fortsatt er lite preget av masseinnvandringen.»

Viser til Breiviks manifest

Valls viser til at Vikernes var blant dem som fikk tilsendt terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest i forkant av angrepene 22. juli 2011.

– Denne personen, som tidligere er drapsdømt i Norge og står den nynazistiske bevegelsen nær, utgjør dermed en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett, går det fram av en uttalelse fra det franske innenriksdepartementet.

Etter at Vikernes slapp ut av fengsel i 2009, har han lagt ut en rekke tekster på en nettside, og i et innlegg i fjor høst kritiserer han Breivik for å ha drept nordmenn.

VargHovedNaa (Foto: Scanpix)

– Vikernes er et forbilde

Journalist Tor Bach hos nettstedet Vepsen følger norske høyreekstremister tett og blir ikke overrasket hvis mistanken mot Varg Vikernes stemmer.

– Dette er en logisk konsekvens av de standpunktene han har hatt over tid. Han har stått for en nasjonalsosialistisk politikk og har forsvart sine tidligere handlinger. Så dette er ikke overraskende, sier Bach til NTB.

– Vikernes tilhører en rabiat form for hedensk nazisme. Han har skrevet en hel rekke med tekster som flommer over av Hitler-dyrking. I dag er han mer en ledestjerne enn en aktivist i miljøet. Han er et forbilde, forteller Bach.

Skiftet navn

Varg Vikernes har tatt konas etternavn Cachet og har skiftet fornavn til Louis. Paret giftet seg i 2008, og to år senere flyttet de til Frankrike.

Varg_Vikernes NY 2009 (Foto: Rustem Adagamov (Wikimedia Commons), © Wikimedia Commons)

Ifølge den franske avisen Le Monde har paret vært under overvåking i en lengre periode.

Utenriksdepartementet opplyser overfor TV2.no at det er opprettet kontakt med fransk politi.

– Ellers har vi ikke kjennskap til saken annet enn fra norske medier, sier pressevakt Ragnhild Imerslund til TV2.no.

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke si om de var informert om den forestående arrestasjonen av Vikernes.

– Dette er forhold vi ikke kan kommentere, men jeg regner med at fransk politi snart vil kunne gi noe informasjon, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugobakken i PST til TV2.no.

Vikernes ble i 1994 dømt for tre kirkebranner og drapet på tidligere venn og bandkollega Øystein Aarseth. Aarset ble funnet død med 23 knivsår, 16 av dem i ryggen: