Twitter
Twitter

Landslagstalent sexhetset EM-spiller

De svenske fotballjentene angripes i sosiale medier. Nå tar landets fotballforbund affære.

Ifølge Aftonbladet har et svensk landslagstalent på herresiden ytret seg særdeles negativt om en av landets fotballjenter på Twitter. Spilleren har mottatt en kraftig irettesettelse, og flere svenske landslag blir nå fulgt opp for å unngå lignende tilfeller i fremtiden.

– Jeg blir forbasket over all sexismen. Vi må hjelpe ham tilbake på rett kjøl, sier generalsekretær Mikael Santoft til avisen.

En rekke grove twittermeldinger rettet mot de svenske fotballjentene har i flere dager sirkulert i sosiale medier. Spillerne i EM har rikelig med fritid utenom kampene, og får med seg hetsen.

– Det er veldig hardt for en spiller å få lese slike ting om seg selv, sier Sveriges landslagssjef Marika Domanski Lyfors.

Selv om de fleste ytrer seg positivt om Sveriges innsats i EM på hjemmebane, har en rekke personer problemer med å holde igjen alt hatet mot jenter som sparker ball. Flere av Twitter-meldingene er av det særdeles grove slaget.

Les også: Gulbrandsen: – Shit! Jeg var så dårlig og så treig

tv2.no gjengir her noen av de verste av dem:
«Når den svenske troppen i damefotball har middag med sine respektive, så er det 40 kvinner og 4 menn ...»

«Altså, Sveriges horer, hvordan kan de ta slike straffespark, hahah, hvilke j**vla nuller, altså»

«Damefotball er små bryst, lesbiske og kort hår»

«69 % av damelandslaget er flatbrystete, 72 % av damelandslaget har hatt sex, på landslagssamlinger, med hverandre, 0 % av damelandslaget kan spille fotball»

«Damelandslaget ... Lesbiske horer er hva dere er»

«Damer skal ikke spille fotball. Ser jo ut som menn. #lesbiske hele bunten»

«Snart tid for alle stygge kjerringer som skal ut på åkeren og spille litt ball #damefotball»

Norges Elise Thorsnes meldte seg tidlig ut av nettdebattene på grunn av trakasseringen.

– Det måtte jeg gjøre ganske fort, for jeg ble jævlig provosert. Jeg ble så forbannet av kommentarene som ramlet inn, sa Thorsnes til VG for en uke siden.

Tror ikke på Twitter-forbud
Den svenske landslagssjefen tror ikke noe forbud mot sosiale medier vil fungere.

– Hver gang slike ting dukker opp, blir man på gråten. Jeg har håpet og trodd at man hadde kommet lenger. Fremfor alt den nye generasjonen som har vokst opp med gutter og jenter som spiller fotball. At han i tillegg er landslagsspiller, gjør det hele enda verre, sier hun.

– Det får bli opp til enhver hva man vil lese. En del av dem gjør ikke det, men mange lever sitt liv som vanlig med alt av sosiale medier, så det er klart at de både ser og hører om dette, sier Lyfors.

Apparatet rundt spillerne vurderer fortløpende om ekstra dialog skal innledes.

– Vi gjør en bedømming om hvordan vi skal prate om det, for det er selvsagt veldig hardt for spillere å få lese slike saker om seg selv.