NYTER VANNPIPE: Formann i FpU, Himanshu Gulati, var på vannpipebar  i Belgia. Nå vil han ha vannpipebarer i Norge også. (Foto: Privat)
NYTER VANNPIPE: Formann i FpU, Himanshu Gulati, var på vannpipebar i Belgia. Nå vil han ha vannpipebarer i Norge også. (Foto: Privat)

FpU ønsker seg vannpipebarer i Norge

Fremskrittspartiets Ungdom mener røykeloven bør bli mer fleksibel, og vil åpne for vannpipebarer og sigarklubber.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margrethe Miljeteig

– Vi har en veldig streng røykelov i Norge. Jeg synes loven må bli mer fleksibel enn i dag, slik at de som ønsker å satse på spesielle konsepter kan få lov til det, sier formann i Fremskrittspartiets Ungdom, Himanshu Gulati, til TV2.no.

– Hysteriet går for langt

– Det burde være lov å starte for eksempel vannpipebarer eller sigarklubber. Det vil gi mange muligheter til næringsdrivende med kreative ideer, sier Gulati.

Han synes det er bra at røykeloven i dag gjør at man slipper tunge røykskyer på vanlige utesteder. Han mener likevel at nisjesteder bør få lov til å servere røyk og tobakk, fordi folk selv bestemmer om de vil dra til disse stedene.

– Om man skal bruke tobakk eller ikke, må være et selvstendig valg. Jeg synes hysteriet går for langt når dette skal forbys på alle utesteder, og når røyk med store advarsler på pakkene skal gjemmes inn i skap, sier Gulati.

Bruker vannpipe i utlandet

Vannpiper har blitt brukt i flere hundre år i Asia og Afrika, og har de siste årene også blitt mer utbredt i Norge.

Smakssatt tobakk blir brent og kjølt ned ved hjelp av filtrering gjennom vann. Røyken blir så trukket inn gjennom et munnstykke.

– Veldig mange er i utlandet og nyter vannpiper om dagen. Jeg har selv vært på vannpipebar i Brussel. Jeg tror mange kan tenke seg å nyte dette i Norge også, og vannpiper er ikke like farlig som røyk, sier Gulati, og trekker fram at vannpipe er lovlig i flere europeiske land med strenge røykelover.

– Vannpipe minst like farlig som sigaretter

Men det er minst like farlig å røyke vannpipe som sigaretter, slår Helsedirektoratet fast på Helsenorge.no.

I løpet av en times vannpiperøyking kan man få i seg mer enn 100 ganger mer røyk enn det er i en sigarett, og det er blant annet smakstilsetninger i tobakken som har skapt oppfatningen om at vannpipe ikke er like farlig som vanlig røyk.

Det er i utgangspunktet ulovlig å importere vannpipetobakk. Det eneste som kan endre dette forbudet, er dersom noen kan dokumentere at vannpipetobakk er vesentlig mindre helseskadelig enn produkter som allerede er på det norske markedet, skriver Helse-Norge.