IKKE IMPONERT: Anstein Gjengedal i Antidoping Norge mener Steinar Hoen og Bislett Games burde markere sitt ståsted i forhold til doping fremfor å invitere Asafa Powell.
IKKE IMPONERT: Anstein Gjengedal i Antidoping Norge mener Steinar Hoen og Bislett Games burde markere sitt ståsted i forhold til doping fremfor å invitere Asafa Powell.

Antidoping Norge: – Hoen gir dårlige signaler

Anstein Gjengedal i Antidoping Norge er ikke imponert over Steinar Hoens Asafa Powell-invitasjon.

Anstein Gjengedal mener dopingsjokket har gitt norsk idrett en strålende mulighet til å vise sin forakt mot juksingen. Derfor mener han Steinar Hoen gir dårlige signaler når han åpner opp for å la Asafa Powell-returnere til Bislett Games.

– Nå får vi avvente litt og få det endelige resultatet, men jeg synes ikke akkurat det er det klokeste man gjør. Norsk idrett må benytte en slik anledning til å vise at vi ikke aksepterer doping, sier lederen i påtalenemnda i Antidoping Norge, Anstein Gjengedal til tv2.no.

Bakgrunn: Hoen vil invitere Powell til Bislett trass i dopingavsløring

– Gir økt energinivå
Asafa Powell har testet positivt på stoffet Metylsynefrin. Ifølge Ingunn Hullstein ved Norges laboratorium for dopinganalyse er det et stoff som gir deg økt energinivå, i tillegg til å bidra til at du kan gå ned i vekt.

Siden stoffet bare har virkning over en kort tidsperiode er det kun ulovlig i forbindelse med konkurranser. Sånn sett er det en mildere versjon av doping enn for eksempel anabole steroider.

– Jeg forholder meg til at det er et regelverk, og der skilles det ikke mellom stoffene i forhold til alvorlighetsgrad, fastslår Ingunn Hullstein.

Les også: Powells fysiske trener arrestert i Italia
Les også: Asafa Powell også dopingtatt

– Skal markere vårt standpunkt
Toppidrettssjef Jarle Aambø ønsker ikke å uttale seg om Steinar Hoens utspill, men han er tydelig på at norsk idrett skal bruke anledningen til å markere sitt standpunkt.

– Først må vi få en avklaring og en dom. Men deretter er jeg for strenge straffer, tydelighet og at vi skal markere hvor Norge står i dette, sier han til tv2.no.

Se Hoen-intervjuet her (saken fortsetter):

731396

Både Gjengedal og Aambø mener strengere straffer er en av veiene å gå for å minimere dopingsmisbruket i størst mulig grad.

– Et eksempel er at vi nå må utelukke doperne fra internasjonale mesterskap. Nasjonalt kan man gjøre hva man vil, men risikoen blir større om man utelukker dem fra internasjonale mesterskap, mener Gjengedal.

Jarle Aambø synes gårsdagens avsløring var trist for friidretten. Samtidig er han glad for at jukserne blir tatt.

Avsløringen viser jo at man får tatt juks, og at systemet fungerer. Samtidig setter dette idretten – og spesielt friidretten – i et kritisk lys for å bli kvitt juksere. Dette medfører bare at vi vil legge inn en enda sterkere jobb for å få tatt jukserne, sier han.