tysongay2
tysongay2

Tyson Gay har avgitt positiv dopingtest

Tyson Gay, verdens raskeste mann i år, har avgitt en positiv dopingtest. Han har trukket seg fra VM i Moskva.

Tyson Gay har testet positivt for et ulovlig middel og sier han vil trekke seg fra VM som avholdes i Moskva neste måned.

Senere søndag kveld kom meldingen om at Asafa Powell også er tatt for dopingbruk.

Amerikaneren avslører ikke hva han har testet positivt på, men sier at han fikk beskjed av amerikanske antidopingmyndigheter (USADA) fredag. En prøve kom tilbake positivt fra en test som ble foretatt utenfor konkurranse 16 mai.

– Jeg har ingen sabotasjehistorie. Jeg har ingen løgner å komme med. Jeg har ingenting å si som kan få dette til å se ut som en feil eller USADAs skyld, sier Gay til AP.

– Jeg har ingen slike historier. For å si det enkelt stolte jeg på noen og ble sviktet, sier Gay – men vil ikke avsløre hvem han sikter til.

LES OGSÅ: Asafa Powell også dopingtatt

Ordknapp om årsaken
Ifølge nyhetsbyrået AP er B-prøven like rundt hjørnet. Tyson Gay har informert og snakke med lagkamerater, venner og familie om saken.

– De vet allerede at det er et slags uhell, eller en type... jeg vil ikke bruke bestemte ord for å få det til å se ut som et uhell, for jeg vet nøyaktig hva som har skjedd, men jeg kan ikke snakke om det nå, sier Gay.

I stedet lover han å samarbeide fullt ut med det amerikanske antidopingbyrået USADA.

– Jeg skal ta straffen jeg får som en mann.

Siste: Jamaica Gleaner melder søndag kveld at minst fire jamaicanere også har testet positivt. To av dem skal være sprintere som har tatt medaljer i OL. Kvartetten skal ha avgitt de positive prøvene under de nasjonale uttakene 20-23. juni.

Årsbeste i verden
Etter en trøblete sesong i fjor preget av skader, har Tyson Gay holdt seg frisk og skadefri i år. 30-åringen løp inn til årsbeste i verden under Diamond League-stevnet i Roma i begynnelsen av juni, da han løp inn på 9,89 på 100 meter.

Gay ble amerikansk mester på 100 og 200 meter sist måned, og det var ventet at han kunne gi Usain Bolt kamp om gullmedaljene på begge de korte distansene i Moskva-VM, men nå setter trolig den positive dopingprøven en stopper for VM-innsatsen hans.

Dopingsakene kommer bare en måned etter at sprinteren Veronica Campbell-Brown ble dopingtatt. Den dobbelte OL-mesteren fra Jamaica skal ha brukt et vanndrivende middel.

Les også: Campbell-Brown i dopingtrøbbel

– Synd for VM
Friidrettspresident Svein Arne Hansen har nettopp fått med seg nyheten når tv2.no tar kontakt.

– Jeg må jo si at det er overraskende. Gay er blitt testet mange ganger gjennom årene, sier Hansen til tv2.no.

Hansen ønsker ikke å si for mye om saken før flere fakta er på bordet. Friidrettspresidenten understreker at han ikke kjenner Tyson Gay og aldri har snakket med utøveren, men mener at dopingsaken vil kaste en skygge over VM i Moskva.

– Det er synd for VM, men bra for friidretten at folk blir tatt. Min første tanke var at Jays (Jaysuma Saidy Ndure) mistet en superkonkurrent, sier Hansen.