JUBLENDE GLAD: Matteo Trentin tok sin aller første proffseier da han vant den 14. etappen i Tour de France lørdag. (Foto: Pete Goding)
JUBLENDE GLAD: Matteo Trentin tok sin aller første proffseier da han vant den 14. etappen i Tour de France lørdag. (Foto: Pete Goding)

Studentens jubelbrøl etter Tour-seier

Matteo Trentin strålte på pressekonferansen etter sin aller første proffseier.

LYON (TV 2.no): Få, om noen, hadde trodd at Matteo Trentin ville ta sin første etappeseier som proff i Tour de France. Italieneren smilte fra øre til øre da han kom inn i rommet hvor pressekonferansene holdes.

– Her har jeg aldri vært før, sa 23-åringen fra Borgo Valsugana.

LES: Taktisk klok Trentin vant etter ellevill avslutning

Traff på tre av tre
Det gikk ikke mange minutter før Trentin følte seg som hjemme. Da ble det også tid til et lite basket-show fra podiet.

I løpet av pressekonferansen drakk Trentin tre flasker vann. Alle tre flaskene havnet i søppelspannet ved siden av podiet etter presise Trentin-kast. Hovedpersonen selv var meget fornøyd med prestasjonen. Pressesjef Alessandro Tegner smilte. Journalistene smilte. Det spørs om ikke basket-historien blir gjenfortalt på lagbussen.

LES: Valverde skal hevne seg i fjellene: – Vi skal lage mye trøbbel

Første proffseier
Historien om Matteo Trentin er en historie uten de helt store høydene. Dagens etappeseier i Tour de France er hans første som proff. Fra før har Trentin vunnet det italienske landeveismesterskapet for U23. Han har 2. plasser fra etapper i Volta ao Algarve og Tyrkia rundt.

Han er også en av få studenter i feltet. Trentin studerer sportsvitenskap, noe han tror han får mye igjen for som syklist.

– Jeg diskuterer mye med Tom Steels. Han gir meg arbeidsoppgaver, og så kan vi diskutere ting som restitusjon osv. Diskusjonene gjør at jeg forbedrer snittet mitt på skolen, sier 23-åringen.

Ventet til det gjenstod 200 meter
Trentin ble spurt om det var han som var hjernen bak spurttoget til Omega Pharma-Quick Step. Det avviste han høflig.

– Jeg har ingen erfaring. Jeg kan komme med forslag, men det handler mer om samarbeid, sier Trentin.

– Med Mark (Cavendish) planlegger vi alltid sprinten før start. Jeg starter på et visst punkt før Gert tar over. Han leverer Mark 250 meter før mål. Det viktigste vi sier er at vi kan vente på det rette øyeblikket. I dag ventet jeg på det rette øyeblikket. Alle som startet for tidlig falt av. Jeg visste at jeg måtte vente til det var 200 meter igjen, sier Trentin.

LES: Se og nyt våre Tour-musikkvideoer her

Ble markert
Underveis var det et lite ritt i rittet. Utbryterne skulte på hverandre da det nærmet seg slutten av etappen.

– I et brudd med 20 kan man ikke kontrollere alle. Noen markerte Albasini. De andre visste at jeg var rask, så det var raske folk som markerte meg. På de siste 20 kilometerne hadde jeg alltid Rojas og Vichot på hjulet mitt. Vichot var alltid bak meg. Men jeg kontrollerte også andre ryttere, smiler Trentin, vel vitende om at ingen kunne kontrollere ham i dag.