Biffy Clyro
Biffy Clyro

Biffy Clyro spiller i kronprinsparets bursdag

«Verdens beste liveband» er forventet å dukke opp på Skaugum.

Av Cathrine Eide

Denne uken annonserte Se og Hør at det verdensberømte popbandet Coldplay skulle spille på Kronprinsparets bursdagsfeiring på Skaugum neste helg.

Like etter nyheten ble sluppet avkreftet kongehuset ryktene, og flere norske medier måtte rette opp den publiserte feilen.

Både Haakon og Mette-Marit fyller 40 år i 2013 og feirer med å arrangere en musikkfestival for venner og kjente. Artistlisten er en strengt bevoktet hemmelighet i forkanten av feiringen, men TV 2 kan i dag avsløre en av bursdagens hovedattraksjoner.

Ubekreftet rykte

Flere sikre kilder har opplyst til TV2.no at det skotske rockebandet Biffy Clyro skal spille på festivalen på Skaugum.

Kommunikasjonssjef ved slottet, Marianne Hagen, vil fortsatt ikke bekrefte ryktene.

– Jeg kommer ikke til å gå ut med informasjon rundt artistene til arrangementet, sier hun til TV2.no.

Hagen har uttalt at flere artister skal entre scenen i løpet av helgen, og ifølge NRK er det flere kjente norske navn som kommer til å opptre på bursdagsfestivalen ettersom kronprinsparet har tette bånd til det norske musikermiljøet.

Verdens beste liveband

Den skotske trioen som utgjør Biffy Clyro er Simon Neil, James Johnston og Ben Johnston. Bandet ble stiftet i 1995, men gikk fra å være er fremgangsikt klubb-band til å turnere over flere landegrenser etter gjennombruddet i 2009 med platen «Only Revlolutions». Med den etterfulgte singelen «The Captain» tok de steget opp på noen av verdens største festivalscener, og solgte ut Wembley Stadio I England som rommer 90 000 tilskuere.

Den eventyrlige karrieren har i de seneste årene ført med seg flere musikktrofeer og tittelen «verdens beste liveband» fra blant annet musikktidsskriftene NME og Q.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Biffy Clyro
Biffy Clyro

Planlagt norgesbesøk

Konprinsparets bursdagsfestival går av stabelen 19. - 21. juli, og i underkant av 300 gjester skal være invitert. Bursdagsparet skal på lik linje med gjestene sove i telt på festival-feiringen. Kun kongelige tilreisende blir huset i helgen.

Den anerkjente rockegruppen har lenge planlagt norgesbesøk denne helgen, i forbindelse med Slottsfjell-festivalen i Tønsberg der de skal spille klokken 21.45 fredag 19. juli, og på Malakoff-festivalen i Nordfjoreid klokken 22.05 på lørdag 20. juli.

Når bandet angivelig skal gjeste scenen på Skaugum er derfor usikkert, men sannsynligheten peker mot søndagen.

Les også: Flynekt over Skaugum under 40-årsfeiringen

Biffy Clyro
Biffy Clyro

Strengt vakthold

Finansavisen har tidligere skrevet at det strenge vaktholdet og sikkerheten rundt arrangementet skal ha beløpet seg til rundt 20 millioner kroner. De enorme kostnadene skal være knyttet opp mot tilreisende gjester som krever ekstra vakthold.

– Vi er ukjent med de kostnadsoverslag som er fremkommet i mediene. Våre kostnadsberegninger knyttet til politiets innsats er langt lavere, omkring 3,7 millioner kroner. Dette vil vi få dekket av Politidirektoratet, sa politimester i Asker og Bærum, Ingrid Virum, i forrige uke til NTB.

Tradisjon tro

Å feire 40-årslag er en tradisjon i den norske kongefamilien, og konprinsparet kunne derfor ikke være dårligere enn sin familie.

– Det er tradisjon at 40-årsdagene i kongefamilien feires privat . Det gjorde både daværende kronprins Harald, Sonja og prinsesse Martha Louise i 2011. Alle tre feiret med familie og venner fra fjern og nær, sier TV 2s kongeekspert, Kjell Arne Totland.

Han forteller også at det er konprinsessen som hadde ideen om å arrangere en storslått musikkfestival for Haakon, for å gjenskape kjærligheten som oppstod på Quart-festivalen i 1999.

– Det skal være kronprinsessen som har hatt ideen om en kjempestor musikkfest for Haakon - delvis som en overraskelse for ham, som jo ellers ikke opplever så mange overraskelser i et veldig planlagt og innrutet liv.

– Når Mette-Marit har valgt å arrangere en privat musikkfestival for Haakon, er det naturlig nok fordi hun kjenner ham best av alle . Musikken har alltid vært hans store lidenskap, og dessuten møttes de to jo i sin tid på Quart-festivalen i Kristiansand. Dette er nok en gave helt etter Haakons hjerte.

Les også: Politiet avviser pengebråk om kronprinsparets 40-årsfeiring