DOPINGTATT: Asli Cakir Alptekin vant både EM og OL i fjor. I år er hun doptatt for andre gang. (Foto: Olivier Morin/AFP Photo)
DOPINGTATT: Asli Cakir Alptekin vant både EM og OL i fjor. I år er hun doptatt for andre gang. (Foto: Olivier Morin/AFP Photo)

Dopingskandalen tiltar i omfang: Tyrkia kan bli utestengt fra VM

Opptil 30 friidrettsutøvere skal være tatt i doping, ifølge engelsk avis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter lag-EM i Gateshead i juni ble åtte tyrkiske friidrettsutøvere tatt i doping.

Det tok det totale antallet tyrkiske utøvere tatt for bruk på dopingbestemmelsene i 2013 opp i 24.

Bovim kan få viljen sin
Allerede da krevde den norske mellomdistansedronningen Ingvill Måkestad Bovim at det tyrkiske forbundet skulle utestenges.

– Det er veldig mange innenfor kort tid. Hvis de utestenger forbundet, blir de tvunget til å gjøre noe med dopingproblemene. Utestengelse er et bra virkemiddel, sa 31-åringen til tv2.no.

Les også: Måkestad Bovim vil utestenge det tyrkiske forbundet

Ifølge The Telegraph vil tallet på utøvere som er dopingtatt stige ytterligere i tiden som kommer. Det kan føre til at Måkestad Bovim får viljen sin.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sendte ekstra testere til Tyrkia, fordi de begynte å frykte et skred av positive dopingprøver også under OL. Resultatet var nedslående.

30 tatt
I oppladningen til Middelhavs-lekene som gikk i den tyrkiske byen Mersin ble ytterligere tester gjennomført - og nummeret på positive saker forventes å nå 30. Det er ikke klart om dette er inkludert de som allerede er kjent eller kommer i tillegg.

Alle utøverne har feilet a-prøven, men det vil ikke offentliggjøres før også b-prøven er analysert. Det er svært sjelden resultatene avviker fra hverandre.

IAAF vurderer nå å gå til det skrittet å utestenge det tyrkiske forbundet og alle utøvere fra VM.

I henhold til IAAFs regelbok har de makten til å "utestenge et medlem inntil det neste kongressmøtet eller i kortere perioder" om de er vurdert til å bryte med forbundets antidopingreglement.

Finnes verre nasjoner
Tyrkia er imidlertid ikke verst i klassen ennå. 52 friidrettsutøvere fra India og 44 fra Russland er i skrivende stund utestengt, uten at nasjonene i seg selv står i fare for å bli utestengt.

Det er landets voldsomme oppblomstring av positive dopingprøver som får mistankene til å gå mot organisert doping, og det kan altså føre til at ingen tyrkere blir å finne på startstreken i Moskva 10.august.

The Telegraph skriver at uansett hva IAAF bestemmer seg for kan dette få konsekvenser for Istanbuls søknad om å arrangere sommer-OL i 2020.