GRØNN GLEDE: Peter Sagan er overlegen på pengetoppen etter den første uken i Tour de France. (Foto: Pete Goding)
GRØNN GLEDE: Peter Sagan er overlegen på pengetoppen etter den første uken i Tour de France. (Foto: Pete Goding)

Grønn glede for Sagan: Topper pengelisten etter Tourens første uke

Sjekk hvem som er på pengetoppen etter den første uken i Tour de France.

Det er mandag og rytterne i Tour de France har lagt bak seg ni etapper i den hundrede utgaven av rittet. Mandag byr på en velfortjent hviledag for rytterne som akkurat har gjort seg ferdig med knallharde stigninger i Pyreneene.

Noen er nok mer fornøyd etter de første dagene av «sommerens vakreste eventyr» enn andre. For det blir ikke bare delt ut trøyer i ulike farger og etappeseire underveis i rittet.

– Grei sommerjobb
Utøverne og lagene får nemlig premiepenger for ulike ting underveis i rittet. Etter de første ni etappene er det liten tvil om hvilen rytter som kan glise bredest ifølge statistikken til Infostrada. Cannondales superstjerne og frontmann Peter Sagan har rasket med seg den største delen av premiepengene. Slovaken har syklet inn 225.000 kroner så langt, mens nestemann på lista «kun» har syklet inn 102.000 kroner.

– Det er klart at det tikker inn litt penger hele tiden når du er først over innlagte spurter og har gode resultater på etappene. Arrangøren legger også pengepremier underveis til ditt og datt, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Det er de 25 beste på hver etappe som får pengepremie. I tillegg får en også poeng for hver dag en har en trøye. Det er ikke uvanlig at de beste lagene kjører inn én million til hver rytter. Det er jo en helt grei sommerjobb.

Blant lagene ligger Omega Pharma-Quick-Step på topp. De gjorde det solid på lagtempoen med en andreplass, mens Mark Cavendish vant den femte etappen dagen etter.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOPPER LAGLISTEN: Omega Pharma-Quick-Step under lagtempoen i Nice der det ble andreplass bak Orica GreenEDGE. (Foto: Laurent Rebours, © PDJ)
TOPPER LAGLISTEN: Omega Pharma-Quick-Step under lagtempoen i Nice der det ble andreplass bak Orica GreenEDGE. (Foto: Laurent Rebours, © PDJ)

Nederst på siden kan du se hvilke ryttere som ligger på topp ti-listen, samt stillingen mellom alle lagene i Tour de France!

– Veldig åpent og jevnt
De første ni etappene har skapt mye moro for sykkelinteresserte verden over, selv om det ennå ikke har blitt norsk jubel på de franske landeveier.

– I løpet av de første sju etappene så hadde vi nordmenn i topp seks på seks av etappene, sier Kaggestad, som er imponert over spenninsnivået så langt.

– Etappen på søndag var et fyrverkeri. Det var også fascinerende å se Team Sky på den første fjelletappen, men jeg tror en del av kritikerne stilnet litt etter gårsdagen. Sky har ikke stålkontroll slik enkelte skal ha det til. Det er veldig åpent og jevnt – det er gøy å se.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Gleder seg til Alpene
Kaggestad var selv på plass under rittets første etapper på Korsika. 36-åringen ble mektig imponert over det vanvittige folkelivet og stemningen langs løypa.

– Opplevelsen langs veien er mer enn bare sykkelløpet. Å snakke med folk som venter timevis på rytterne langs løypa er fantastisk. Det er som en stor piknik, sier Kaggestad.

Les også: Se Orica GreenEDGE-guttas vanvittige AC/DC-hyllest
Les også: – Astana vil hente Fränk Schleck

Nå venter en flat etappe på tirsdag, før rytterne skal gjennom en individuell tempo på onsdag. Så venter tøffere tak i helgen og neste uke.

– Det er bare til å telle dager til Alpene. Hver dag er jo en sykkelfest, sier Kaggestad.

PS: Alle pengene som rytterne og lagene kjørte inn på den niende etappen blir donert til ofrene etter flommen i Haute-Garonne og Hautes-Pyrenees.

Rytterne på pengetoppen etter ni etapper:

Rytter Prispenger
Peter Sagan (Cannondale) 225.000 kroner
André Greipel (Lotto Belisol) 102.000 kroner
Marcel Kittel (Argos-Shimano) 94.000 kroner
Jan Bakelants (RadioShack Leopard Trek) 91.000 kroner
Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step) 82.000 kroner
Chris Froome (Team Sky) 81.500 kroner
Nairo Quintana (Movistar) 78.000 kroner
Simon Gerrans (Orica GreenEDGE) 77.000 kroner
Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) 75.000 kroner
Daniel Martin (Garmin-Sharp) 73.000 kroner

Disse lagene er på pengetoppen etter ni etapper:

Lag Prispenger
Omega Pharma-Quick-Step 257.000 kroner
Orica GreenEDGE 237.000 kroner
Cannondale 233.000 kroner
Team Sky 194.000 kroner
Vacansoleil-DCM 193.000 kroner
Movistar 188.000 kroner
RadioShack Leopard Trek 136.000 kroner
Argos-Shimano 131.000 kroner
Lotto Belisol 126.000 kroner
Garmin-Sharp 113.000 kroner
AG2R 100.000 kroner
Europcar 81.000 kroner
Katjusja 76.000 kroner
Astana 66.000 kroner
Belkin 62.000 kroner
Saxo-Tinkoff 50.000 kroner
BMC 48.000 kroner
Sojasun 46.000 kroner
Euskatel 42.000 kroner
Lampre 39.000 kroner
Cofidis 14.000 kroner
FDJ 13.000 kroner

Kilde: Infostrada