yellow (Foto: SCANPIX)
yellow (Foto: SCANPIX)

Tour-lederen mistet den gule trøya til lagkameraten med vilje : – Hvem ville ikke gjort det samme?

Simon Gerrans lot romkamerat Daryl Impey få en dag i Tour de France-rampelyset.

Daryl Impey ble – noe overraskende – den nye bæreren av den gule ledertrøya i Tour de France etter torsdagens etappe.

Mens trøyeskiftet kanskje var overraskende for de fleste sykkelfans og journalister som følger rittet, var det langt fra overraskende for den forrige trøyebæreren: Impeys lagkamerat i Orica-GreenEDGE, Simon Gerrans.

Australieren hadde nemlig planlagt å miste trøya til sin gode lagkamerat.

– Simon kom til meg i går og spurte om det var greit at han ga den gule trøya til Daryl. Jeg sa at det var helt ok. De er gode lagkamerater, og det de har gjort for hverandre vil aldri bli glemt, sier Orica-GreenEDGEs sportsdirektør, Matt White, til lagets hjemmeside.

Les også: Kaggestad tror Boasson Hagen kan ta gult i morgen

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

– Endret livet til en kamerat
Gerrans vant mandagens etappe etter opptrekk fra nettopp Impey, og synes han skyldte kompisen en tjeneste tilbake.

– Hovedmålet var å holde trøya innad i laget og kjøre (for Matt Goss) i spurten. Da var det enkelt å gi den gule trøya videre, ettersom jeg bare måtte ende på en dårligere plassering (enn Impey) i mål, sier Gerrans.

– I dag hadde jeg muligheten til å endre livet til en god kamerat av meg. Det var derfor valgte å gjøre det. Hvem ville vel ikke gjort det samme? Spør den sympatiske australieren.

Og påpeker:

– Jeg nøt virkelig å ha den gule trøya. Dette er noe du bare får oppleve én gang i livet. Men jeg ville aldri vært i gult uten hjelp fra Daryl. Derfor bestemte jeg meg for å gi den videre til han i en dag eller to.

Les også: Her får Paasche og Kaggestad latterkrampe på direkten

Impey selv er – ikke overraskende – svært lykkelig over gesten fra Gerrans.

– Simon kunne ha beholdt trøya hvis han ville. Men han mistet den med vilje for å gi meg muligheten til å bære den. Det viser alt hva dette laget handler om. Alle på laget er like viktige og alle får sin mulighet. Jeg er veldig takknemlig for det, sier sørafrikaneren.

– Det er mange gode sykkelryttere som aldri får sjansen til å bære den gule trøyen. Jeg er én av de heldige, legger han til med et smil.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

yellow (Foto: SCANPIX)
yellow (Foto: SCANPIX)

– Som å vinne i jackpot
At Impey ble historisk som første afrikaner i det gjeve tekstilet, gjorde opplevelsen bare enda mer spesiell.

– Det var ganske mange følelser for meg på podiet. Jeg sto der og tenkte: 'Dette er øyeblikket, dette er mitt stolteste øyeblikk i min karrière'. Ingenting kan toppe dette. Men det betyr ikke at jeg ikke kan gjøre det igjen. Men det blir ikke på samme måten. Dette er som å vinne jackpot, sier han.

Før han takker lagkameratene:

– Hele laget gjorde en kjempejobb. Jeg kunne ikke ha gjort dette uten dem. Alle gjorde noe. Og når jeg sier alle, så mener jeg faktisk alle.

Edvald Boasson Hagen ligger bare tre sekunder bak Impey i sammendraget. TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad tror opplendingen tar den gule trøyen på fredagens etappe.