Som Senterpartirepresentant på Stortinget bør Per Olaf Lundteigen ende opp som Senterpartivelger på TV 2s partitest. Men den frittalende Buskerud-representanten fikk seg en overraskelse på andre forsøk.

Lundteigen var ikke helt fornøyd med at både SV og Rødt lå på andre og tredjeplass etter første forsøk. Som kristen og avholdsmann føler han mye nærmere slektskap med KrF. Han bestemte seg derfor for å prøve på nytt.

Men da kom overraskelsen.

– Dæven, der kom det ut med SV, gitt!

Her får Lundteigen sosialist-sjokk - se reportasje:

Her kan du selv prøve TV 2s partitest.

Egne meninger

At Lundteigen fikk SV som det partiet han har mest til felles med, var ikke planlagt. Men utfallet bør ikke komme som noen bombe for de som har fulgt med i norsk politikk.

Lundteigen er kjent som ganske radikal, til Senterpartimann å være, og bonden fra Buskerud har ved flere anledninger vist at han gjerne flesker til med egne meninger som ikke nødvendigvis ligger på partilinja. Eller som han selv sier:

– Det er bare partikaniner som er enige med ledelsen i ett og alt!

Lundteigen har følgende forklaring på partiskiftet:

– Testen er veldig følsom i enkeltsaker. Jeg krysset for bare litt uenig i at pelsdyrnæringen bør legges ned, fordi jeg mener at måten enkelte oppdrettere driver på er kritikkverdig. Den nyansen var nok til at jeg bikket over til SV, humrer han.

KJETIL LØSET BLOGGER: Svært stabile målinger

Alle gode ting er tre

Men på tredje forsøk satt det! Lundteigen fikk Senterpartiet på førsteplass, KrF på andre og SV på tredje. Det er han meget fornøyd med. Deretter kom Rødt, Arbeiderpartiet og Miljøpartiet de grønne. Helt nederst kom Høyre, Venstre og Frp.

– Det stemmer 100 prosent! Og det er også et riktig resultat i forhold til hva vi har opplevd her på Stortinget de siste fire årene, mener Lundteigen.

– Men burde du ikke hatt Venstre litt høyere opp, De er jo tross alt et sentrumsparti, i likhet med ditt eget?

– Nei, Det gamle Venstre, men omsorg for felleskapet, distriktene og sosiale verdier lå tett opp til hva jeg står for, men nå har Venstre blitt et liberalistisk parti som, ligger på motsatt side av meg i politikken, sier Lundteigen.

– Reale spørsmål

Han anbefaler alle å ta TV 2s partitest.

– Spørsmålene er presise, reale, veldig viktige og de skiller godt mellom de ulike partiene. Men jeg anbefaler alle å ta testen flere ganger, slik at man får et litt bredere inntrykk av hvilke partier man har mest til felles med, sier Lundteigen.

Pelsdyr, vin i butikk og tiggerforbud: Dine meninger avgjør hva du bør stemme.