StudenterRommingUtVindu (Foto: Huneide/TV 2)
StudenterRommingUtVindu (Foto: Huneide/TV 2)
FARLIG RØMMINGSVEI: Dette takvinduet er rømmingsvei for de som bor øverst i denne bygården i Bergen. Branntau og brannstige finnes ikke.
FARLIG RØMMINGSVEI: Dette takvinduet er rømmingsvei for de som bor øverst i denne bygården i Bergen. Branntau og brannstige finnes ikke.

Dette mener utleier er en god rømningsvei

Stor boligmangel i de største byene tvinger desperate boligsøkere til å takke ja til det meste. Også det som kan være rene brannfeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Dyveke Buanes

Den gamle bygården midt i Bergen sentrum har fire etasjer. En brann i dette huset kunne blitt svært alvorlig – spesielt med tanke på de to personene som leier i husets loftsetasje.

Tidligere leietaker Kurt Nesthun viser TV 2 hvordan det ser ut på innsiden.

– Her er vinduet man skal komme seg ut, sier Nesthun.

Vinduet er felt inn i taket på den høye bygningen.

– Finnes branntau?

– Nei, og heller ikke brannstige på taket til å komme seg ut. Det samme gjelder neste rom, sier Nesthun.

– Ikke enestående

TV 2 finner heller ikke røykvarsler eller brannslukningsapparat på det trange loftet.

Alternativet til takvinduet er å krabbe ut av et annet loftsvindu og over på nabotaket. Men da risikerer man å falle fire etasjer ned trappen i forsøket.

– Det er veldig viktig for oss å få huseier til å ta ansvaret. Der det er ulovligheter eller over grensen i forhold til regelverket, så følger vi opp med tilsyn eller de blir rapportert videre til byggesaksmyndighetene, sier Johnny Breivik, brannsjef i Bergen kommune.

StudenterRommingEksterior (Foto: Huneide/TV 2)
StudenterRommingEksterior (Foto: Huneide/TV 2)

Men advarslene fra brannsjefen ser ikke ut til å skremme huseiere med tvilsomme krypinn til leie.

– Det er så latterlig at dette er standarden – å krever flere tusen kroner i måneden for å plassere studenter i brannfeller rundt omkring i byen, sier Anna Gjertsen, leder av Velferdstinget.

Gjertsen er øverste tillitsvalgte for bergensstudentene. Velferdsstinget er største studentorganet i SiB (Studentskipnaden i Bergen).

Flyttet etter en måned

Kurt Nesthun leide et rom på fem kvadratmeter i tredje etasje av bygget. Han var kun utstyrt med et branntau, på tross av at loven sier det ikke er lov med branntau dersom vinduet er mer enn fem meter over bakken.

StudenterRommingBrannvesen (Foto: TV 2)
StudenterRommingBrannvesen (Foto: TV 2)

– Jeg har jo heller ikke peiling på hvordan det skal brukes. Men huseier mener at dette skal være rømningsvei, sier Nesthun.

– Dersom det hadde begynt å brenne, hva ville skjedd da?

– Jeg hadde fått panikk!

Det gammeldagse branntauet var ikke nok til at Kurt sov godt om natten. Etter kun en måned pakket han sakene sine og dro.

Huseier: – Bindende kontrakt

Huseier ønsker ikke å stille til intervju. Men han sier på telefon til TV 2 at Kurt Nesthun har skrevet under på en kontrakt som gjelder i tre år.

Han mener derfor at Nesthun enten må bo og betale leie i den fem kvadratmeter store hybelen fram til mars 2016, eller skaffe en annen som vil ta over leieforholdet.

Kurt Nesthun har på sin side skaffet advokat, og hevder leiekontrakten er ugyldig fordi rommet han leier ikke holder mål i forhold til lovverket om brannsikkerhet.

Etter at TV 2 tok opp saken i Jonsvollsgate i Bergen har også etat for byggesak og private planer i Bergen kommune fattet interesse for adressen.

Huseier er bedt om å gjøre rede for hvordan bygården er tatt i bruk.

Har du opplevd spesielle leieforhold? Tips oss på tips@tv2.no.