SATT PÅ HYTTA: Kjell Figenschou satt på hytta da denne vrakdelen kom inn fjorden. Den rekte på land rett over fjorden fra der hvor Figenschou har hytte.  (Foto: Bernt Nilsen)
SATT PÅ HYTTA: Kjell Figenschou satt på hytta da denne vrakdelen kom inn fjorden. Den rekte på land rett over fjorden fra der hvor Figenschou har hytte. (Foto: Bernt Nilsen)

Kjell (60) fant mystisk russisk vrakdel i fjæra

Fra hytta så Kjell noe stort som fløt i land. Da han dro over for å se, fant han det som ifølge Forsvaret kan være en del av en russisk rakett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Barbro Eikesdal

– Jeg satt på hytta da den kom seilende inn fjorden. Det er vel andre som har sett den tidligere, men jeg var nok den første som hadde nærkontakt med den, sier elektrikeren og fiskeren Kjell Figenschou til TV2.no.

Mysteriet startet 11. juni i Laksebukta i Finnmark. Figenschou satt ved hytta rett på andre siden av fjorden, da han oppdaget vrakdelen som ligger omtrent to timer med båt fra Kirkenes.

– Den så gammel og maltraktert ut. Jeg trodde det var en del av et fly, sier Figenshou.

KOM INN FJORDEN: Vrakdelen har trolig landet i internasjonalt farvann før den kom seilende inn Laksebukta. (Foto: Bernt Nilsen)

Han tok kontakt med kompis som er pensjonert flyger, og han tok igjen kontakt med blant annet politiet for å finne ut hvor dette kom fra. Det ga ingen resultater. Så fikk Figenshou besøk av en annen kompis, Bernt Nilsen.

– Han kom på helgebesøk og vi dro ut å kikket på delen, og da begynte ballen å rulle.

– Romfartsinteressert

Nilsen forteller til TV2.no at han er romfartsinteressert. Den mystiske delen vekket nysgjerrigheten hans.

MANGE INVOLVERTE: Nilsen Figenshou har vært i kontakt med flymuseet i Bodø, politiet, Forsvaret og politiet, for å nevne noen. (Foto: Bernt Nilsen)

– Jeg så at dette måtte være noe spesielt. Dessuten reagerte jeg på at politiet ikke var interessert, sier han til TV2.no.

Etter å ha studert delen og gjort litt research, mistenkte Nilsen at det dreide seg om en rakett, men først fryktet han at det var mer dramatisk.

STOR: Delen ruver i fjæra i Laksebukta i Finnmark. (Foto: Bernt Nilsen)

– Vi var jo redd for at det hadde vært en ulykke og at noen trengte hjelp ute på havet.

Finnmarkingene har brukt mye tid på å finne ut nøyaktig hva delen var for noe, og det hele har vært deres sommermysterium.

FOR SPINKEL: En stund mistenkte man at det dreide seg deler fra et lastefly, men det viste seg at det var deler av en rakett. (Foto: Bernt Nilsen)

– Det er jo litt artig og litt skummelt. Plutselig får du nesten en rakettdel fra en stornasjon i hodet. Det sier litt om området vi bor i, sier Nilsen.

– Fra Kola

TV2.no har vært i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan, som har vært med på å identifisere vrakdelen. De mener det dreier seg om deler fra den andre utskytningsmotor på raketten som heter Kosmos2486.

Den ble skutt opp i Russland 7. juni, altså bare fire dager før Kjell Figenschou oppdaget vraket.

RUSSISK: Det var liten tvil om delens nasjonalitet. (Foto: Bernt Nilsen)

– På Kola er det et sted hvor det er etablert en rakettutskytningsbase, Tlesetsk. Det er laget for å skyte ut satellitter i rommet, sier major og informasjonsoffiser Ivar Moen til TV2.no.

– Når de skyter ut satellitter så vil raketten ha flere trinn. De fleste har en tretrinnsmotor. Den første faller av i området over Kvitsjøen. De to andre vil falle påfølgende, forklarer han.

NØYE INSPISERT: Alle delene av vrakdelen er nøye dokumentert og distribuert til flere personer i håp om å identifisere den. (Foto: Bernt Nilsen)

Utskytningsbasen på Kola er flittig brukt. Informasjon om programmet ligger åpent på nettet.

Hentes av Kystvakten

Nilsen er ikke glad for at så store deler flyter til havs eller ligger i fjæra.

– Nå har jeg vært i kontakt med garnisonen her i Sør-Varanger og de skal få koordinatene slik at Kystvakta kan fjerne det.

ENDELIG: Nilsen mistenkte at det dreide seg om en rakett, men tirsdag fikk han det bekreftet av Forsvarets operative hovedkvarter. (Foto: Bernt Nilsen)

MOTOR: Ifølge Forsvarets operative hovedkvarter er dette trolig den andre utskytningsmotoren fra en rakett. (Foto: Bernt Nilsen)