shell-montasjeforsok (Foto: TV 2)
shell-montasjeforsok (Foto: TV 2)

Svindlere kopierer kortstriper og pinkoder til norske bensinkunder

Kortsvindlere har slått til med næmest usynlig utstyr ved bensinstasjoner uten overvåkingskameraer over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Steinar Figved og Anja Tho Gunnersen

Bankkortene til over 1800 bensinstasjonskunder kan være kopiert etter et omfattende skimmingangrep mot seks ubetjente bensinstasjoner.

Registrerer pinkode

Siden midten av mai har kortterminaler i seks av Shells Express-stasjoner blitt påmontert utstyr som kopierer kortenes magnetstripe og registrerer kundens pinkode.

– Vi tar dette veldig alvorlig. Vi har ikke hadde tilfeller siden 2008, men nå har det altså vært seks. Vi går ut i fra at alle Shells ubemannet stasjoner kan være et mål, sier direktør for bilistmarkedet i Norske Shell, Anita Sørlundsengen, til TV 2.

De seks stasjonene som er rammet er Express Marikollen i Bergen, Express Arendal, Express Bogafjell I Sandnes, Express Brumunddal, Express Furuset og Express Prinsdalen.

Skimmingforsøkene mot de to siste stasjonene ble oppdaget i slutten av forrige uke.

RAMMET: Det er oppdaget svindel ved disse seks stasjonene. (Foto: TV 2)

Felles for alle de seks sakene er at skimmingforsøkene først har blitt oppdaget etter at utstyret har blitt fjernet. Det var bankene som oppdaget svindelen og meldte fra.

Vanskelig å se utstyret

– Utstyret er vanskelig å oppdage. Det er bra laget, og derfor har vi ikke sett det selv. Men nå er vi klar over dette og vet at vi skal se etter uregelmessigheter, sier Anita Sørlundsengen.

– Men det betyr også at utstyret fortsatt kan være i bruk?

VANSKELIG Å OPPDAGE: Monica Larsen er Butikkonsulent ved Shell Express i Sandnes. Hun sier det er vanskelig å oppdage utstyret. (Foto: TV 2)

– Ja, det kan det. Men derfor sender vi mange Shell-ansatte ut til å sjekke stasjonene nøye. Dette skjer flere ganger om dagen, forteller Sørlundsengen.

Sentrum politistasjon i Oslo har en egen skimminggruppe som jobber med denne type saker. De har i dag hatt møter med Norske Shell for å diskutere situasjonen.

Vet ikke hvor mange som er rammet

– Det er gjennomført 1800 transaksjoner på kortterminalene i de tidsrommene vi tror skimmigutstyret har vært i bruk. Hvor mange kort som er blitt brukt til kontantuttak ved vi foreløpig ikke, sier politioverbetjent Anders Beck til TV 2 Nyhetene.

OVERRASKET: Kunder ved stasjonen i Sandnes er overrasket når de hører om svindelen. (Foto: TV 2)

Politiet bekrefter overfor TV 2 at kopierte kort fra de seks stasjonene har vært brukt til å ta ut penger i minibanker i Columbia, Den dominikanske republikk, Mexico og flere stater i USA.

– Dette er land vi ser svindlerne bruker fordi de her kan ta ut penger dersom de har fått kopiert magnetstripe og har pinkode, sier Beck.

Anbefaler regionsperre

Bankkunder som har regionsperre på kortene sine er trolig ikke rammet av svinedelen. Noen banker setter automatisk opp regionsperre på kort som utstedes. Andre banker tilbyr kundene å sette opp regionsperre.

– Jeg vil anbefale alle å ha regionsperre på kortet sitt og skjule pinkode når en bruker kortet, sier Beck.

Ingen spor

Ingen av de seks stasjonene hadde overvåkningskameraer. Politiet politiet står derfor med få spor i sakene.

– Vi har dessverre svært få spor å gå etter i disse sakene, sier Beck.

Ifølge politiet er det ofte kriminelle som opererer på tvers av landegrensene som står bak.

Reisende svindelbander

– Erfaringsmessig så dukker det opp flere forhold. Dette er ofte kriminelle som opererer på tvers av landegrensene og vil forflytte seg geografisk, sier politioverbetjent ved Sentrum politistasjon i Oslo Terje Melvold, til TV 2.

Norsk Petroleumsinstitutt følger også situasjonen nøye.

– Dette er organisert kriminalitet som foregår over hele Europa. I påsken hadde Europol en aksjon sammen med rumenske myndigheter hvor de avdekket en liga som hadde svindlet 36.000 kreditt- og bankkort.

Det ble også avdekket to fabrikker som produserte slikt utstyr, forteller generalsekretær Inger-Lise Melby Nøstvik i Norsk Petroleumsinstitutt.

Shell sier de fortløpende vil vurdere om de skal sette opp overvåkningskamera på Shell Express-stasjonene.