Høyreleder Erna Solberg smiler (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
Høyreleder Erna Solberg smiler (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Alle piler peker Ernas vei

Høyre får sin høyeste oppslutning på fem måneder, viser fersk TV 2-gallup.

Ved inngangen til sommeren peker alle piler rett vei for Høyre-leder Erna Solberg. Etter en liten bølgedal i juni der de ble slått av Arbeiderpartiet for første gang på et år, er Høyre tilbake som landets største parti på julimålingen TNS Gallup har laget for TV 2.

Beste siden februar

Samme dag som det var mulig å gå til et rådhus for å avgi stemme gjennom den såkalte tidligstemmeordningen, viser TV 2s ferske gallup at Høyre går frem med 3,5 prosentpoeng til 34,1 prosent. Det er den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden februar.

– Er dere for tidlig i form?

– Det spørsmålet har jeg svart på i ett og et halvt år, og det formen ser ut til å ha holdt seg. Så det er visst en langspurt, dette, sier Høyre-leder Erna Solberg.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange tror på Erna

Bakgrunnstallene viser at 86 prosent av Høyres velgere fra 2009 er lojale, mens bare sju prosent sitter på gjerdet. Høyre er klart størst blant velgere under 45 år, mens de er jevnstore med Arbeiderpartiet blant velgere over 45 år. Høyre går frem både blant kvinner og menn, og er største parti i alle landsdeler med unntak av nord for Dovre.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget i partibarometeret

Helblått flertall

Fremskrittspartiet går tilbake med 1,0 prosentpoeng fra juni til 14,5. Bakgrunnstallene viser at hver fjerde Frp-velger fra 2009 sier de ville stemt på Høyre. Frp holder stillingen blant menn, men går tilbake blant kvinner og har nå over dobbelt så stor oppslutning blant mennene som er intervjuet.

TV 2s mandatberegninger viser at et valg i dag ville gitt Høyre hele 63 mandater på Stortinget, det er 33 flere enn partiet fikk ved valget i 2009. Sammen med Fremskrittspartiet som får 27 mandater (- 14) har de to partiene flertall med 90 mandater på Stortinget.

En annen partikombinasjon som gir flerall er Høyre, KrF, Venstre og Senterpartiet som får 88 mandater.

Les bloggen: Så mange velgere må de rødgrønne vinne

Henvist til andreplass

Etter en måned som største parti må Arbeiderpartiet se seg slått av Høyre, som er suverent størst ved inngangen til sommeren. Oppturen i juni er snudd til tilbakegang i juli med 3,2 prosentpoeng. Dermed får Arbeiderpartiet 28,4 prosent på den siste målingen fra TNS Gallup før sommerferien.

– Det er der vi har pleid å være noen måneder før valget. Både i 2009 og 2005 har vil ligget på det nivået, noen ganger lavere, og så har vi mobilisert kraftig, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Målingen kommer samtidig som AUF gjør seg klar til den første nasjonale politiske leiren siden terrorangrepet for to år siden. Rekordmange AUF'ere skal til Tyrifjorden. Da er det kanskje paradoksalt at det er de unge velgerne som flykter, ifølge målingen.

– Jeg tenker at det også svinger, men det er klart at vi skal jobbe knallhardt for å overbevise ungdom om at skattekutt sjelden gagner ungdom fordi det må tas fra et sted. Det må tas fra, ikke minst, satsingen på skole, sier Pedersen.

Arbeiderpartiet er bare det fjerde største partiet blant de yngste velgerne. Bakgrunnstallene viser også at partiet nå har en klar overvekt av kvinnelige velgere. Mens bare 22 prosent av mennene sier at de vil stemme Ap, svarer 36 prosent av kvinnene det samme. Arbeiderpartiet er altså i ferd med å bli et kvinneparti.

63 prosent av velgerne som, stemte Arbeiderpartiet i 2009 er lojale mot partiet, mens ni prosent sier de ville ha stemt Høyre.

Et valg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 52 mandater på Stortinget, 12 færre enn de fikk ved forrige stortingsvalg.

Les bloggen: Dramatiske tall for Ap

Mister to av tre velgere

For andre måned på rad ligger SV under sperregrensen på TNS Gallups målinger. Partiet får 3,9 (+ 0,1) i juli og ville med det bare kommet inn på Stortinget fra Oslo.

– Utover høsten hadde vi svært mange meningsmålinger under sperregrensen, nå har vi nesten ingen, sa SV-leder Audun Lysbakken da han oppsummerte den politiske våren.

Mandatberegningene til TV 2 viser at Lysbakken ikke ville kommet inn på Stortinget. Bakgrunnstallene viser at bare 33 prosent av SVs velgere fra 2009 er trofaste, mens nesten hver fjerde SV-velger har forlatt partiet til fordel for Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

LES OGSÅ: En av disse er Norges dårligste partileder

Også Senterpartiet sliter og balanserer på kanten av sperregrensen med 4,0. Så lavt har ikke partiet ligget siden september i fjor. Bare litt over halvparten av velgerne fra forrige stortingsvalg er lojale, mens hver femte Sp-velger faktisk har forlatt partiet til fordel for Høyre og Frp.

Et valg som dette ville gitt Senterpartiet sju mandater på Stortinget.

Venstre fjerde størst

Mens Venstre i juni lå under sperregrensen kan partiet notere seg for en fremgang på 1,9 prosentpoeng til 5,1 prosent, som ville gitt 9 mandater på Stortinget, sju flere enn i dag.

Seks av ti Venstre-velgere fra 2009 er lojale. Mens partiet i juni mistet flere tidligere velgere til Arbeiderpartiet etter å ha skapt usikkerhet om de støttet en borgerlig regjering etter valget, er det nå ingen tidligere Venstre-velgere som sier de vil stemme Ap. Også KrF mister færre velgere til Ap enn i juni.

Kristelig Folkeparti klatrer igjen over sperregrensen til 4,6 prosent (+ 0,8) som ville gitt ni mandater (+ 1).

Seks av ti tidligere KrF-velgere er lojale, og partiet mister flest velgere til Høyre og Frp.

Grønn bølge

Miljøpartiet De Grønne får sin høyeste oppslutning noen gang på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2 med 2,0 prosent (+ 0,2). Det holder bare nesten til mandat. TV 2s beregninger viser at De Grønne mangler 47 stemmer for å kapre sistemandatet i Oslo, som denne gang er annenmandatet til Venstre i hovedstaden.

Rødt får lavere oppslutning med 1,9 (- 0,9), men kaprer likevel mandat i Oslo.

Bakgrunnstallene viser at de to partiene henter en del tidligere velgere fra SV, Venstre og Arbeiderpartiet.

Andre partier og lister får 1,5 prosent (- 1,0). Blant velgere som svarer andre partier er Kystpartiet, Piratpartiet og partiet De Kristne de tre partiene som nevnes oftest.

Målingen er laget av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 964 personer med stemmerett i tidsrommet 24.–28. juni. Feilmarginen er 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene. Endringene for Høyre og Arbeiderpartiet er dermed statistisk signifikante.