– TA ALLTID MED TO KORT: Bruk kredittkort til å betale med og bankkort til å ta ut penger, anbefaler forbrukerøkonom Kristina Picard. (Foto: TV 2)
– TA ALLTID MED TO KORT: Bruk kredittkort til å betale med og bankkort til å ta ut penger, anbefaler forbrukerøkonom Kristina Picard. (Foto: TV 2)

Bare en av fem bruker kredittkort på ferie

Sjansen for å bli utsatt for kortsvindel er større i utlandet. Du er på tryggere grunn om du betaler med kredittkort, anbefaler forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Gunhild Tinmannsvik

Fellesferien starter mandag, og mange planlegger å dra ut av landet. I løpet av året reiser 850.000 nordmenn på ferie til utlandet.

23 prosent av oss foretrekker å bruke kontanter når vi er på reise. Det er ikke så lurt, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom og informasjonssjef i Storebrand.

Flere fordeler med kredittkort

Picard anbefaler alle å bruke kredittkortet som betalingsmiddel på utenlandsferien.

– Kredittkort beskytter deg bedre på ferie, sier Picard til TV 2.

LES OGSÅ: Så lett kan du bli svindlet med bankkortet ditt

Mange kredittkorttilbydere har reiseforsikring inkludert i kortet. Du har også større trygghet hvis du skulle bli utsatt for svindel i løpet av reisen hvis du betaler med kredittkort. Pengene trekkes ikke direkte fra konto, og du kan i ro og mak gå gjennom fakturaen din og sjekke at alt stemmer når du kommer hjem fra ferien.

– Uvedkommende får ikke tak i pengene dine på samme måte som hvis de svindler deg med det debetkort, forklarer Picard.

Antall nordmenn som blir utsatt for kortsvindel er fortsatt liten, men sjansen er større når du reiser utenlands. Likevel er det kun en av fem nordmenn, 20 prosent, som bruker kredittkortet når de er i utlandet. Det viser en fersk undersøkelse Norstat har gjort for Storebrand.

Land som i stor grad fortsatt benytter magnetstripen har i større grad har blitt et mål for kortsvindlere. Spania og Tyskland er eksempler på land som har sett en økning i antall svindelforsøk.

Forbrukerøkonomen anbefaler også å bruke kredittkortet under planlegging og bestilling av reisen, for eksempel ved bestilling av hotell og leiebil på nettet.

Storebrand ser en økning i kunder som tar kontakt og føler seg lurt av leiebilfirmaet når de leier bil i utlandet. Mange blir lurt ved at de ikke setter seg inn i vilkårene i avtalen.

– Her er det viktig å lese alt med liten skrift, understreker Picard.

Ta med to kort

Til sammen svarte 72 prosent at de pleier å betale med et kredittkort eller Visa-kort. Det er flest menn som bruker kredittkortet, mens kvinner i større grad foretrekker bankkort.

– Dra aldri på ferie med kun ett kort, er Picards klare anbefaling.

Reiser du med to kort, har du et kort i reserve om du skulle bli utsatt for tyveri. Det er også en fordel å ha et vanlig bankkort med på turen, da det er billigere å ta ut penger i minibank med bankkort enn med kredittkort.

Kredittkortet kan dessuten bidra til at det blir enklere å holde oversikten over pengebruken på ferieturen.

– Det å bruke kredittkort på utenlandsferie gir deg muligheten til å ha en separat økonomi for turen. Du slipper å blande ferieutleggene sammen med hverdagsøkonomien. Det gjør det lettere å ha oversikt, sier Picard.

Dyre kontantuttak

Det er i stor grad de yngste som foretrekker kontanter når de ferierer i utlandet, viser undersøkelsen fra Norstat. Nesten to av fem mellom 18-30 år oppgir at de betaler med kontanter når de er på ferie.

– Noen har nok blitt skeptiske til bruk av kort i utlandet etter mange historier om kortsvindel. Jeg tror også det handler om å føle at man har kontroll over pengebruken, sier forbrukerøkonomen.

Det kan også bli dyrere å betale kontant. Enten du handler med kortet i utenlandske butikker, eller tar ut kontanter i utlandet, påløper det et valutapåslag, som regel på 1,75 prosent av beløpet.

Velger du å ta ut penger i minibank, kommer det et uttaksgebyr i tillegg.

– Hyppige uttak av kontanter blir som regel mye dyrere enn å betale med kortet i butikken, Det er derfor ikke noe jeg vil anbefale unge på stramt feriebudsjett, advarer Picard.

Tips til ferieøkonomien

  • Lag et budsjett før avreise så du vet hvor mye du har å bruke på ferien.
  • Ha alltid minst to kort med på reisen, og oppbevar kortene hver for seg. Da sikrer du at å ikke miste begge to om du skulle bli utsatt for tyveri eller uhell.
  • Unngå valutafellen - lokal valuta gir best vekslingskurs.
  • Hvis det er mulig, bruk safen på hotellrommet/overnattingsstedet til oppbevaring av verdisaker, pass, kort og penger.
  • Ikke noter kodene dine noe sted mens du er ute og reiser. Kriminelle har god trening i å lete seg frem til både kort og kode.
  • Sperr kortet umiddelbart hvis du oppdager at det er borte.
  • Hvis du har regionsperre på kortet må du huske å oppheve denne før ferien.