fred og neymar (Foto: Andre Penner, © RM)
fred og neymar (Foto: Andre Penner, © RM)

Fred og Neymar ydmyket Spania i vanvittig finale

Alt stemte for Brasil, mens Spania bommet på straffe og fikk Piqué utvist.

Brasil-Spania 3-0

Spania var storfavoritter mot vertsnasjonen Brasil da de møttes i finalen i Confederations Cup, men de regjerende verdens- og europamesterne fikk seg en fotballeksjon mot Neymar og de andre Brasil-stjernene.

Brasil vant finalen 3-0 etter scoringer av Fred (2) og Neymar, mens Spania bommet på straffe og fikk Gerard Piqué utvist i det som ble en utrolig finalefest for et ekstatisk hjemmepublikum på Maracanã.

Brasil vant Confederations Cup for tredje gang på rad, og har totalt vunnet turneringen fire ganger.

Se kampreferat i videovinduet over!

Fred kriget inn ledermålet
Vertene fikk en drømmeåpning, og tok ledelsen allerede før to minutter var spilt. Hulk la inn fra høyrekanten og ballen endte opp til Neymar på bakerste stolpe.

Ballen traff foten til angriperen, men han fikk ikke kontroll. I stedet traff ballen hånden til Álvaro Arbeloa før den endte opp hos Fred som hadde gått i bakken i duell med Spania-backen.

Men Fred lot seg ikke hindre av det, og liggende klarte han å krige til seg ballen og chippe den over Iker Casillas i Spania-målet.

Ampert
Etter et kvarters spill ble Neymar felt på vei alene gjennom, etter å ha blitt spilt fri av Marcelo.

Det var Arbeloa som sparket ned Neymar ved midtsirkelen, i ferd med å komme alene mot Iker Casillas.

Stemningen var amper etter fellingen, men den nederlandske kamplederen Björn Kuipers nøyde seg med å gi gult kort til den spanske backen.

– Han var langt unna målet, så det kan forsvares med gult i stedet for rødt, konstaterte TV 2-kommentator Morten Langli.

Fred farlig frempå
Etter 32 minutter burde Fred blitt tomålsscorer, da en glitrende pasning fra Neymar sendte ham alene med Iker Casillas.

Fred fyrte til på direkten, men Real Madrids sisteskanse vartet opp med en kjemperedning.

Luiz med «umulig» redning
Det gjorde også David Luiz etter 41 minutter. Pedro kom alene mot Júlio César, og sendte ballen forbi Brasil-keeperen.

Men på streken kom David Luiz skliende, og klarte på nesten uforklarlig vis å sende ballen over mål fra kloss hold.

– For et stopperspill av David Luiz! Hele Maracanã så den i mål, og så gjorde han det en verdensklassestopper skal gjøre i den situasjonen: å lukte at den kan komme akkurat der, fullføre løpet sitt og feie den unna i siste sekund, kommenterte Morten Langli ekstatisk.

– Det der er ingen enkel klarering når du er i stor fart og på vei inn i eget mål, fortsatte han.

– Takk for maten!
Med matchvinner i begge ender sluttet omgangen like bra som den startet for Brasil, for etter 44 minutter var det Neymars tur til å sende Maracanã til himmels.

Angriperen lurte så vidt offsidefellen til Spania da han fikk ballen fra Oscar, og fra skrått hold hamret han ballen i mål med venstreslegga.

– Det er bare å si takk for maten! Han møtte en av verdens beste keepere og bare banket den opp i nærmeste kryss, utbrøt TV 2-kommentator Langli.

Men Fred var ikke mett
Men Brasil hadde langt fra takket for maten, for den andre omgangen startet som den første: med en Fred-scoring før to minutter var spilt.

Angriperen sendte i vei en markkryper fra 16 meter, som sneik seg forbi Iker Casillas og i mål via stolpen.

Straffebom
Spania-trener Vicente del Bosque tok grep etter 3-0-scoringen, og erstattet Juan Mata med Jesús Navas. Det så helt umiddelbart ut til å være en gudommelig inngripen da Navas fikk straffe etter å ha blitt kakket bak på leggen av Marcelo etter 54 minutters spill.

Sergio Ramos stilte seg opp for å ta straffesparket og forsøke å sørge for ny spenning i kampen, men stopperens straffe var svak og gikk utenfor mål.

Piqué utvist
Å bomme på straffespark når man ligger under med tre kan få de fleste til å kapitulere, og blir man i tillegg redusert til ti mann så blir det tøft.

68 minutter var spilt da Gerard Piqué måkte ned Neymar på vei gjennom, og dommer Kuipers dro opp det røde kortet til Spania-stopperen.

– Jeg mener det der er gult kort, ikke rødt. Det var ikke en opplagt scoringssituasjon, men selvsagt veldig destruktivt spill av Piqué. Han ble straffet for det, sa kommentator Langli.

Etter utvisningen var det lilten tvil om hvordan det ville ende og kampen roet seg betraktelig. Avslutningen var en ren parademarsj for Brasil, som kunne juble for en knallsterk 3-0-seier ett år før de skal arrangere fotball-VM på hjemmebane.

Lagoppstillinger:
Brasil (4-2-3-1):
Júlio César - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Hulk, Oscar, Neymar - Fred.

Spania (4-3-3): Iker Casillas - Álvaro Arbeloa, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi, Sergio Busquets, Andrés Iniesta - Pedro, Fernando Torres, Juan Mata.