montasje
montasje
ARGOS
ARGOS

Kristoff på andreplass etter høydramatisk etappe

Marcel Kittel vant etappen som hadde alt.

Bastia/Bergen (TV 2 Sporten): Ingen hadde nok sett for seg en så vanvittig start på den 100. utgaven av Tour de France som vi fikk servert lørdag.

Marcel Kittel var sterkest på oppløpet i tøff kamp med blant andre Alexander Kristoff. Nordmannen så lenge ut til å stikke av med seieren i sitt aller første Tour de France, men Argos Shimano-rytter Kittel viste kjempekreftene på oppløpet.

– Det var nesten, faktisk. Det var veldig nære. Jeg ledet hele oppløpet, men Kittel var litt for sterk. Utrolig nære, men god start, sier Kristoff til TV 2 Sporten.

Buss og massevelt
Men før rytterne krysset mållinjen hadde det skjedd saker og ting av dramatisk art.

Først ble Orica GreenEdges buss stående fast under målseglet i det rytterne nærmet seg. Da bussen omsider ble flyttet skjedde det ingen hadde sett for seg. Langt fremme i feltet gikk det en velt der forhåndsfavorittene Mark Cavendish, Peter Sagan og André Greipel alle var involvert.

– Det var mye velt og veldig nervøst. Cavendish og Greipel blir hindret. Jeg var litt for langt bak og måtte ta litt vind på de siste kilometrene. Jeg hadde en god spurt, men ikke god nok, sier Kristoff.

Les også: Slik blir Touren på TV 2

Katjusja-rytteren sier at han ikke fikk beskjed om bussen som sto i målområdet, men velten fikk han med seg.

– Det så ikke bra ut, så jeg håper alle er ok. Det er alltid drit med sånne velt på slutten. Det har gått rolig i dag og alle var «freshe», så da er det lett for at det blir velt, sier Kristoff..

Dermed kunne Kittel «time» spurten perfekt og suse forbi Kristoff på oppløpet. Edvald Boasson Hagen var med i front, men klarte ikke å hevde seg helt fremst.

Kittel kjører morgendagens etappe i gul trøye, mens Kristoff låner den grønne siden Kittel allerede sitter i gult.

Artikkelen fortsetter under videoen!

728782

Artikkelen oppdateres!

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater

Boasson Hagen kjørte med låst bakbrems
For Edvald Boasson Hagen holdt det ikke helt inn i spurten. Team Sky-rytteren sier at det var forvirrende avslutningskilometre på dagens etappe.

– Det var mye kontrabeskjeder. Først fikk vi høre at det var tre kilometer til spurten når det var ti, og så var det plutselig ikke det. Så var det veldig hektisk og en liten krasj, sier Bosson Hagen og viser frem et fastlåst bakhjul.

– Det er vanskelig å spurte på denne her, sier rudsbygdingen.

– Det var noen som kjørte inn i meg bakfra. Heldigvis krasjet jeg ikke, men jeg lå bra an de siste 500 meterne. Men det er litt vanskelig når hjulet ikke går rundt.

– Har du opplevd en mer dramatisk etappe i Tour de France?

– Det var veldig rolig og fint i starten, men mot slutten ble det veldig kaotisk da vi ikke visste hvor målgang var en gang. Da er det ikke så lett, ler Boasson Hagen oppgitt.

Spanjol i klatretrøye
Som ventet gikk det avgårde et brudd på fem ryttere nesten umiddelbart etter at rittsjef Christian Prudhomme hadde vinket det hvite flagget.

Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), Jerome Cousin (Europcar), Lars Boom (Belkin), Juan José Lobato (Euskatel Euskadi) og Cyril Lemoine (Sojasun) var rytterne som fikk klarsignal fra hovedfeltet til å stikke.

Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Utbryterne så ikke ut til å ha altfor stor tro på at det skulle holde inn - forspranget ned til hovedfeltet varierte mellom ett til tre minutter gjennom store deler av etappen. Men det ble likevel spenning for kvintetten i front.

For etter 45,5 kilometer skulle de eneste klatrepoengene for dagens deles ut. Der viste det seg at Euskatel Euskadi hadde spilt kortene sine god, for «spurter» Lobato stakk av med seieren. Han sykler dermed andre etappe med den prikkete klatretrøya.

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOK KLATREPOENG: Juan José Lobato spurtslo Jerome Cousin og Lars Boom i kampen om å ha klatretrøyen etter den første etappen.
TOK KLATREPOENG: Juan José Lobato spurtslo Jerome Cousin og Lars Boom i kampen om å ha klatretrøyen etter den første etappen.

Ville ikke hente utbryterne
Tempoet i hovedfeltet var ikke veldig høyt, men med drøyt 100 kilometer igjen hadde avstanden opp til utbryterne krympet til bare 30 sekunder.

Bruddet så ut til å ha gitt helt opp, men Europcar-rytter Cousin ville det annereldes. Han tråkket til og fikk avstand ned til bruddkompisene. Det ga resultater - for ikke lenge etter var kvintetten samlet igjen og avstanden ned til hovedfeltet var tilbake på over tre minutter.

På det meste hadde bruddet over fire minutter ned til hovedfeltet.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager her!

Greipel med første stikk
Etappens innlagte spurt kom etter 150 kilometer - også her fikk utbryterne lov til å kjempe om de fleste poengene. Boom vant spurten og fikk dermed 20 poeng. Da hovedfeltet rullet mot spurten var det tydelig at kampen om grønn trøye blir uhyre jevn.

André Greipel var sterkest og trillet over streken foran Cavendish og Sagan.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VISTE MUSKLER: André Greipel tok første stikk på den innlagte spurten da han slo Mark Cavendish og Sagan.
VISTE MUSKLER: André Greipel tok første stikk på den innlagte spurten da han slo Mark Cavendish og Sagan.

Posisjonering i sidevinden
Lobato ble kjørt av ved den innlagte spurten, og med drøyt 40 kilometer igjen av etappen ble de siste fire utbryterne hentet inn av hovedfeltet.

I vinden inn mot Bastia satte flere av sammenlagtkanonenes lag seg frem for å kontrollere feltet, mens feltet måtte tåle en strekk i sidevinden. Blant storlagene var Team Sky mye fremme i front og satte kommando i feltet.

Da det dro seg mot avslutning på etappen ble det virkelig dramatikk. Første gikk Johnny Hoogerland i bakken, før bildene fra målområdet sjokkerte TV-seerne verden over.

Orica GreenEdges buss stod bom fast under målseglet, og kom seg ikke løs. Så gikk det nok en velt i hovedfeltet.

I samme øyeblikk som bussen ble flyttet fra målområdet nådde dramatikken nye høyder.

Forhåndsfavorittene Peter Sagan, Mark Cavendish og Peter Sagan gikk alle i bakken i en velt like før mål.

På oppløpet var Kittel sterkest og stakk av med seieren.