SUVERENE: Kvinner i Forsvaret er suverene i forhold til gutta, når de først møter opp til testperioden på Befalskolen.  (Foto: Tommy Aase, TV 2)
SUVERENE: Kvinner i Forsvaret er suverene i forhold til gutta, når de først møter opp til testperioden på Befalskolen. (Foto: Tommy Aase, TV 2)

Kvinner knuser gutta på befalsskolen

Men bare halvparten av kvinnene som blir kalt inn til beinhard testing i Forsvaret, møter opp til tjeneste.

Av Kristoffer Hovde Andersen og Alexander Klanderud

I år søkte 5500 kvinner og menn seg til lederutdanning i Forsvaret. 2297 av dem ble kalt inn til Luftforsvarets skolesenter på Kjevik i Kristiansand, men bare 1473 møtte opp til de fysiske og psykiske testene som pågår over to uker.

Forsvarets opptak og seleksjon (Fos) arrangeres to ganger i året, og på sommeropptaket blir flesteparten tatt inn, nærmere 600 elever, for videre utdanning.

Av de 2297 personene som var innkalt i år, var det i utgangspunktet rundt 500 kvinner. Men bare 264 av dem møtte opp.

LES OGSÅ: Slik lokkes unge inn i Forsvaret

Undersøkelser viser at de kvinnene som faktisk møter opp til opptaksprøvene, gjør det bedre enn mennene. På de fysiske testene er guttene fortsatt litt bedre enn jentene.

Men i seleksjonsøvelsen ute i felt er det bare en av tre jenter som gir seg. Blant mennene blir imidlertid nærmere halvparten kastet ut eller gir opp under denne fasen av opptaket.

– Jeg tror de jentene som er her er skikkelig motivert, og det merker jeg når jeg går rundt og snakke med de og, sier Strøm-Erichsen, som legger raskt til at guttene også er motiverte.

Se reportasje:

728521

– Trenger flere «pink ladies»

LES OGSÅ: Forsvaret når ikke mål om kvinneandel

Forsvarsministeren mener det er et problem at både kvinner og menn ikke møter til opptaksprøvene til befalsskolen.

– Det er et tall vi må få opp, fordi vi trenger de jentene som er innkalt her, og som har vært gjennom en utvelgelse allerede. Men det gledelige i det er at når jenter først kommer inn her, så er det en større andel enn hos guttene som klarer hele opptaket, sier Strøm-Erichsen til TV 2.

OPPMUNTRER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i prat med tre av de 264 kvinnene som møtte opp til beinhard testing for lederutdannelse i Forsvaret. (Foto: Tommy Aase, TV 2)
OPPMUNTRER: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i prat med tre av de 264 kvinnene som møtte opp til beinhard testing for lederutdannelse i Forsvaret. (Foto: Tommy Aase, TV 2)

Elise Gjessing og Nora Friis-Vollan er to av kvinnene som har møtt opp, og hevder de er proppfulle av motivasjon til å kjempe seg til en plass blant de 600 utvalgte rekruttene.

– Vi hører jo mye positivt om lederutdanningen da, sier Friis-Vollan.

Forsvarsministeren snakker med jentene og påpeker at «vi trenger flere pink ladies» i Forsvaret.

– Vi tar det som en ekstra sjanse til å vise at vi også kan være litt tøffe i militæret, sier Elise Gjessing til TV 2.