OL_kommentatorer
OL_kommentatorer

Disse skal kommentere OL på TV 2

TV 2 Sporten satser på egne profiler som kommentatorer under OL i februar. Her kan du se hvem som skal kommentere hva i Sotsji.

Det er første gang TV 2 har alle rettighetene til et OL, og arbeidet med å bekle alle rollene under mesterskapet har allerede pågått en stund. Nå er listen over kommentatorer klar; og det er engasjerte, kunnskapsrike og meritterte TV 2-kommentatorer på listen.

– Vi har vært opptatt av å velge de rette OL-stemmene og har funnet så godt som alle kommentatorer i egne rekker. Vår stab har både kompetanse og bred bakgrunn innen vinteridrett, selv om TV 2 per i dag ikke har live-rettigheter i World Cup. Vi vil spille ut alle de beste og mest erfarne TV 2-kortene våre i Sotsji, og føler oss trygge på at disse profilene har det engasjementet og den kunnskapen som er helt avgjørende når de historiske OL-øyeblikkene skal formidles til de tusen hjem, sier prosjektleder for OL, Christine Espeland.

sundby (Foto: Roald, Berit, © BER)
sundby (Foto: Roald, Berit, © BER)

Å hoppe etter NRK
Jørn Sundby skal kommentere hopp i Sotsji. Sundby har kommentert både Tippeligaen og Premier League for TV 2 siden 2010, men han er også vår mest erfarne kommentator i OL-sammenheng: Han har kommentert hele fem OL for Eurosport mellom 2000 og 2009. Under OL i Salt Lake City (2002) kommenterte han hopp, kombinert og langrenn, og i Torino (2006) langrenn og skiskyting. Under sommer-OL i 2000, 2004 og 2008 har han kommentert fotball, håndball, volleyball og beachvolley. Sundby gleder seg til å jobbe med hopp under OL.

– Et OL er for meg, og kanskje de fleste, det aller morsomste man kan få jobbe med, og det aller ypperste innen idrett. Dette er toppen av kransekaka, sier Sundby.

Sundby er forberedt på at seerne har et sterkt forhold til Arne Scheies kommentering fra hopp-sendingene på NRK:

– For mange blir jo det å høre min stemme uvant, og jeg er forberedt på at mange kommer til å savne de tidligere kommentatorene. Akkurat det er det lite jeg kan gjøre med, men jeg skal prøve å gjøre en så god jobb at savnet blir minst mulig. Mitt fokus er å gjøre jobben på en best mulig måte, og jeg gleder meg veldig. Min jobb blir å formidle konkurransen, og nerven i konkurransen i tillegg til poengsummer og statistikk.. Så har jeg med meg en ekspertkommentator som tar seg det faglige, sier Sundby.

Alle TV 2s kommentatorer får med seg en ekspertkommentator på laget. Ekspertkabalen er på plass til høsten.

Å velge kommentatorer har ikke vært en enkel prosess.

– Det har vært en utfordrende prosess. Noen posisjoner har vi vært veldig sikre på fra starten av, mens andre har vi vært mer usikre på. Vi har derfor testet forskjellige kommentatorer. Dette er ikke en oppgave vi har tatt lett på. Flere har vært med å evaluere testene i etterkant. Vi har måtte gjøre noen tøffe valg, men vi er sikre på at vi har gjort de riktige prioriteringene, sier Myhren-Berge.

wikestad (Foto: Øijord, Thomas Winje)
wikestad (Foto: Øijord, Thomas Winje)

Nye uforglemmelige øyeblikk
Kasper Wikestad får ansvar for snowboard og freestyle. Wikestad kommenterer til daglig fotball for TV 2, men har også kommentert ishockey, og flere snowboardmesterskap i vinter. Han har selv stått på snowboard i nesten 20 år, og er veldig interessert i idretten.

– Snowboard og freestyle er kanskje ikke de mest kjente idrettene i Norge, men vi husker alle de uforglemmelige øyeblikkene med Daniel Franck, Stine Lise Hattestad og Kari Traa. Det er mange norske utøvere med i Sotsji som har sterke medaljemuligheter, og jeg håper på nye historiske øyeblikk i den norske idrettshistorien i disse grenene, sier Wikestad.

– Som kommentator handler min jobb mye om å stille han de riktige spørsmålene til ekspertkommentatoren slik at sendingen blir mest mulig interessant og spennende for våre seere, sier Wikestad.

bredeli (Foto: Roald, Berit, © BER)
bredeli (Foto: Roald, Berit, © BER)

Høy intensitet
Rutinerte Harald Bredeli er en av TV 2s mest kjente kommentatorer, og navnet hans er nærmest synonymt med håndballsendingene våre. Nå skal over på en annen arena: skiskyting. Der tror han håndballerfaringen vil komme godt med:

– Skudd er skudd!, kommer det kjapt fra Bredeli.

– Skiskyting passer meg veldig godt. Jeg må ha en idrett der det foregår ting, og både skiskyting og håndball er idretter med høy intensitet. Ting endrer seg fort, og selv om du har en god ledelse, kan plutselig alt snus på hodet. Skiskyting er en fantastisk idrett, ekstremt intens og spennende, sier Bredeli.

Selv om Bredeli er mest kjent fra håndball, jobbet han med vintersport allerede i 1991 i Val di Fiemme, da for NRK. Han har også jobbet for statskanalen under OL i Albertville og på Lillehammer. Under OL i Nagano i 1998, da rettighetene var delt mellom TV 2 og NRK, kommenterte han nettopp skiskyting for TV 2:

– Jeg håper jeg har forbedret med siden den gang, ler Bredeli.

I alpinbakken er det Øyvind Alsaker som har kontroll. Alsaker er TV 2s mest profilerte fotballkommentator, men har også erfaring som kommentator for alpint, og har kommentert både OL og VM tidligere.

alsaker (Foto: Øijord, Thomas Winje)
alsaker (Foto: Øijord, Thomas Winje)

Nye utfordringer
Mads Kaggestad inntar kommentatorboksen under bob, aking og skeleton. Kaggestad er for de fleste kjent som sykkelekspert, og innrømmer at han er i ukjent farvann når det kommer til OL-grenene han skal kommentere.

– Mitt eneste forhold til bob er i utgangspunktet filmen «Kalde rumper». Men jeg er i gang med forberedelsene til OL, og har hatt møter med både utøvere og representanter fra forbundet, og gleder meg veldig til OL-jobben, sier Kaggestad.

Mads_Kaggestad_815835i
Mads_Kaggestad_815835i

Kaggestad har kommentert det meste innen sykkel, og mener kunnskapen kan overføres til bob, aking og skeleton:

– Det jeg har lært av sykkel er at det å lage sykkelsendinger som også fenger de som ikke nødvendigvis er veldig sykkelinteresserte, løfter sporten. Det håper jeg vi også får til i de litt smalere grenene under OL, sier Kaggestad.

klem (Foto: Roald, Berit, © BER)
klem (Foto: Roald, Berit, © BER)

Curling var også regnet som en smal idrett i Norge før Pål Trulsen førte Norge til OL-gull i 2002. Nå er det Jørgen Klem som skal lose seerne gjennom denne populære sporten med de tidvis spesielle buksene. Klem jobber til daglig som fotballkommentator for TV 2, men har også kommentert ishockey og noen curling-turneringer det siste året.

– Jobben som curling-kommentator er annerledes enn mange andre idretter. Kampene varer lenge, og det er ikke nødvendig som kommentator å snakke hele tiden. I tillegg har utøverne på seg mikrofoner, så vi kan også sette over til dem og høre dem snakke om taktikk og få et unikt innblikk i hvordan de tenker. Sammen med en ekspert blir min jobb å kunne lese spillet, forstå teknikk og formidle nerven i curling. Det er en drøm som går i oppfyllelse å få lov til å kommentere under OL, sier Klem.

paasche_bilde (Foto: Jørgen Remmen)
paasche_bilde (Foto: Jørgen Remmen)

Skrekkblandet fryd
Da Trulsen tok OL-gull var det TV 2s egen Christian Paasche som kommenterte den historiske hendelsen. Han var også stemmen da Kari Traa tok OL-gull i kulekjøring, og kommenterte VM i alpint i 2005. Denne uken har han inntatt Korsika og er klar for årets Tour de France, men under OL skal han kommentere langrenn:

– Jeg er veldig ydmyk overfor denne oppgaven. Det er noe urnorsk over langrenn og det er med skrekkblandet fryd jeg tar fatt på oppgaven. Men jeg gleder meg selvfølgelig veldig til jobben, sier Paasche.

langli (Foto: Elton, Stian K.)
langli (Foto: Elton, Stian K.)

Med skøyter på beina
I ishockeyhallen er det Morten Langli som blir kommentator. Langli spilte selv hockey fram til han var 19 år, og har vært trener både på isen og på fotballbanen. For TV 2 har han kommentert både hockey og fotball. Langli garanterer mye spenning fra ishockeyhallen i Sotsji:

– Er det ett gull Putin vil vinne, så er det ishockey-gullet, sier Langli.

– Dette er den mest prestisjetunge idretten i OL på verdensbasis, og det kommer til å bli fullt tempo og høyt nivå fra første kamp, legger han til.

myhre
myhre

Asbjørn Myhre skal kommentere skøyter. Han har kommentert både fotball, håndball og ishockey på TV 2. Fram mot OL mener han at han har mye forberedelser å gjøre:

– Å kommentere skøyter er en utfordring i forhold til dynamikk. Distansene er veldig forskjellige, og krever dermed ulik tilnærming. Målet vårt blir å ta vare på de sterke tradisjonene innenfor idrettene, og samtidig prøve å fenge yngre seere, sier Myhre

På kortbane skøyter blir Eirik Koren kommentator. Koren jobber for tiden i kommunikasjonsbransjen, men har tidligere vært kommentator for NRK, der han har jobbet med OL, fotball, håndball, skøyter og rally.

Eirik-Koren (Foto: Katrine Lunke)
Eirik-Koren (Foto: Katrine Lunke)