Kultour2
Kultour2

Korsika - Skjønnhetens øy

Under årets Tour kommer #KulTour-gjengen til å blogge med jevne mellomrom om området syklistene er i. Her kommer de med sine tips til de som vil oppleve stedene selv. Først ut er skjønnhetens øy - Korsika!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Korsika er en øy som det lenge har vært tungvint å komme seg til. Enten måtte man kjøpe dyre flybilletter, gjerne med flere mellomlandinger, eller måtte man ta båt fra Nice, Marseille eller en annen by på rivieraen. Men nå har Norwegian begynt med direktefly til Ajaccio, løst hele floken og lagt Skjønnhetens øy for nordmenns føtter. Her kommer noen tips fra #KulTours reisende om hva man bør se, spise, drikke og gjøre på Korsika.

Første stopp er vel hjemme i sofaen med laptoppen på fanget og www.korsika.no på nettleseren! Denne siden drives av Helen Tognetti Øyre som er halvt korsikansk. Med entusiasme og kunnskap deler hun tips og råd til den som skal til Korsika. Les deg godt opp her så er du vel forberedt før du reiser sørover.

Det andre tipset vi vil gi er: lei en bil! Korsika er stort, men ikke verre enn at du lett kommer deg fra nord til sør på noen timer. Den er ypperlig til å utforske og har fantastiske opplevelser både langs kysten og oppe i fjellene. Men korsikanerne er ganske aggressive sjåfører så vær forsiktig i trafikken!

Flyr du med Norwegian lander du i Ajaccio og dette er et ypperlig utgangspunkt for en Korsika-reise. Hovedstaden ligger flott til innerst inne i Ajaccio-bukten og er vel verdt et par dagers opphold. Det finnes flere fine hoteller i og utenfor sentrum, selv bodde vi fem minutter utenfor på Best Western Dolce Vita, et flott hotell som ligger fem meter fra sjøen. I selve Ajaccio vil vi anbefale å oppsøke markedet. Her er det masse liv og mange gode kjøp kan gjøres. Prøv den lokale osten og de lokale pølsene, og husk det er lov å prute! Dette er også hjembyen til Napoleon så en tur innom La manison Bonaparte et must. Her kan du spasere gjennom barndomshjemmet til Napoleon og se hvordan den lille korsikaner hadde det som barn.

kultour01

Restaurantene på Korsika holder jevnt over god standard, men vi fant en liten perle i Ajaccio. Denne ligger midt i byen og har masse god lokal mat. En favoritt på tripadvisor så vi er ikke de første som har vært her. Veldig koselig atmosfære og fantastiske servitører. Vi kom egentlig et kvarter etter at de stengte, men de holdt åpent litt ekstra for oss. Maten var kjempegod. Et lite tips når det gjelder mat. Ikke vær kresen! En reise i mat er like sanselig som en fysisk reise synes jeg. Prøv ting som du ellers ville unngått. Mest sannsynlig kommer du til å like det.

Kjører du ti minutter ut av byen kommer du til Îles Sanguinaires som ligger nydelig til ved inngangen til Ajaccio-bukten. Dette er et lite eldorado for de som like spaserturer i nydelig natur. Det er lotte løyper som går langs en røff og flott kyst. Husk kamera for her får du mange flotte muligheter.

På veien tilbake kan du stoppe ved denne fine restauranten.

https://www.youtube.com/watch?v=Ll9h5-Na5-k

Videre skulle vi til Calvi og bestemte oss for å kjøre langs kysten, selv om det tar lengre tid. Men for en tur det var. Dette er en av de mest spektakulære kjøreturene jeg har vært med på. Det tar litt over to timer, men beregn gjerne fire og stopp ofte. Som om noen hadde tatt ville vesten fra USA og flyttet den til Middelhavet. Også her er det masse fine muligheter til å stoppe og gå lange turer i fantastisk flott terreng. Eller sykle! Det er svingete veier på Korsika så om du sykler vær forsiktig, men du kommer til å ha en opplevelse av de sjeldne!

I Calvi bodde vi på to flotte hotell, La Signoria og Chez Charles To veldig gode hoteller med fantastiske restauranter, men som kanskje er litt utenfor den vanlige prisklassen. Skal du unne deg noe ekstra så anbefaler jeg dog begge disse hotellene på det varmeste. Calvi er en fin by med andre gode tilbud og også en fint uteliv. En herlig promenade midt i byen er deilig å spasere langs med et yrende liv. Det er også veldig fine strender her.

Liker du vin må du ta turen til Patrimonio. En liten by ca. halvannen time fra Calvi. På veien kjører du forbi denne bitte lille restauranten som ligger langs veien.

Vel verdt å stoppe her:
https://www.youtube.com/watch?v=vu1b1Uc-mj4

kultour03
Her er det et flust med vinmakere og alle tar imot besøk, men se om du finner Antoine Arena. Huset hans ligger ved den første rundkjøringen du kommer til i byen. Hils ham fra #KulTour-gjengen. Han lager nok den beste vinen i Patrimonio. Her spiser du hos Barthélemy og hans Barthavin. Sjekk videobloggen vår fra når vi var der i april:

https://www.youtube.com/watch?v=b8cQaR7s8cU

En fantastisk restaurant litt oppe i åssiden. Det er nevøen til Antoine så han kan vise deg veien til restauranten.

Det kan være litt vanskelig med hoteller i Patrimonio så vi bodde i Saint-Florent i det flotte hotellet Demure Loredana. Et fredfullt og flott hotell som ligger godt avskjermet, med nydelige rom og en eksentrisk og morsomt vertskap.

kultour04
Så snudde vi nesa sørover og kjørte via Porto Vecchio til Sartene der vi overnattet siste natten. I Porto Vecchio spiste vi på en koselig restaurant i en av sidegatene. Herlig by Porto Vecchio, men vi var der bare noen timer så jeg fikk så mye oversikt over byen som jeg hadde likt. Senere skule vi til Sartene til hotellet vi overnattet siste kvelden på turen vår. GPS-en vår sendte oss ut på litt av en heisatur: https://www.youtube.com/watch?v=kTUMPaaNcVo

kultour05
Hotellet vi bodde på heter Domaine du Murtoli og er et av de mest spektakulære hotellene jeg har bodd på. Koster deretter, men er en opplevelse i seg selv.

Neste bloggpost kommer når syklistene har ankommet Marseille!