BLE FOTFULGT: Spansk presse var sikker på at Felipe og Eva Sannum skulle forlove seg og fotfulgte henne.  (Foto: TV 2/ NTB Scanpix)
BLE FOTFULGT: Spansk presse var sikker på at Felipe og Eva Sannum skulle forlove seg og fotfulgte henne. (Foto: TV 2/ NTB Scanpix)

Eva Sannum: – Jeg vet hvordan det oppleves

I 2001 ble Eva Sannum (38) jaget av papparazzier. Tirsdag var hun med å felle Se og Hør for brudd på god presseskikk i en rekke saker som omhandlet kongefamilien.

Av Barbro Eikesdal

Eva Sannum ble et kjent fjes for det norske folk da hun ble kjæreste med spanske kronprins Felipe i 1997. Paret holdt sammen i fire år, og var blant annet i Mette-Marit og Haakons bryllup i 2001. Etter dette trodde spanske medier det gikk mot forlovelse.

Tirsdag var hun med å bestemme at Se og Hør brøt god presseskikk i fem reportasjer om kongefamilien.

Se videoen fra 2001 hvor Sannum ble forfulgt av spansk presse:

– Jeg har erfaringer

– Jeg har erfaringer for hvordan det oppleves. jeg tok til ordet for nettopp det i diskusjonen. Det er ikke bare det som synes, og det som blir publisert av bilder, det er også den gjentakende opplevelsen av at du ikke vet når og hvor du blir fotografert, sier hun til TV2.no

.

VAR I BRYLLUPET: Eva Sannum var i kronprinsparets bryllup i 2001, men forteller til TV2.no at hun ikke omgås Mette-Marit og Haakon. (Foto: Poppe, Cornelius, © PK)

– Vi må også ta hensyn til hvor personer er under stadig forfølgelse, så er da et poeng hvis man aldri kan vite at man blir iakttatt eller ikke, og om noen vil beskytte en dersom det publiseres bilder av en i situasjoner hvor en med all sannsynlighet må kunne tro at man er i en privat situasjon, sier Sannum.

– Dette er erfaringer jeg har, som er relevante, sier Sannum til TV2.no.

Hva er det som gjør meg inhabil?

Etter utvalgets behandling fikk Sannum flere spørsmål om hvorvidt hun hadde vurdert sin egen habilitet i saken.

– Jeg må bare sende spørsmålet tilbake. Hva er det som gjør meg inhabil, spurte hun.

Les også: PFU: – Se og Hør har brutt god presseskikk

Sannum forteller til TV2.no at hun ikke har kontakt med kronprinsparet.

– Jeg orienterte utvalget om dette og vi konkluderte med at forholdet aldri har vært av en slik karakter at det var et problem, sier Sannum.

Ville være strengere

Sannum er fornøyd med tirsdagens konklusjon, men ville helst vært litt strengere i punktet som omhandlet et intervju med Märtha Louise. Prinsessen gjorde et intervju med danske Billed Bladet som ble gjengitt i Se og Hør.

– Jeg tok til ordet for en enda strengere formulering med dette å mislede leseren til å tro at et intervju er gitt til et annet medium. Der ga vi kritikk, og det er et skritt på veien. Personlig kunne jeg gått enda lengre i å mene at man burde gjøre det tydeligere at dette intervjuet ikke er gitt til Se og Hør, forklarer Sannum.