SKAPER SPLID: Edward Snowdens flukt fra myndighetene utfordrer USA sitt forhold til Russland og Kina.  (Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez/Montasje: TV 2)
SKAPER SPLID: Edward Snowdens flukt fra myndighetene utfordrer USA sitt forhold til Russland og Kina. (Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez/Montasje: TV 2)

Snowden er i Moskva - blir ikke utlevert til USA

Putin bekrefter at Russland ikke vil utlevere spionsiktede Edward Snowden til USA. Snowdens flukt fra USA svekker Obama-administrasjonens forhold til Russland og Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Gunhild Tinmannsvik

President Vladimir Putin bekrefter at spionsiktede Edward Snowden befinner seg i transittsonen på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva, og at Russland ikke vil utlevere ham til USA. Det melder nyhetsbyrået Ap.

Snowden befinner seg teknisk sett ikke på russisk jord så lenge han er i transittområdet, skriver BBC.

Fiona Hill, Russland-ekspert ved amerikanske Brookings Institution, sa tidligere i dag til Ap at hun regnet med at president Putin ville benytte denne anledningen til å utfordre USA offentlig.

– Dette er en av de mulighetene til å score poeng mot USA som jeg vil være overrasket hvis Russland lar gå fra seg, sa Hill.

Det ser det altså ikke ut til at Vladimir Putin og den russiske administrasjonen har gjort.

Tidligere i dag benektet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at Russland hadde hatt noe å gjøre med Edward Snowden. Han avviste at den tidligere CIA-medarbeideren hadde passert russiske grenser.

Det hvite hus har bedt Russland om å utlevere 29-åringen etter at han ankom Moskva fra Hong Kong søndag.

Russland har ingen utvekslingsavtale med USA, og Lavrov avviste USA sitt forsøk på å legge ansvar for situasjonen på Russland som grunnløse og uakseptable.

Snowden hadde billett fra Moskva til Cubas hovedstad Havana søndag, men dukket ikke opp på flyet.

TOM PLASS: Dette setet er antatt å være plassen hvor Snowden skulle sittet på flyet fra Moskva til Havana. (Foto: Maxim Shemetov / Reuters)

Amerikanske myndigheter har hevdet at Kina med åpne øyne lot Snowden reise fra Hong Kong til Moskva, i stedet for å følge amerikanernes oppfordring om å pågripe ham. Også Kina tilbakeviser påstandene om at landet tilrettela Snowdens flukt.

Snowdens reise utfordrer dermed USA sitt forhold til både Russland og Kina. USAs utenriksminister John Kerry sier at det er «skuffende hvis Russland og Kina har hjulpet ham med å unnslippe forsøk på å få ham utlevert», skriver BBC.

Pleide relasjonene

President Barack Obama har fokusert på å bedre forholdet til nettopp Russland og Kina de siste månedene. Under forrige uke G8-møte i Nord-Irland hadde han møter med Russlands president Vladimir Putin. Tidligere denne måten hadde Obama og Kinas president Xi Jinping et todagersmøte i California.

USA har sterke økonomiske bånd til Kina, og trenger også Kina på sin side i Nord-Korea-konflikten. I tillegg er Obmama-administrasjonen avhengig av Russland blant annet for at verden skal kunne bevege seg mot en slutt på borgerkrigen i Syria.

Det er derimot ikke kjent at det har vært noen kontakt mellom presidentene etter at Snowden-saken eksploderte.

LES OGSÅ: Snowden siktet for spionasje

Går ut mot Kina

Snowden flyktet til Hong Kong etter at han lekket flere hemmelige dokumenter som avslørte metoder innenfor amerikansk etterretning. Han ble senere siktet for spionasje, og etterlyst internasjonalt.

Søndag forlot han Hong Kong, til tross for at Hong Kong har en utvekslingsavtale med USA. Myndighetspersoner i landet sier at Snowden-saken ikke er oppfyller betingelsene for en utlevering, noe Det hvite hus benekter.

Hong Kong er en administrativ region som har en viss selvstyrerett i forhold til Kina. USA har likevel vært klare på at de tror at beslutningen om å la Snowden forlate landet ble tatt av kinesiske myndigheter i Beijing.

Jay Carney, talsmann i Det hvite hus, la ingenting mellom da han kommenterte Snowdens avreise fra Hong Kong. Han sa at det er ingen tvil om at dette har skadet forholdet mellom Kina og USA.

– Kina har understreket viktigheten av å bygge gjensidig tillit. Vi mener at de har sørget for et tilbakeslag i forsøket på å gjøre dette. Hvis vi ikke kan stole på at de overholder sine juridiske utvekslingsavtaler, så har vi et problem, sa Carney.

Tidligere utenriksminister Hillary Clinton har også gått ut mot kinesiske myndigheter.

– Denne typen handling er ikke kun skadelig for forholdet mellom USA og Kina, men det setter dårlig presedens som kan løse opp de intrikate internasjonale avtalene om hvordan nasjoner respekterer lovene - og spesielt utvekslingsavtalene, sa Clinton.

Veien videre

Mange antar at Ecuador er Snowdens mål. Ecuadors

BEKREFTER ASYLSØKNAD: Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño Aroca bekrefter at Snowden har bedt om asyl. (Foto: Tran Van Minh / AP)
utenriksminister Ricardo Patino har bekreftet at de har mottatt Snowdens asylsøknad, men det er foreløpig ikke klart om den vil bli innvilget. Snowden har sterk støtte hos Wikileaks, hvis grunnlegger Julian Assange har fått asyl på Ecuadors ambassade i London.

Amerikanske Edward Snowden jobbet tidligere med etterretning for både CIA og NSA - National Security Agency. Han er siktet for spionasje og for å ha stjålet strengt hemmelige dokumenter som han hadde tilgang til fra NSA-basen på Hawaii. I mai tok Snowden med seg dokumentene fra arbeidsplassen sin og reiste til Hong Kong.

LES OGSÅ: Hadde millionlønn

Siden lekket han opplysninger om hvordan NSA bedrev storstilt overvåking av telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanere gjennom etterretningsorganisasjonens topphemmelige PRISM-program. 10. juni sto han fram i den britiske avisen The Guardian.

Overvåkingen skjedde blant annet ved at NSA fikk tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple, samt mobiltelefondata fra selskapet Verizon.