INGEN KONTAKT: Edward Snowden har foreløpig ikke hatt kontakt med myndighetene i Venezuela etter at han fikk innvilget sin asylsøknad.
INGEN KONTAKT: Edward Snowden har foreløpig ikke hatt kontakt med myndighetene i Venezuela etter at han fikk innvilget sin asylsøknad.

Piratpartiet Norge: – Snowden mellomlander i Norge

Organisasjonen Piratpartiet Norge skriver søndag formiddag at spionsiktede Edward Snowden lander på Gardermoen i kveld.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Kaja Kirkerud, Kjell Persen og Kristoffer Thoner

På partiets twitterkonto skriver de at leder Øystein Jakobsen selv skal møte den amerikanske varsleren når han lander søndag kveld.

– Vi har fått beskjed fra vårt internasjonale paraplyparti, Pirate Parties International (PPI), om at han skal mellomlande i Norge. Årsaken er at dette trolig er den raskeste og enkleste måten å komme til Island på, forteller Tale Østrådal i Piratpartiet Norge til TV 2.

SISTE: Snowden har landet i Moskva

– Hvorfor skal han til Island?

– Piratpartiet på Island jobber for at han får oppholde seg i landet. Island er blitt en frihavn for sånne som ham, nesten en «piratøy», forteller Østrådal.

– Informasjonen vi har fått fra våre kontakter, og piratpartiet i Island, bekrefter at han flyr videre til Island med 21.55-flyet i kveld, sier Øystein Jakobsen, leder i det norske piratpartiet, til TV 2.

– Har ofret et liv i frihet

Snowden reiser ifølge Piratpartiet Norge til Island i påvente av å få asyl i landet. Birgitta Johnsdottir, leder for det islandske piratpartiet, forslo for det islandske parlamentet fredag at de skulle ta opp til behandling om Snowden skal få asyl. Dette skal ifølge Jakobsen opp til behandling i løpet av neste uke.

– Hva skal du si til ham?

– For det første skal jeg takke ham. Han har ofret hele livet sitt for noe han følte var urett. Det han har gjort er eksemplarisk. Han har ofret et liv i frihet for å informere allmennheten om et grovt overtramp, sier Jakobsen til TV 2.

Ifølge Oslo Gardermoen lufthavn sine nettsider vil det ankomme et fly fra Moskva klokken 19.25 søndag kveld.

– Vi kommenterer aldri enkeltpassasjerer og informasjon om disse, sier presseansvarlig for Oslo Lufthavn, Vegar Gystad til TV2.no.

Politiet på Gardermoen sier til TV 2 at de ikke har noen opplysninger om saken.

– Vi forholder oss til internasjonale etterlysninger, og kommenterer ikke om det finnes etterlysninger på navngitte personer, får TV2.no av Kripos.

Det ble søndag formiddag kjent at Snowden har forlatt Hong Kong, og at han er på et fly mot Moskva.

Det går ett fly til Reykjavik fra Gardermoen i kveld klokken 21.55.

Les også: Snowden har forlatt Hong Kong

Bekreftes av WikiLeaks-Assange

Organisasjonen WikiLeaks bekreftet overfor TV2.no søndag at de bistår Snowden.

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

– Jeg kan bekrefte det vi har skrevet på vår Twitter-konto, at Snowden er sammen med flere av våre juridiske rådgivere. Jeg ønsker foreløpig ikke å kommentere noe mer om situasjonen, men det vil komme mer informasjon utover dagen, sier Kristinn Hrafnssons, WikiLeaks offisielle representant til TV2.no.

WikiLeaks har hjulpet Snowden med å få «politisk asyl i et demokratisk land».

I et intervju med Sydney Morning Herald sier WikiLeaks-sjef Julian Assange at NSA-varsleren søndag befinner seg i russisk luftrom i et Aeroflot-fly. Han skal lande i Moskva rundt 15.30 norsk tid.

– Han vil bli møtt av diplomater fra landet som skal ta ham imot. DIplomatene fra dette landet skal følge ham videre på ferden, sier Julian Assange.

I en pressemelding klokken 14 norsk tid skriver Baltasar Garzón, den juridiske sjefen for WikiLeaks, at organisasjonen bistår Snowden.

– Vi vil beskytte Snowdens rettigheter. Det som gjøres mot Snowden og Assange, er et angrep mot folket, skriver Garzón.

Garzón er en profilert spansk jurist og dommer som tidligere har tjenestegjort ved den spanske kriminaldomstolen. Han ble internasjonalt kjent for å ha utstedt en arrestordre mot Chiles forhenværende diktator Augusto Pinochet, og for å ha rullet opp en spansk al-Qaida-celle etter 11. september 2001.

Avisen South China Morning Post skriver søndag formiddag at Edward Snowden har forlatt Hong Kong og er på vei til Moskva. Ifølge avisen skal Snowden ankomme Moskva søndag ettermiddag, men at det neppe er hans siste stopp. Det spekuleres i hva som er Snowdens endelige destinasjon.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax skriver like før klokken 12.00 norsk tid at Snowden muligens skal reise videre til Venezuela via Cuba. De hevder å ha informasjonen fra et flyselskap som sier de har en billett med Snowdens navn på.

– Årsaken til at han valgte denne kompliserte reiseruten er i håp om at han ikke vil bli arrestert på veien til Venezuela, sier en kilde til Interfax.

I en pressemelding fra myndighetene i Hongkong heter det at Snowden forlot «lovlig og frivillig», og at USAs utleveringsbegjæring ikke fulgte Hongkongs juridiske krav.