TO OMKOM: Både piloten og stuntmannen døde da flyet styrtet i Ohio lørdag. (Foto: Ty Greenlees/Ap)
TO OMKOM: Både piloten og stuntmannen døde da flyet styrtet i Ohio lørdag. (Foto: Ty Greenlees/Ap)

Dobbeltdekker styrtet under flyshow i Ohio

Pilot og stuntkvinne omkom.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Flyet deltok i en oppvisning under et flyshow i Ohio lørdag da ulykken skjedde.

En stuntperson hadde klatret ut på vingen da ulykken skjedde, opplyser talskvinne Lynn Lunsford i det amerikanske luftfartstilsynet til CNN.

Flyet krasjet og eksploderte på gressbakken mellom to rullebaner på Vectren Dayton Air Show. De to som var om bord, omkom umiddelbart. Ingen andre ble skadd.

Navnene på de omkomne er ikke offisielt bekreftet, men i en video av krasjet sier showets speaker at det er Jane Wicker som utfører stuntet. Kvinnen er registrert som eier av flyet og er en kjent figur i miljøet.

Ifølge flystevnets program skulle Wicker delta i oppvisningen.

Videoen viser at flyet snus opp/ned i lav høyde mens Wicker er under den nederste vingen. Når flyet er opp/ned, er hun dermed øverst på flyet. Når flyet skal rettes opp igjen, tipper maskinen over og går rett i bakken.

Vi advarer mot sterke bilder:

727758

AP refererer til et intervju Jane Wicker gjorde med WDTN-TV denne uken. Der forteller hun at signaturtrikset er å henge etter beina under flyets vinge og så sitte på toppen av flyet når maskinen er opp/ned.

– Jeg er aldri nervøs eller redd fordi jeg vet at hvis jeg gjør alt som jeg vanligvis gjør det, går det helt bra, sa hun.

LES OGSÅ: Fly styrtet foran tusenvis av tilskuere i Madrid

Flyfotografen og piloten Ian Hoyt (20) ble vitne til ulykken sammen med kjæresten. Han forteller AP at han tok bilder mens flyet passerte og hadde hevet kameraet for å ta nok et bilde.

– Da skjønte jeg at de fløy for lavt og for langsomt. Og før jeg visste ordet av det, traff de bakken, sier han.

Han mener flyet mistet løftet fordi det hadde for lav fart.

– Jeg skjelver fortsatt, forteller 20-åringen til AP.

Flyshowet er et av de eldste i USA og trekker vanligvis 70.000 tilskuere. Årets utgave av flyshowet er imidlertid noe redusert fordi flyvåpenet trakk sin deltakelse på grunn av budsjettkutt.