ullrichkaggestad
ullrichkaggestad
Jan Ullrich (Foto: Patrick Sinkel/Ap)
Jan Ullrich (Foto: Patrick Sinkel/Ap)

Jan Ullrich innrømmer dopingbruk: – Alle har visst at han var steindopet

Den tyske Tour de France-vinneren Jan Ullrich innrømmer dopingbruk.

Den tyske Tour de France-vinneren Jan Ullrich innrømmer dopingbruk. Innrømmelsen kommer i et intervju med det tyske magasinet Focus.

39-åringen som vant Tour de France i 1997 innrømmer samarbeid med den spanske dopinglegen Eufemiano Fuentes. Fuentes, som også har arbeidet med Ivan Basso og Tyler Hamilton, ble avslørt i 2006. Ullrich sier til magasinet at han bloddopet seg, men nekter for å ha tatt prestasjonsfremmende midler.

– Jeg fikk behandling av Fuentes. Nesten alle tok prestasjonsfremmende midler på min tid, sier Ullrich.

Les også: Dopinglegen vil selge informasjon til høystbydende

Ullrich ble i fjor funnet skyldig i brudd på dopingreglementet og utestengt i to år fra august 2011, etter en kjennelse i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Alle hans resultater fra mai 2005 og framover ble strøket. Han har dog ikke innrømmet dopingbruken før nå.

– Det er jo ikke noe nytt. Dette er bare en bekreftelse på det alle har visst i veldig mange år, at han var en del av den systematiske dopingen i Telecom-laget og en kunde av Fuentes.

Les også: Dopingdoktoren Fuentes dømt til ett års fengsel

– Det har noe med hans fornektelse å gjøre, vil jeg tro. Alle har jo visst at han var steindopet da han vant Tour de France og opplevde mange andre suksesser. Det har vel vært noe med hans ønske om å suksessforklare hva han har gjort, sier TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

– Han opptrer patetisk i systemforklaringen sin - Johan Kaggestad

Selv om Ullrich innrømmer dopingbruk mener han fremdeles at han ikke jukset.

– Ser ikke på det som juks
– Jeg har ikke tatt noen ting som andre ryttere ikke tok. For meg er det først juks når man tar noe de andre ikke tar. Det gjorde jeg aldri, forklarer Ullrich overfor magasinet.

Kaggestad reagerer kraftig på disse ordene.

– Det er noe forbannet tull. Det var mange i sykkelfeltet som ikke dopet seg, men de hadde liten sjans til å konkurrere mot de som var stinne av EPO. Så jeg synes han opptrer patetisk i systemforklaringen sin. Det er hans måte å forsvare det han har gjort. Han har vært med på å knuse omdømmet til sykkelsporten og idretten generelt, og du kan ikke forsvare en forseelse med at andre gjør tilsvarende forseelser. Han har forbrutt seg mot gjeldende regelverk, han har jukset seg til suksess i idretten, og det er etter min mening patetisk å forklare det med at alle andre har gjort det samme, sier Kaggestad.

UllrichArmstrongWeb
UllrichArmstrongWeb

Ullrich kjempet i flere år mot Lance Armstrong, og havnet på 2. plass i Tour de France bak amerikaerne i både 1998, 2000, 2001 og 2003.

– Verken Armstrong eller jeg tenkte at vi var skyldige. Jeg er ikke noe bedre enn ham, men heller ikke verre. Vi var begge helter, men nå viser det seg at vi også hadde problemer. eg har alltid visst at Armstrong heller ikke ville slippe unna, selv om han i mange år var beskyttet, sier Ullrich.

Les også: Kom i Tour-stemning med vår nye promo

En av mange i Fuentes-rekken
Det at Jan Ullrich nå innrømmer å ha jobbet med Eufemiano Fuentes betyr at nok en syklist altså bekrefter samarbeid med dopinglegen. Det finnes allikevel fremdeles rundt 150 ikke navngitte blodposer som de spanske myndighetene ennå ikke har offentliggjort. Blant disse finner man trolig utøvere fra flere av de største idrettene i verden, som fotball og tennis.

– Jeg håper jo at vi får den endelige sannheten rundt hvilke utøvere i tillegg til de som er offentliggjort som har brukt doktor Fuentes’ EPO og bloddopingsystem. Det er et hån mot ikke-dopede utøvere at noen slipper unna bare fordi spanske myndigheter er redde for at navn på sannsynligvis store idrettsstjerner blir offentligjort, sier Kaggestad.

Jan Ullrich (Foto: Patrick Sinkel/Ap)
Jan Ullrich (Foto: Patrick Sinkel/Ap)

(©NTB/ TV 2 Sporten)