OVERSVØMMELSE: Himmelens sluser åpnet seg i hovedstaden 2. juni. I dag kan det komme like store mengder regn på hele Østlandet. (Foto: 02255 tipser)
OVERSVØMMELSE: Himmelens sluser åpnet seg i hovedstaden 2. juni. I dag kan det komme like store mengder regn på hele Østlandet. (Foto: 02255 tipser)

Ekstremvær på Østlandet

Fredag varslet Meteorologisk institutt om ekstremværet «Geir» som vil slå inn over Østlandet. – Det vil komme mellom 50 og 90 mm nedbør lokalt, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Av Kaja Kirkerud

Fredag kveld blir både fuktig og bråkete. Klokken 18.00 ble varselet om ekstremværet «Geir» sendt ut.

– Det er snakk om ekstreme nedbørsmengder lokalt, og varselet gjelder Oppland, Buskerud, Telemark og Agder-fylkene, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Roar Inge Hansen til TV2.no.

Hovedstaden får noe mindre nedbør enn forventet.

– Været dreier noe vestover og Oslo vil få mellom 15 og 20 mm nedbør i løpet av natten, sier Mariann Foss ved Meteorologisk Institutt.

Fredag kveld er det hovedsaklig de varslede fylkene som får mye nedbør, og det vil ifølge StormGeo fortsette utover natten. Det kraftige tordenværet har foreløpig ikke vist seg.

Følg ekstremværet på Østlandet i vårt livecenter.

Gudbrandsdal politidistrikt advarte ved 18.30-tiden mot nedbørsmengdene, og ber beboere holde øye med vannføringen og melde fra til nødetatene hvis det oppstår nødsituasjoner.

– Været som kommer klassifiseres som ekstremvær. Og det betyr at det bokstavelig talt er ventet ekstreme værforhold på Østlandet, sier Escobar Løvdahl ved MET.

Betydelige skader

Hvordan klassifiseres et ekstremvær?

– Det er vær som kan gi betydelige skader på alt fra infrastruktur, oversvømmelser, trøbbel med toglinjer og fare for ras, sier han.

Han opplyser at det er ventet mellom 50 og 90 mm nedbør lokalt på Østlandet. Meteorologisk institutt kan ikke si noe om hvor det blir verst.

– Problemet er at alt kommer på en gang. Det er store sjanser for at det blir like tilstander som for et par uker siden, sier Escobar Løcdahl.

Her lyner det akkurat nå. Klikk på bildet for å forstørre. Kilde: blitzortung.org

Første helgen i juni kom det et så kraftig regnskyll over Oslo at blant annet Karl Johan lå under vann. Fredag kveld og natt til lørdag kan det bli like vått.

Les også: Enormt tordenvær på vei mot Norge

Tre værfronter

Det kraftige været er et resultat av tre store bygelinjer.

– Det er tre store fronter. Et som ligger over Danmark, et fra Göteborg og et siste fra Kristiansand. Når alle rammer Østlandet helt likt blir det kraftig regn og mye tordenvær, sier Escobar Løvdahl.

Brann- og redningsetaten i Oslo kommune har forberedt seg godt.

– Vi har kalt inn ekstra bemanning fra Sivilforsvaret i kveld, så vi har en god styrke på vakt. Vi har i hele dag sjekket utstyr og pumpekapasitet i Oslo, sier Ragnar Kvennodd, vakthavende brannsjef i Oslo.

«GEIR»: Slik ser ekstremværet som treffer Østlandet ut fredag
  kveld. (Foto: Meteorologisk institutt)
«GEIR»: Slik ser ekstremværet som treffer Østlandet ut fredag kveld. (Foto: Meteorologisk institutt)

Vær forsiktig

I tillegg til store mengder regn er det også ventet et kraftig tordenvær.

– Fredag ettermiddag var det 22,2 grader på Blindern i Oslo. Det er svært høye temperaturer, spesielt med tanke på at det er overskyet. Den varme luften popper opp regnbyger og gir tordenvær, sier Escobar Løvdahl.

Han håper folk er påpasselige.

– Dra ut kontakten, og pass på. Det blir også viktig for bilister å kjøre forsiktig på veiene med så mye vann. Det er ikke snakk om fare for vannplaning, men regelrett vannstopp, sier han.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut flomvarsel i forkant av de kraftige nedbørsmengdene. Varselet gjelder hele Østafjells, hvor det er ventet økende vannføring i mange mindre elever og bekker.

Statens vegvesen er også i beredskap.

– Både våre egne folk og entreprenørene som har ansvar for veiene er i beredskap, sier Tom Fjellheim, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, region øst.

De er godt forberedt i hele østlandsområdet.

– Verken vi eller meteorologene vet hvor nedbøren vil ramme hardest, så vi kan ikke gjøre noe mer enn å vente, sier Fjellheim.

FRA EUROPA: Slik så det ut i Paris mandag formiddag. Tordenbygene
  er over Østlandet fredag kveld. (Foto: Afp)
FRA EUROPA: Slik så det ut i Paris mandag formiddag. Tordenbygene er over Østlandet fredag kveld. (Foto: Afp)