karl_erik_bøhn
karl_erik_bøhn

Bøhn ble lagt i kunstig koma: – Hadde et håp om kanskje å våkne, men det var ikke så stort

Håndballtreneren har kommet seg gjennom første fase av kreftbehandlingen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndballtreneren Karl Erik Bøhn har i flere måneder kjempet mot kreften, og får nå reise hjem etter å ha vunnet de første rundene mot den nådeløse sykdommen.

– Det er deilig. Nå gleder jeg meg til å komme hjem. Men det er bare første runde, så jeg må inn igjen med beinmargstransplantasjon. Jeg har hatt en telling, men kommet på beina, så da håper jeg at jeg klarer å stå ut, sier Bøhn til TV 2 Sporten.

– Du har vært gjennom mange kamper. Hva vil du si om denne kampen mot kreften?

– Hva skal du si om det? Den har vært tøff. Jeg trodde ikke det var mulig å kjøre et menneske så langt ned, men det var det. Men så har jeg kommet til verdens beste sted, Rikshospitalet, og da er jo alt i orden, sier Bøhn.

Les også: Håndball-Norge støtter Bøhn: – En usedvanlig trist beskjed

– Hadde et håp om kanskje å våkne, men det var ikke så stort
Ungarns landslagssjef har vært gjennom fire kurer med cellegift, og ligget i respirator i tre uker. I denne perioden hadde han fått beskjed om at det var muligheter for at han ikke ville våkne igjen.

– Jeg har vært heldig i mine 48 år. Jeg er fornøyd. Jeg hadde ikke klart det uten å bli lagt i kunstig koma, så det var greit. Jeg hadde et håp om kanskje å våkne, men det var ikke så stort, sier Bøhn.

– Da du ble lagt i koma var du forberedt på at du kanskje ikke kom til å våkne?

– Jada. Jeg fikk beskjed om at sannsynligheten var liten, men jeg hadde ikke ork til mer. Jeg hadde ikke krefter til mer. Heldigvis har de kompetanse litt over snittet her, så mens jeg lå der så klarte de å finne en cellegift som tok knekken på det, sier han.

Den siste tiden har 48-åringen kommet seg gradvis til hektene, men formen er fremdeles lav.

– Den er dårlig. Jeg er 68 kilo i dag, men det er nesten bunnotering. Nå kommer jeg hjem til moren min, så da går det fort opp, sier Bøhn.

Til tross for at han har kjempet en tøff kamp er Bøhn klar på at han også ser tilbake på perioden med positive øyne.

– Det har ikke vært så tøft. Det er slitsomt på rommet og å ligge i den sengen 24 timer i døgnet, det skal jeg innrømme. Men jeg har hatt så mye gode kamerater og venner og familie som har stilt opp, så det er helt fantastisk.

Karl Erik Bøhn under en kamp mellom Györ og Larvik. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Les også:Bøhn kjempet for livet uten dødsangst

– I tillegg har jeg som sagt en støtte og backing i sykepleiere og hjelpepleiere og leger og alt som er her på Rikshospitalet, så jeg kan ikke klage på noe. Det har på en måte vært en god periode av livet mitt også, sier han.

Tilbake for beinmargstransplantasjon
Nå skal Bøhn hjem i et par uker, før en ny runde med behandling starter i juli.

– Jeg håper det går greit nå fram til 2. juli. Heldigvis var søsteren min match i beinmarg, så da blir det beinmargstransplantasjon hvis jeg er sterk nok til det. Så tar det noen uker, og så tar det en del uker å trene seg opp igjen etter det, sier han.

– Du har vært tøff etter det, og må være fast bestemt på at denne kampen her skal du vinne?

– Nei, jeg har liksom ikke vært det. Det er rart det der, men med sånn sykdom så tenker du ikke på annet enn deg selv. Noen ganger skulle en ønske at en slapp, sier han.

De neste månedene som følger er vanskelig å spå, og Bøhn vet ikke egentlig hva han ser for seg i perioden som kommer.

– Jeg fikk et godt råd av en kamerat om å ta en dag av gangen da jeg kom inn her. Og jeg er ikke lengre unna enn at jeg nå kanskje tar to i slengen, men jeg har ikke hendene over hodet ennå, sier han.

Ungarns håndballjenter venter spent på nyheter om sin sjef, og har et håp om at han kan lede dem i VM i desember. Selv mener Bøhn at akkurat det er et urealistisk scenario.

– Det er en drøm, men realistisk sett så går ikke det.

– Det er viktigere kamper?

– Det er hvordan folk ser det, men jeg må prioritere meg og mine.