NY TRENER: Eirik Myhr Nossum (t.h.) er Petter Northugs nye trener.
NY TRENER: Eirik Myhr Nossum (t.h.) er Petter Northugs nye trener.

Northugs nye trener: - Vi prater ikke om damer lenger

Petter Northugs trener Eirik Myhr Nossum forteller om en endret hverdag med kompisen.

LIVIGNO (TV 2 Sporten):
Mange var skeptiske da bestekompisen skulle ta over som trener for Petter Northug. Etter en måneds arbeid møter de to norsk media på treningsleir i Livigno i dag.

- Samlingen her nede har vært veldig bra. Petter har trent mye, og er godt i gang med sesongen. Han har primært kjørt mye mengde, men også hatt fire hardøkter. Vi er i rute, sier Eirik Myhr Nossum til TV 2 Sporten.

Les også: – Northugs støtteapparat er komplett
Les også: Northug ville hente landslagstreneren
Les også: Petter Northug har funnet ny hovedtrener

Sier mer nei
Samtidig innrømmer han at hans nye rolle som trener har forandret noe i forholdet dem i mellom.

- Jeg tenkte nøye gjennom dette før jeg fikk tilbud om jobben. Men kom til at det kunne fungere hvis man var bevisst på rollen, sier Myhr Nossum.

Rent konkret betyr det at han nå må si mye mer nei enn tidligere.

- Der jeg tidligere sa «kjør på» som kompis, må jeg nå si «nei». Jeg må fraråde han å gjøre ting som kan gå ut over det sportslige. Der jeg før var en ja-person, er jeg nå mer en nei-person. Det er nødvendig hvis jeg skal ha den autoriteten jeg trenger i jobben jeg er satt til.

Litt kompisprat blir det likevel.

- Vi er jo fortsatt gode venner.

- Så det blir blir litt kvinnfolkprat?

- Nei, vi prater ikke om damer lenger, he, he.

Ensom ulv
På høydesamlingen i Livigno har Northug trent helt alene.

- Petter Northug er flink til å trene alene, kanskje verdens beste. Han har hatt selskap av minstebroren Even, men bortsett fra det har han bare trent på egenhånd, sier Myhr Nossum.

Likevel er han nødt til å trene sammen med andre når det drar seg til mot høsten.

- Når vi skal dra til litt, må han ha matching på noen økter, men der jobber vi med ulike alternativer. Jeg kan ikke være konkret på hvem han skal matche seg mot, det er ikke hundre prosent klart.

Han kommer også til å trene med gamle landslagskolleger hjemme i Trøndelag.

- Det ville være unaturlig ikke å trene med Niklas Dyrhaug og broren Thomas når han er hjemme. Men han kommer ikke til å trene med landslagsutøvere når de er på samling. Det handler om respekt for opplegget til skiforbundet, forklarer Nossum.

- Men i det store kommer Petter til å være en ensom ulv, og vi har valgt dette opplegget fordi vi har stor tro på det. Foreløpig har det fungert veldig bra.

Petter Northug møter media senere i dag, etter å ha staket seg over to fjellpass i nærheten av Livigno i Italia. Helt alene, bare fulgt av et kobbel av norske journalister. Vi kommer tilbake med mer utover dagen, tv2.no følger treningsøkta og pressemøtet.