Å få innbyttepris på bilen kan noen ganger være en lite hyggelig opplevelse. Da gjelder det å ikke takke ja til det første tilbudet du får!
Å få innbyttepris på bilen kan noen ganger være en lite hyggelig opplevelse. Da gjelder det å ikke takke ja til det første tilbudet du får!

– Skulle nesten tro forhandleren prøver å lure meg

Skal bytte inn bil – men stusser veldig over tilbudet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

VI skal bytte ut bilen vår som er en Land Rover Freelander i sommer. Har hatt noen Land Rovere på rad og har vært godt fornøyd, men har lyst på en litt lavere personbil, men likevel med firehjulstrekk denne gangen. Vi har sett på et par stasjonsvogner som passer til dette, men er veldig rådville etter å ha vært og fått tilbud.

En forhandler viste tydelig at han egentlig ikke ville ta vår bil i innbytte og anbefalte i stedet av vi forsøkte å selge selv, mens vi hos en annen forhandler fikk et tilbud som var så lavt at jeg nesten ble sint. Det var faktisk en god del under det tilsvarende biler ligger ute med som prisantydning fra private selgere. Det er nesten så jeg tror forhandleren prøver å lure oss. Freelanderen er nå fem år gammel, har gått 95.000 kilometer og har alle servicer. Har du et råd til oss? Hilsen rådvill bilkjøper.

Benny svarer:

Hei du! Det å få innbyttepris på en bil kan være en lite hyggelig opplevelse, jeg har tidligere vært en av dem som har måttet overbringe dårlige nyheter på det området. Ikke noe jeg savner!

Det jeg fort lærte meg, var at mange hadde optimistiske og til dels urealistiske oppfatninger om hva bilen deres var verdt. De hadde kanskje tatt en kikk på det som lå ute på finn.no, tenkte at bilen deres jo var minst like fin som den dyreste som lå der av lignende biler – og dermed forventet seg samme pris pluss litt ekstra. Så enkelt er det dessverre sjelden ...

Nå skal jeg ikke si at dette gjelder i ditt tilfelle, men jeg anbefaler absolutt et edruelig utgangspunkt. Freelander er også en sånn bil som nok kan få varsellampene til å blinke rødt hos mange forhandlere. Land Rover kan fortsatt bli oppfattet som litt "sært". Freelander har et veldig dårlig rykte fra generasjon én og da tenker nok mange at "nei, dette tror jeg ikke helt at jeg tar sjansen på". Da kan du også få en pris som ikke gjenspeiler hva bilen egentlig er verdt.

LES OGSÅ: Enkle grep kan gi deg mange tusenlapper ekstra

Selge selv

Det jeg vil råde deg til her, er å be om innbyttepris fra flere forskjellige forhandlere. Nettopp fordi bilen ikke er helt A4. Derfor tror jeg du kan oppleve til dels store sprik, og da gjelder det absolutt ikke å hoppe på det første tilbudet du får.

Jeg tror ikke mange forhandlere vil forsøke å "lure" kunder på dette området. Det slår fort tilbake. Men de lever nå en gang av å tjene penger på bilene de selger og du skal huske at de som regel ikke bare tar inn bilen og selger den direkte videre. Den skal gjerne gjennomgås, feil og skavanker skal fikses – og de selger vanligvis med garanti, det kan bety flere utgifter i etterkant.

I ditt tilfelle tror jeg også jeg ville forsøkt å selge den selv. Det høres ut som du har en veldig kurant bil i forhold til kilometerstand og oppfølging. Det beste er om du finner en Land Rover-entusiast som er ute etter akkurat en sånn bil, da kan prisen bli riktig hyggelig.

Lykke til med både salg og kjøp!

LES OGSÅ: Selge en av disse – da har du et problem


Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: To ekstra seter kan lønne seg stort


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: