Barcelona
Barcelona

Skal du hit i sommer? Pass på!

Sjekk listen over hvor nordmenn på ferie er mest utsatt for frekke tyver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Margaret Stakkestad

Sommerferien står for døren, men for mange kan turen bli en ubehagelig opplevelse om man ikke er forsiktig.

Mens du er klar for sol og sommerferie, er lommetyvene klar for dine verdisaker.

Spesielt utsatt i Barcelona

Spania, Hellas og Italia er populære reisemål for oss nordmenn. Men dette er også land hvor den økonomiske situasjonen er dårlig.

– Helt vanlige folk tvinges inn i en kriminalitet som gjør at de kan brødfø familien. Vi må ha dette i bakhodet når vi reiser, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring Emma Elisabeth Vennesland til TV2.no.

I følge Europeiske skjer det flest lommetyverier i de store europeiske byene, med Barcelona absolutt på topp.

– Spania er nordmenns foretrukne ferieland, og derfor skjer det også mange tyverier der. Barcelona ligger på topp, men også Madrid og Palma har dessverre mange lommetyver. Også på typiske turiststeder som Magalluf, Alcudia, Playa de las Americas, Playa del Ingles, Puerto Rico er lommetyvene aktive, sier Vennesland.

BarcelonaEuropeiske (Foto: Europeiske/Privat)
BarcelonaEuropeiske (Foto: Europeiske/Privat)

– En av våre kunder ble faktisk robbet fire ganger på fem dager i byen. Tyveririsikoen er høy på La Rambla i Barcelona, sier Vennesland.

La Rambla er gaten som er kjent for sitt yrende folkeliv, med mange serveringssteder, butikker, salgsboder og underholdningsartister.

Også byer som Roma og Paris er høyt oppe på listen, men spanske byer utmerker seg:

* Barcelona

* Madrid

* Palma

* Magalluf

* Alcudia

* Playa de las Americas

* Playa del Ingles

* Puerto Rico

Tryg forsikring er enig i at nordmenn i Spania er spesielt utsatt.

– Det kan være at de spanske byene får et ufortjent dårlig rykte, men vi ser at altfor mange av våre kunder kommer dårlig ut på disse stedene, sier Roald Stigum Olsen, konstituert kommunikasjonssjef i Tryg.

Også han legger vekt på at den dårlige økonomiske situasjonen i landet gjør sitt til at velstående nordmenn er attraktive.

LES OGSÅ: UD til nordmenn i Tyrkia: – Vær forsiktige

Ser etter rike nordmenn

Nordmenn er kjent for å være velstående, og er dermed et yndet mål. Allerede ved flyplassen kan tyvene skaffe seg den nødvendige oversikten. En av våre kunder ble faktisk robbet fire ganger på fem dager i Barcelona

– Lommetyvene vet når nordmenn kommer med fly til turistmålene, og venter allerede på flyplassen, og kan også være helt inn i ankomsthallen. De benytter seg av kaoset ved bagasjebåndet, og folk har oppmerksomheten der og ikke på eiendelene sine. De følger også gjerne med turistene helt inn i hotellresepsjonene, sier Vennesland.

- Lommetyvene benytter en hver anledning hvor det er masse folk og at det kanskje er litt forvirring og stressmoment. «Hjelpsomme» folk som vil hjelpe med bagasjen, sier at du har mistet noe eller at du har fått noe på jakken (som de selv har klint på deg), for å trekke oppmerksomheten vekk fra lommeboken er ganske vanlig, sier Vennesland

Hun forteller en selvopplevd historie fra Barcelona: På bussen inn fra flyplassen satt en typisk norsk familie. Lys i hud og hår, og med et norsk flagg bak på sekken. I tillegg satt familiepappaen med en stor lommebok i hånden.

– Jeg tenkte at her er det bare et tidsspørsmål før det skjer et tyveri. I utlandet er det nok viktig å prøve å oppføre seg som en innfødt, i den grad det er mulig, sier Vennesland.

BarcelonaLaRambla
BarcelonaLaRambla

Olsen i Tryg forteller at utspekulerte tyver kan aksjonere allerede ved bagasjebåndet på flyplassen.

– Før du får sukk for deg kan de smette en mindre koffert inn i en større og tom koffert de selv har med seg, sier han til TV2.no.

Tips

* Spre verdisakene. Legg pass og flybilletter i safen på hotellet.

* Har du to bankkort? La et ligge i safen og ta bare ett med deg.

* Vær spesielt oppmerksom rundt store turistattraksjoner. Her er du opptatt av andre ting enn verdisakene, og tyvene utnytter at det er trangt.

* Ikke vift med store sedler. Ha gjerne små mynter du kan betale kaffen eller isen med.

* Bruk innerlommer.

* Ha kontroll på veska når du tar en pause. Sett den gjerne tett inntil kroppen, slik at du merker når den forsvinner.

* La de dyreste klokkene og smykkene ligge hjemme.

TA FORHOLDSREGLER: Roald Stigum Olsen i Tryg forteller at tyverier på ferieturer kan skape mye uro og frustrasjon.
TA FORHOLDSREGLER: Roald Stigum Olsen i Tryg forteller at tyverier på ferieturer kan skape mye uro og frustrasjon.

* Vær obs når du sjekker inn på hotellet. Tyvene vet at du er mer opptatt av det som skjer ved hotellskranken, enn å passe på bagasjen.

Del dine beste råd i kommentarfeltet!

LES OGSÅ: Hver uke havner 700 nordmenn i trøbbel i utlandet

Har selv opplevd tyveri

– For de aller fleste går ferieturen fint, og ferien er det den skal være med masse rekreasjon, opplevelser og glede. Vær din egen sikkerhetssjef, og vær bevisst på hvordan du kan redusere risikoen for tyveri, sier Vennesland.

Selv har hun opplevd at håndvesken ble stjålet på en restaurant i København.

– Håndvesker er attraktive. Der vet tyvene at mange verdisaker som penger, telefon og briller gjerne er samlet, sier hun og legger til:

– I tillegg til at verdisakene er borte, sitter man også med en ganske vond og ubehagelig følelse når tyver har tatt tingene dine. I tillegg er det en del praktiske ting som må ordnes opp i kjølvannet av tyverier.

Roald Stigum Olsen i Tryg er opptatt av at den beste forsikringen er å forebygge.

– Tyveri skaper mye uro og frustrasjon. I tillegg er det en egenandel hos forsikringsselskapene. Det beste er å ta sine forholdsregler, sier Olsen.