Thor_Hushovd
Thor_Hushovd
Hushovd
Hushovd

Hushovd vraket fra BMCs Tour-tropp

– Det er selvfølgelig veldig skuffende, sier Thor Hushovd til TV 2.

Grimstad/Bergen (TV 2 Sporten): Thor Hushovd (35) blir ikke en del av BMCs tropp til Tour de France. Det kunngjorde laget på sin hjemmeside i dag. Det var lenge usikkert om nordmannen skulle få plass i troppen. Kun kapteinene Tejay Van Garderen og Cadel Evans var sikret Tour-deltakelse.

Nå er det klart at Tour de France-feltet ruller avgårde for andre år på rad uten Grimstad-karen.

– Det er selvfølgelig veldig skuffende, jeg hadde veldig lyst til å være med. Det var et mål for meg, og da er det kjedelig ikke å bli tatt ut, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

– Hva slags grunn fikk du?

– Det selvfølgelig opp- og nedturene. Litt jojo-form. Jeg har vist at jeg har kommet tilbake til et bra nivå, og det vet laget også. Men jeg har hatt noen dårlige dager innimellom, og det er redd jeg får en tung dag i fjellene i Tour de France og rett og slett ryker ut, sier han.

Men Hushvod sier vrakingen ikke får konsekvenser for hans forhold til BMC, der han har kontrakt ut neste sesong.

– Nei, det gjør det ikke. Hadde jeg levert varene i Dauphine hadde jeg blitt tatt ut og kunne reist til Korsika på onsdag. Det er ikke laget sine skyld at jeg ikke har vist en sterk nok kjørestyrke, det må en bare forholde seg til, sier Hushovd.

Danket ut av Quinziato?
Johan Kaggestad synes også det er trist at Hushovd ikke blir med.

– Det var veldig synd. Jeg tror Thor kunne gjort en kjempejobb for laget i Tour de France. Men lagledelsen har vel vurdert det dit hen at det er noen andre som kan gjøre en bedre jobb, sier Johan Kaggestad til tv2.no.

Sykkeleksperten tror det er den italienske endagsspesialisten Manuel Quinziato som til slutt dyttet Hushovd ut av troppen.

– Quinziato er et solid arbeidsjern, en god hjelperytter og bra på tempo. Men jeg tror likevel Thor kunne gjort en mye bedre jobb. Thor er i veldig bra slag nå og er motivert. Formkurven har pekt oppover den siste tiden, så det er veldig synd at han ikke får vist seg frem i Touren.

Kaggestad mener nå sørlendingen bare bør se fremover mot de resterende høydepunktene av årets sesong.

– Det er vel ganske naturlig at Thor blir tatt ut til å kjøre Vuelta a Espana. I tillegg kommer VM etter det. Ellers er det en rekke spennende endagsritt han kan hevde seg i, sier han.

– Blir veldig oppgitt over folk som avskriver Thor
Kaggestad fnyser av spørsmålet om de to etappeseirene i 2011 er det siste vi får se av Hushovd i Touren.

– Jeg nekter å tro at han ikke kommer tilbake til Touren. Jeg blir veldig oppgitt over folk som avskriver Thor. Han har kommet tilbake etter sykdommen som ødela fjorårssesongen og har kjørt veldig bra i år. Han er mer motivert enn noen gang og har mye mer å gi, sier han.

Kaggestad gleder seg uansett over at Norge får med tre ryttere i Touren. Ikke siden vi hadde med fire ryttere (Olaf Lurvik, Dag Otto Lauritzen, Atle Pedersen og Atle Kvålsvoll) i 1991 har det vært like mange nordmenn på startstreken i Frankrike.

– Årets Tour blir kjempegøy uansett. Det blir mye å glede seg til for norske sykkelfans, tror Kaggestad.

Variabel vårsesong
I 2012 slet Hushovd med sykdom. Han måtte bryte Giro d'Italia og valgte å trekke seg fra Tour de France og OL. I år har resultatene hans vært variable.

Hushovd vant 1. etappe av Tour du Haut Var i februar. Han var en av de viktigste støttespillerne for Van Garderen i Tour of California, men i Critérium du Dauphiné slet Hushovd tungt på de to første etappene.

Han viste glimt av gammel storhet på 3. etappe til Tarare, en etappe som ble vunnet av Edvald Boasson Hagen. Da ble Hushovd nummer fire.

Les: Thor Hushovd brøt Critérium du Dauphiné: – Målet mitt er fremdeles Tour de France
Les også: Skuffet Hushovd til TV 2: – Det er for dårlig

Tre nordmenn
Vårsesongen har imidlertid ikke overbevist sjefene i BMC, som i stedet har valgt å satse på disse ni rytterne:

Brent Bookwalter (USA), Marcus Burghardt (GER), Cadel Evans (AUS), Philippe Gilbert (BEL), Amaël Moinard (FRA), Steve Morabito (SUI), Manuel Quinziato (ITA), Michael Schär (SUI), Tejay van Garderen (USA).

Hushovd står imidlertid oppført som reserve, sammen med Mathias Frank og Dominik Nerz.

Tre nordmenn er sikret Tour-detakelse. Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug blir de norske håpene i treukersrittet.