DA ALT VAR BRA: Mads Glæsner jubler over gullet på 1500 meter fri under VM i Istanbul. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)
DA ALT VAR BRA: Mads Glæsner jubler over gullet på 1500 meter fri under VM i Istanbul. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)

To danske landslagssvømmere tatt i doping

Verdensmester og stortalent skylder på astmamedisin: – Vi har ekstreme rutiner for at det ikke skal skje i Norge, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To positive dopingprøver på kort tid ryster svømmesporten i Danmark.

Landslagssvømmerne Mads Glæsner (24) og Frans Johannessen (21) har begge gått i dopinggarnet.

Førstnevnte er den klart mest meritterte av de to med to OL-deltakelser og flere internasjonale mesterskapsmedaljer på merittlisten.

Tre måneders karantene
Glæsner avla den positive dopingprøven etter at han vant VM-bronse på 400 meter fri under kortbane-VM i Istanbul. Den medaljen må 24-åringen nå levere fra seg, samtidig som han må sone en tre måneders karantene, skriver det danske svømmeforbundet på sine hjemmesider.

Mellomdistansespesialisten testet positivt for stoffet Levmetamfetamin, et stoff som kan virke stimulerende på sentralenervesystemet.

Ifølge svømmeforbundet skal Glæsner, som har trent i USA de siste sesongene, ha fått stoffet i seg da han brukte en amerikanske astmamedisin som inneholder stoffet, det gjør ikke den danske varianten. Inhalatorene skal være svært like, og dansken skal ha tatt feil variant.

– Det var et kjempesjokk da jeg ble informert om den positive testen, sier Glæsner til forbundets hjemmesider.

– Jeg har alltid tatt sterk avstand til alle former for doping og kunne på ingen måte finne på å indta noen form for ulovlig stoff med vilje og med hensikten å forbedre mine prestasjoner.

POSERER: Mads Glæsner med gullmedaljen fra 1500 meter fri. Den får han beholde. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)
POSERER: Mads Glæsner med gullmedaljen fra 1500 meter fri. Den får han beholde. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)
– Skadelig
Den danske svømmeren vant senere 1500 meter fri under verdensmesterskapet. Etter det løpet testet VAT-København-svømmeren negativt for doping, og slik det fremstår fra pressemeldingen til det internasjonale svømmeforbundet er det uklart om han får beholde den gullmedaljen. Norske Aleksander Hetland ble også verdensmester i det mesterskapet.

Glæsner er godt kjent i det norske svømmemiljøet, og landslagssjef Petter Løvberg tror på verdensmesterens forklaring.

– Slik jeg kjenner ham så vil jeg bli veldig overrasket om dette er en bevisst handling. Dette er først og fremst trist for Mads selv, sa Løvberg da han fikk høre nyheten av tv2.no.

– Straffen viser jo at dette ikke er en tung sak, men det er trist, og det ville vært skadelig for norsk svømming om vi fikk en lignende sak. Jeg ville ikke vært glad for det, akkurat.

Også Frans Johannessen, som testet positivt for Terbutalin under Danish Open i mars, skyldte på en ny astma-inhalator da nyheten om den positive dopingprøven sprakk i forrige uke.

Les også: Van(n)vittig: Sjekk svømmestjernenes bikini-tørrtrening

– Har ekstreme rutiner
Astmamedisin og toppidrett er ikke en uvanlig kombinasjon, og Petter Løvberg sier at de har et svært bevisst forhold både i bruken av dette og andre medikamenter - særlig når man oppholder seg i utlandet.

– Vi har ekstreme rutiner på dette. Vi har alltid med oss medisiner vi vet er godkjent, og tør ikke kjøpe medisin når vi er på tur. Vi prøver også å prente inn i utøverene at om det er et snev av tvil med tanke på hva medikamentene inneholder så skal de ikke brukes, sier landslagssjefen som likevel sier at det er vanskelig å ha full kontroll.

– Man kan sikkert alltid gjøre mer, men til syvende og sist er det opp til utøverne å være bevisste på dette. Derfor har vi tett dialog både med Olympiatoppen og Antidoping Norge som vi har hatt med på samlinger både med senior- og juniorlandslaget. Sakene i Danmark er en tankevekker for oss, og det viser at man kan ikke få sjekket nok.

Petter Løvberg (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Petter Løvberg (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Gode resultater
Dansk svømming har hatt en eksplosjonsartet utvikling de seneste årene, og levert internasjonale toppresultater på løpende bånd.

Det er først og fremst på kvinnesiden at nabolandet i sør har markert seg, med flere utøvere helt i verdenstoppen, men særlig Glæsner har markert seg på herresiden.

For det danske svømmeforbundet er dette mindre heldig publisitet.

– Det er rystende at vi har fått en sak som denne, sier direktør i Dansk svømmeunion Pia Holmen.

– Det er ekstra frustrerende at vi med kun en ukes mellomrom må stå frem med to så ergerlige saker. Av samme grunn er det viktig å slå fast at de to sakene har absolutt ingenting med hverandre å gjøre.

Les også: Supertalentet Michael (14) kan være den nye Phelps – inngikk historisk avtale

Resultatene danskene leverer i forkant av VM i Barcelona tegner også godt for mesterskapet, men dopingsakene vil henge som en mørk sky.

– Alt ligger til rette for et sinnsykt VM for Danmark. Da er det dumt med slike saker som kan få folk til å sette spørsmålstegn ved prestasjonene, selv om dette kanskje er mindre alvorlige saker, sier den norske landslagssjefen.

– Jeg kjenner dansk svømming og vet at resultatene skyldes hardt arbeid og ikke juks, men når man får slike ting så er det klart at i befolkningen kan det snike seg inn en tvil.