Av Ida Falch-Olsen

Den eldste datteren til Geir Lippestad sovnet stille inn torsdag med sin familie og sine nærmeste rundt seg, skriver VG.

– Geir Lippestad er i dyp sorg, og ønsker ikke å kommentere saken, men sier at familien er innforstått med og godkjenner at media omtaler dødsfallet, sier hans kollega Vibeke Hein Bæra til VG.

Lippestad har til sammen hatt ansvaret åtte barn sammen med kona Signe hvor to av dem er og har vært alvorlig syke.

Åpen om utfordringene

Rebekka (17) har vært alvorlig syk hele livet, og ingen har visst hvor lenge hun kom til å leve. Hun var også nesten døv, og Lippestad var i flere år generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund.

Datteren var også omtalt i boka «Det vi kan stå for», som kom ut i vår. Rebekkas lunger sluttet å fungere for seks år siden, og familien valgte at hun skulle kobles på en respirator, framfor å få smertelindring for å dø.

I et intervju med God Morgen Norge i desember i fjor fortalte Lippestad og kona Signe åpenhjertig om hvordan det hadde vært å jobbe med 22. juli-rettssaken, samtidig som han var ansvarlig for åtte barn.

– Vi har levd i denne situasjonen i mange år. Vi er en familie med et stort mangfold – vi har mange barn, og de er forskjellige, og det har nok gjort at vi har klart å konsentrere oss om det som er aller viktigst og være fokusert på det som er viktige spørsmål. Jeg tenkte mange ganger under rettssaken at de erfaringene jeg har hjemmefra, hvor man må løse utfordringer og kriser, det er kanskje den viktigste lærdommen jeg tok med meg inn i rettssaken. Så på mange måter var mitt liv med våre barn en forutsetning for å få til rettssaken, fortalte han i intervjuet.

«Himmelen har fått en ny engel, Rebekka har reist»

Da Lippestad ble spurt om forventninger til det nye året, sa han at han håpet at alle i familien kom til å få oppleve et helt år til.

– Målet vårt er å prøve å løse de utfordringene som kommer, være der for dem som trenger det og holde sammen i tykt og tynt. Også synes vi at vi har det veldig bra, så hvis neste år blir som de foregående årene så blir jeg veldig fornøyd, sa han.

Bæra sier til VG at det bare er én ting Lippestad vil si til pressen etter å ha mistet datteren: «Himmelen har fått en ny engel, Rebekka har reist».

Se intervjuet med Lippestad og kona Signe fra desember i fjor: