STJERNER: Neymar, Freda og Lucas Moura skal oppfylle fansens forventninger til finspill. (Foto: VANDERLEI ALMEIDA/Afp)
STJERNER: Neymar, Freda og Lucas Moura skal oppfylle fansens forventninger til finspill. (Foto: VANDERLEI ALMEIDA/Afp)

Skepsis til profil-løst Brasil før prøve-VM

Vertsnasjonen skal slite med å oppfylle brasilianernes forventninger til finspill under Confederations Cup.

Lørdag starter Confederations Cup i Brasil og selv om vertsnasjonen har vunnet de to siste turneringene som også fungerer som prøve-VM er det en litt avventende stemning til arrangørlandets beste menn.

Det er nemlig en utbredt oppfatning at denne utgaven av den stolte fotballnasjonens utvalgte ikke holder samme klasse som tidligere utgaver.

Utypisk Brasil
Hovedgrunnen er mangelen på stjerner. Utypisk nok spiller Brasils kanskje beste spiller, Thiago Silva, i forsvaret.

– Det laget de har er ikke et typisk Brasil-lag. Særlig fremover på banen er det svakere enn normalt. De mangler profiler og den artistiske dimensjonen. Neymar er det nærmeste de har. Navn som Oscar er store i Premier League, men de er ikke giganter i Brasil. For å bli det så bør man helst være en god nummer ni, sier Frode Da Costa-Lia til tv2.no.

Josimar-redaktøren skal arbeide som mesterskapsekspert under TV 2s sendinger fra mesterskapet.

– De bruker en spiller som Fred, og han er langt over toppen. Generelt har de som har vært stjerner for Brasil hatt en ganske stor formdupp i det siste, sier Da Costa-Lia og tenker på spillere som Kaka og Ronaldinho.

Les også: Slik ser du prøve-VM på TV 2

Det laget de har er ikke et typisk Brasil-lag. Særlig fremover på banen er det svakere enn normalt.

Avventende stemning
Kanskje kan det være noe av grunnen til at den store mesterskapsstemningen uteblir fra hovedstaden Brasilia der Brasil tar imot Japan i mesterskapets første kamp lørdag.

– Det var noen folk og så på treningen i går, men det er ikke en folkefest her akkurat, sier TV 2s reporter Thomas Aune som er på plass før mesterskapet.

– Medieinteressen er derimot enorm. Vi anslo at det var rundt 150 mediefolk på treningen og det var stort sett fra nasjonale medier.

Han forteller at det store fokuset ligger på Neymar. Superspissen som melder overgang til Barcelona denne sommeren har ikke scoret på ti kamper og det volder en viss bekymring.

Les også: Kagawa: – Vi drar til Brasil for å vinne

Også PSG-spiller Lucas Moura er en annen som det stilles store forventninger til, men ingen av dem er spillere i den etablerte superklassen.

Derfor er det en viss skuffelse i Brasil over at den gamle superstjernen Ronaldinho ikke har fått plass i troppen.

Det å spille fin fotball er nesten viktigere enn det å vinne for veldig mange

– Det er et ungt lag, og han har i alle fall litt rutine fra mesterskap å bidra med. I tillegg har han vært i ganske bra form mener de, sier Aune.

Han vil utgjøre TV 2s reporterteam i Brasil sammen med Davy Wathne.

–Spillestil viktigere enn seier

BRASILS BESTE: Thiago Silva er kanskje vertsnasjonens fremste spiller for øyeblikket. (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
BRASILS BESTE: Thiago Silva er kanskje vertsnasjonens fremste spiller for øyeblikket. (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
Confederations Cup kalles også prøve-VM på folkemunne da det alltid arrangeres i VM-landet året før fotballens store mesterskap.

Frode Da Costa-Lia tror imidlertid ikke at presset om å vinne mesterskapet vil være uhåndterbart for «Selecao». Verre er forventningene om en viss måte å spille på.

– Et av de mest populære landslagene Brasil har hatt er 1982-årgangen som ikke vant noe, men de spilte bra. Det å spille fin fotball er nesten viktigere enn det å vinne for veldig mange, sier fotballbladredaktøren.

– De lagene som også har vunnet fra Brasil har vært lag som har vunnet som en følge av å spille bra fotball, med unntak av 1994-laget som fikk stempelet maskinfotball, fortsetter han.

Han klassifiserer denne utgaven av de gule og grønne som et verken fugl eller fisk-lag. Ikke er de veldig fintspillende og Neymar og co. har også slitt resultatmessig, til tross for 3–0 over Frankrike i helgen.

Les også: Ronaldinho og Kaka vraket fra Brasil-troppen

Den store svakheten til Spania er kanskje at de er sårbare på dødballer

Spania favoritter igjen
Selv holder Da Costa-Lia regjerende verdens- og europamester Spania som favoritt til å vinne Confederations Cup.

– Rett og slett fordi de er det laget som har flest gode spillere. Flere lag har funnet en viss måte å stoppe dem på, men i løpet av et mesterskap hvor bein blir litt trøtte så har Spania en fordel i spillestilen. De kan hvile med ballen i laget, mens de andre løper. Restitusjon er nøkkelen i store mesterskap, sier han.

– Den store svakheten er kanskje at de er sårbare på dødballer. I tillegg kan filosofien om å gjenvinne ballen høyt fort slå tilbake mot dem, dersom de andre lagene knekker koden. De etterlater nemlig store rom akkurat i det de jager ballen.

De andre lagene i turneringen er Japan, Uruguay, Mexico, Italia, Tahiti og Nigeria.

FAVORITTER: Spania forventes å vinne også Confederations Cup. (Foto: ADREES LATIF/Reuters)
FAVORITTER: Spania forventes å vinne også Confederations Cup. (Foto: ADREES LATIF/Reuters)

Overtroiske brasilianere
Til VM neste sommer tror han imidlertid flere søramerikanske lag kan melde seg på, og da særlig Argentina.

Lag fra kontinentet der mesterskapet arrangeres har ofte gjort ekstra gode mesterskap.

De færreste i Brasil tror imidlertid at hjemmefavorittene har mulighet. Det er en utbredt oppfatning i det overtroiske landet at siden de tapte VM-finalen i 1950 på Maracana så kan de ikke vinne et verdensmesterskap i Brasil.

– Barbosa som sto i mål for Brasil i den finalen skulle besøke treningsleiren til landslaget før VM i 1994, men ble stoppet bare noen hundre meter fra banen. Han var uønsket i nærheten av spillerne, sier Da Costa-Lia og eksemplifiserer med det hvor overtroiske de er.

Det er vel likevel på banen ting avgjøres, og Confederations Cup kan gi oss svaret på hvor gode Brasil og ledestjerne Neymar faktisk er.

Sjekk hele sendeskjema fra Confederations Cup: Slik ser du prøve-VM på TV 2