Styreleder i Fritt Ord har tildelt bloggeren «Fjordmann» 75.000 kroner i et bokprosjekt om Anders Behring Breivik.  (Foto: Scanpix)
Styreleder i Fritt Ord har tildelt bloggeren «Fjordmann» 75.000 kroner i et bokprosjekt om Anders Behring Breivik. (Foto: Scanpix)

«Fjordman» får stipend av Fritt Ord

Bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen, kjent som «Fjordman», får 75.000 kroner av stiftelsen Fritt Ord. Støtten er til å skrive bok om Breivik-saken.

Av Kaja Kirkerud

Boken skal hete «Witness to Madness», og skal handle om Breivik-saken, sett fra Jensens ståsted, skriver NRK.no.

Bloggeren bekrefter tildelelsen på sin Twitter-konto, hvor han skriver at boken skal skrives ferdig i løpet av sommeren, og at den skal være til salg mot slutten av 2013. Han skriver også at han er i dialog med et amerikansk forlag om utgivelse.

Peder Are Nøstvold Jensen ble kjent da Anders Behring Breivik oppga han som en viktig inspirasjonskilde.

Ingen ekstrem bok

– Jeg ønsker blant annet å se litt mer kritisk på hvordan massemediene og de akademiske miljøene reagerte på Breivik-saken, skriver han på Twitter klokken 14.10 fredag.

Fritt Ord er en institusjon som har som formål å verne om og styrke ytringsfriheten i Norge.

– Dette har vært en vanskelig avgjørelse, og vi har aldri behandlet en søknad med så særegen karakter, sier styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn, til TV2.no.

Han forteller at bloggeren Peder Are Nøstvold Jensen har sendt inn flere kapitler i søknadsprosessen.

– Kapitlene vi har lest er ikke støtende, og vi har ikke inntrykk av at dette blir en ekstrem bok, sier Rieber-Mohn.

Venter reaksjoner

Styrelederen i Fritt Ord er forberedt på reaksjoner fra publikum.

– Noen kommer sikkert til å synes dette er helt uhørt, men det er Fritt Ords oppgave å verne om ytringsfriheten – også de meningene ingen liker, sier Rieber-Mohn.

Han trekker fram bloggerens rolle rundt terroraksjonen 22. juli.

– Jensen er assosiert med det verste massemordet i Norge i krigstid, og han har et behov for å ytre seg imot, også om sitt forhold til Anders Bering Breivik. Her handler det rett og slett om tilsvarsretten, sier Rieber-Mohn.

Jensen skal ha søkt om 100.000 i støtte, men fikk innvilget 75.000 kroner av Fritt Ord.