OVERVÅKET AV AMERIKANSK ETTERRETNING: Få dager etter Facebook samtalen mellom advokat Elden og hans terrortiltalte klient, ble Eldens innreisetillatelse til USA inndratt.
OVERVÅKET AV AMERIKANSK ETTERRETNING: Få dager etter Facebook samtalen mellom advokat Elden og hans terrortiltalte klient, ble Eldens innreisetillatelse til USA inndratt.

Eldens Facebook-samtale ble hacket - advokaten mistet USA-visumet

Amerikanske sikkerhetsmyndigheter skal ha lest advokatens private Facebook-samtale med en klient. Kort tid etter ble hans visum til USA inndratt.

Av Asbjørn Olsen og Lars Barth-Heyerdahl

«Beskjeden er ikke lenger tilgjengelig fordi den ble identifisert som støtende eller markert som spam», står det i feltet der klientens meldinger sto.

– Fire dager etter dette fikk jeg beskjed om at mitt visum til USA var trukket tilbake, sier Elden til TV 2.

– Hvilke tanker gjør du deg om det, som norsk borger i et rettssikkerhetsperspektiv?

– At vi som nordmenn blir overvåket av amerikanske myndigheter, det er jeg ikke spesielt begeistret for. Det er ubehagelig å vite at noen hele tiden leser det man skriver og det man kommuniserer med andre personer på det man tror er en lukket kanal.

Elden understreker at han ikke tror han er gjenstand for oppmerksomheten fra amerikanske myndigheter, men personer han representerer som advokat. Dermed får det også konsekvenser for ham.

Avlyttingsskandale

I forrige uke avslørte avisene The Guardian og Washington Post at amerikanske myndigheter har tilgang til brukerinformasjon fra en lang rekke nettjenester. Et hemmelig program som heter PRISM lar National Security Agency (NSA) få tilgang til blant annet eposter, direktesamtaler, videoer, bilder og delte filer fra alle brukerne til nettgigantene.

De ni selskapene som nevnes i dokumentet er Microsoft (Hotmail), Google, Yahoo!, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype, AOL og Apple.

LES OGSÅ: Edward Snowden avslørte overvåkning - nå har han forsvunnet

SLETTET: Svarene fra Eldens klient ble slettet under henvisning til at det er spam.
SLETTET: Svarene fra Eldens klient ble slettet under henvisning til at det er spam.

Nå kan avlyttingsskandalen ha nådd Norge. Advokat John Christian Elden mener at klienter han snakker med overvåkes, og at det får konsekvenser for amerikanske datamaskiners forhold til ham.

– Det jeg har opplevd passer jo godt inn i den siste tids avsløringer om amerikansk overvåking av kommunikasjon, og jeg regner med at vi får en oppklaring på dette nå, sier Elden.

LES OGSÅ: Også norsk epost kan overvåkes av USA

«Å Allah, ødelegg dem»

Den profilerte strafferettsadvokaten er en flittig bruker av internett og sosiale medier. I tillegg har han klienter som åpenbart er interessante for amerikanske sikkerhetsmyndigheter.

En av dem er Bastian Vasquez. Norskchilerneren publiserte i fjor en video på internett hvor han truet norske myndighetspersoner,Vasquez ble tiltalt for terror, og rettssaken skulle ha startet 29.april i år.

Se utdrag fra videoen (artikkelen fortsetter under)

693742

Elden diskuterte rettssaken med sin klient i en privat samtale på Facebook. Da begynte ting å skje.

– Jeg hadde dialog med en person jeg skulle i retten med i Skien. Han var tiltalt for terrorisme, og spørsmålet var blant annet oppmøte i retten. Dialogen skjedde på Facebook. Umiddelbart ble Facebook-meldingene som han kom med til meg ble slettet av amerikanerne, slik at jeg har en underlig dialog nå hvor hans meldinger er borte mens mine meldinger står der, sier John Christian Elden.

Regner med at han blir overvåket

Elden var i USA på ferie så sent som i desember. Nå slipper han ikke inn i landet.

– Regner du med at all korrespondansen i advokathuset Elden blir scannet av amerikanerne?

– Alt som går via amerikanske servere må man regne med blir scannet og lest av amerikanerne, og det har vi nå fått vite og bekreftet at det faktisk er tilfelle, sier Elden.

– Og du kan ikke gjøre noe med det?

– Det er vanskelig for meg å gjøre noe med amerikanernes måte å oppføre seg på.

Rettssaken ble utsatt fordi Elden ikke lenger fikk kontakt med sin klient.

– Dette var kommunikasjonskanalen. Han ønsket å møte i Norge. Han fikk aldri vite når saken var berammet fordi amerikanerne hadde slettet ham fra Facebook-profilen. Mitt visum til USA har jeg ennå ikke fått tilbake fordi de amerikanske datamaskinene synes at det er veldig farlig, sier Elden.

Elden synes saken er ubehagelig. Se reportasje:

724791

– Blir veldig nært

Direktør Helge Lurås ved Senter for strategisk analyse er ikke overrasket over det som har skjedd.

– Det er klart at det blir veldig nært når det involverer en norsk advokat, og det kanskje kan ha hatt konsekvenser for visumprosessen, sier Lurås.

Han tror ikke det er Elden de har vært ute etter.

– Det er ikke sånn at navnene til hver enkelt av oss figurerere i det amerikanske systemet, men mye av kommunikasjonen vi foretar, både søk på internett og elektronisk kommunikasjon, blir nok fanget opp og lagret i USA, sier Lurås.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra den amerikanske ambassaden i Oslo og fra Facebook, uten å lykkes.