KONFLIKT: Spesiallege Anne Lise Bjørke Monsen er i en personlig konflikt med et oppdrettsanlegg ved familiens landsted i Sveio.  (Foto: UiB / Privat)
KONFLIKT: Spesiallege Anne Lise Bjørke Monsen er i en personlig konflikt med et oppdrettsanlegg ved familiens landsted i Sveio. (Foto: UiB / Privat)

Lakselege er selv i laksekrig på familiehytta

«Ikke gi laks til barna» slo VG opp på forsiden i dag. Barnelegen som kommer med utspillet har i lengre tid vært i konflikt med et oppdrettsselskap om et anlegg ved hytta.

Av Guri Gunnes Oppegård

Mens norske helsemyndigheter anbefaler nordmenn å spise sjømat tre ganger i uken, advarer barnelege Anne-Lise Bjørke Monsen mot at barn og gravide spiser så mye som ett gram oppdrettslaks.

Saken er hovedoppslaget i VG i dag.

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG.

Miljøgiftene har en negativ effekt på hjerneutviklingen hos barn og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ, mener legen. Flere andre eksperter som avisen har snakket med advarer mot det samme.

– Overfører gift til fosteret

Overfor TV2.no opprettholder Bjørke Monsen kritikken.

– Mitt poeng med dette er at man finner disse miljøgiftene i feit fisk hovedsakelig, og per i dag er oppdrettslaks den fisken nordmenn spiser mest av. Disse stoffene har opptil ti års halvveringstid, som vil si at de forsvinner sakte fra kroppen. Så hvis man begynner å spise laks når man er liten så har man opparbeidet seg en mengde giftstoffer i kroppen når man nærmer seg 25 og skal ha barn, sier Bjørke Monsen.

Når kvinner med gift i kroppen blir gravide overføres giftstoffene til fosteret, ifølge legen.

– Å være gravid er den reneste avgiftningsprosessen. I løpet av kort tid overføres stoffene som mamman har opparbeidet seg de siste tyve årene til fosteret som veier en tidel. Det jeg lurer på er om norske myndigheter virkelig har vurdert denne problemstillingen når de går ut med en storstilt reklamekampanje for oppdrettslaks overfor det norske folk, spør Anne-Lise Bjørke Monsen.

Privat krangel om oppdrettsanlegg

ADVARER: Mens norske helsemyndigheter anbefaler nordmenn å spise sjømat tre ganger i uken, advarer barnelege Anne-Lise Bjørke Monsen mot at barn og gravide spiser så mye som ett gram oppdrettslaks. (Foto: TV 2)
ADVARER: Mens norske helsemyndigheter anbefaler nordmenn å spise sjømat tre ganger i uken, advarer barnelege Anne-Lise Bjørke Monsen mot at barn og gravide spiser så mye som ett gram oppdrettslaks. (Foto: TV 2)
Til daglig er hun spesiallege ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssjukehus i Bergen. Men hun eier også et småbruk sammen med sin mann og driver med villsauer ved Ålfjorden i Sveio.

Mandag ettermiddag kunne Bergens Tidende fortelle at legen i lengre tid har vært i krangel om et oppdrettsanlegg som ligger rett ved fritidseiendommen. Gjennom hennes facsebook-side har hun gått kraftig til angrep på oppdrettsnæringen.

– Jeg registrerer at noen prøver å gjøre denne saken til en privat vendetta. Men det at jeg fikk dette oppdrettsanlegget utenfor stuedøren gjorde at jeg begynte å interessere meg for saken. Som lege skjønte jeg fort at dette ikke var bra, sier hun til TV2.no.

Hun avviser at kritikken bunner i en privat strid.

– Jeg jobber ikke spesielt med dette feltet, men jeg jobber med barn og barns utvikling. Det er ikke mine forskningsresultater som jeg refererer til, men forskning som er publisert av andre. Som barnelege synes jeg det er en plikt å ta opp dette her, og mange leger og forskere i USA er enige, sier hun.

– Men ser du det kan oppfattes som problematisk at du uttaler deg om dette, når du samtidig er i denne konflikten?

– Nei, jeg gjør ikke det. Konflikten var måten jeg ble interessert i dette på, men jeg men ser det ikke som problematisk at jeg har dette forholdet, sier Anne-Lise Bjørke Monsen.

– Spis mer fisk!

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen avviser kategorisk påstandene fra barnelegen.

– Vi har fra flere uavhengige fagmiljø ett budskap, og det er at vi må spise mer fisk og ikke mindre, inklusive oppdrettslaks. Vi har gode kostholdsråd som sier at vi bør spise mer sjømat, understreker fiskeriministeren overfor TV 2.

SPIS MER!: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er krystallklar på at folk bør spise mer, ikke mindre, fisk - inkludert oppdrettslaks.  (Foto: TV 2)
SPIS MER!: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er krystallklar på at folk bør spise mer, ikke mindre, fisk - inkludert oppdrettslaks. (Foto: TV 2)

Hun får støtte fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet. De går ut i Aftenposten.no og understreker at det er ingenting som tyder på at det er farlig for gravide, barn og unge å spise oppdrettslaks og annen fet fisk. Tvert imot er det mye som tyder på at miljøgiftene i fisken har gått ned.

Janneche Utne Skåre som leder faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester i Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har et klart råd: spis tre fiskemåltider i uken, ett med fet fisk - oppdrettslaks er intet unntak.

Nytten av å spise fet fisk er langt større enn risikoen.

Arbeidsgiveren ut mot legen

Arbeidsgiveren til Anne-Lise Bjørke Monsen, Haukeland universitetssjukehus, så seg i dag nødt til å sende ut en pressemelding i kjølvannet av VG-saken. Her skriver de:

«I dag har mange medier eit oppslag der to legar tilsett ved Haukeland universitetssjukehus åtvarar gravide, ammande og born mot å ete oppdrettslaks.Det er ulike meiningar i forskarmiljøet innan ernæring rundt om i verda, og det er viktig at ulike standpunkt kjem opp og blir ein del av ein pågåande debatt.

Haukeland universitetssjukehus ønskjer å understreke at sjukehuset ikkje har utarbeid eigne ernæringsråd, men forheld seg til gjeldande offisielle nasjonale ernæringstilrådingar.»

– Vi har fått en del spørsmål på om dette er vår profil i dag, det er det ikke. Det finnes mange syn på denne saken i forskermiljøene, og ulike forskningsresultater. Derfor understreker vi at vi forholder oss til gjeldende offisielle ernæringsråd, sier informasjonsdirektør Mona Høgli til Bergens Tidende.