Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Ronnie Baraldsnes

I USA og Mellom-Europa har halvparten av bikubene kollapset helt. I Norge har 12 biearter forvunnet og flere titalls av landets 200 arter er truet.

– Det er en dramatisk situasjon, sier bieforsker Frode Ødegård ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Om utviklingen fortsetter, kan det føre til en global matvarekrise. Men nå mener forskere å ha funnet svaret på gåten.

Se reportasje:

Biene er livsviktige for oss, fordi den ved såkalt pollinering, sørger for at plantene. altså maten vår, blir befrukta og reproduserer seg selv.

Forsker Ødegård er bekymret for utviklingen.

– Det vil ble global krise i forhold til matsituasjonen, sier han.

Men synderen er funnet. Og den heter Noenikotinoider. Et sprøytemiddel som er svært utbredt i jordbruket verden over. Middelet har tatt livet av milliarder av bier, som ironisk nok, jordbruket selv er avhengig av.

Les mer om sprøytemiddelet her!

BEKYMRET: Forsker Frode Ødegård mener situasjonen for verdens bier er dramatisk og alvorlig. Han frykter en global matkrise dersom ikke noe gjøres for å hindre at millioner av bier dør ut. (Foto: TV 2)

Norge og EU har nå innført hasteforbud mot bruk av stoffet. Ødegård håper det hjelper, eller så vil verden kunne bli et utrivelig sted.

– Da ville vi fått et samfunn dominert av rotter og kakerlakker, og mennesker. Det hadde ikke vært så trivelig det, sier bieforskeren.

Sprøytemiddelet skal hasteforbys i Norge og EU, dermed må norske bønder finne andre løsninger for bekjempse af sopp og skadedyr.

– Jeg tror ikke det vil få så store konsekvenser for den norske bonden, sier Fylkesleder i Akershus bondelag, Odd-Einar Hjortnæs til TV 2.

Se reaksjonen til lederen av Akershus bondelag på sprøytemiddelforbudet her: