MANNEN BAK AVSLØRINGENE: Edward Snowden (29). (Foto: HANDOUT, © CLH/PSQ)
MANNEN BAK AVSLØRINGENE: Edward Snowden (29). (Foto: HANDOUT, © CLH/PSQ)

Edward Snowden (29) er mannen som blåste overvåkingsskandalen i USA

Tjener over én million i året: – Jeg er villig til å ofre alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Erlend Tangeraas Lygre

Etter uker i dekning står mannen som lekket informasjon om en av de største overvåkingsskandalene i USAs historie frem i The Guardian.

29 år gamle Edward Snowden avslørte for verden at NSA - National Security Agency, har drevet en massiv overvåkning av trafikk på telefoner og i sosiale medier.

Snowden er en tidligere teknisk assistent i CIA, men har gjennom kontraktørjobber hatt tilgang til NSAs systemer. Han beskriver livsstilen sin som meget komfortabel.

29-åringen har tjent over én million kroner i året og bodd i et hus på Hawaii med kjæresten sin.

– Jeg er villig til å ofre alt. Jeg kan ikke med god samvittighet la myndighetene i USA ødelegge folks privatliv, friheten på internett og grunnleggende rettigheter. De har bygd opp et massivt overvåkingsapparat.

– Jeg har ingen intensjoner om å skjule hvem jeg er. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, understreker han.

Søker tilflukt

I en runde med spørsmål og svar med avisen forklarer han at han ikke forventer å se hjemmet sitt igjen. Etter saken kom ut i mediene har USA drevet en intens jakt etter kilden, ifølge NTB.

Edward søker nå tilflukt i Hong Kong. Et sted han ser på som «dedikerte til å forsvare ytringsfriheten». Han har vært der de siste tre ukene. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt

– Hva tror du kommer til å skje med deg?

– Ikke noe bra, sier han.

Se The Guardians intervju med varsleren:

– Fanger opp alt

Han forklarer også hvor enkelt det er for byrået å få tak i nærmest all informasjon de måtte ønske.

– NSA har en infrastruktur som gjør at de kan fange opp så og si alt. Det vil si at dersom jeg ønsker å se dine mailer eller innholdet på din kones telefon, kan jeg fange opp passord, mailer, telefontrafikk og kredittkortopplysninger, forklarer han.

PRISM: Det er, ifølge dokumenter, antiterrorisme-programmet PRISM, som gir NSA tilgang på informasjonen om brukere fra verdens største nettaktører. (Foto: NTB Scanpix)

«Nasjonens beste»

– Mens de i utgangspunktet er etter informasjon fra potensielle trusler og utenlandske kilder, samler de sammen og lagrer all informasjon om alle.

Innad i NSA skal det herske en «for nasjonens beste»-holdning. Det er, ifølge Snowden, slik de rettferdiggjør den massive innsamlingen, lagringen og hemmeligholdet av innsamlet informasjon. Snowden forklarer i et videointervju med The Guardian at han følte det var på tide å få metodene ut i det offentlige, slik at amerikanerne selv kan ta en beslutning på om dette er et system de ønsker å ha.

– Systemet, slik det er i dag, øker eksponentielt i lagringskapasitet år etter år. Dersom du havner i CIAs søkelys, og de vil mistenkeliggjøre deg, kan de gå tilbake i tid og se på alt du noen gang har diskutert med noen som helst. På den måten kan de svartmale helt uskyldige personer, dersom de ønsker det.

– Skjenket sveitsisk bankmann

I intervjuet på The Guardians nettsider gir han ut oppsiktsvekkende detaljer om maktkulturen i NSA, og forteller om spionfilm-aktige enkelthendelser i CIA.

I flere måneder jobbet han for CIA i Geneva i Sveits. Han beskriver en episode der agenter fra byrået forsøkte å få en sveitsisk bankmann til å gi dem hemmelig informasjon.

De skal ha oppnådd dette med å skjenke ham full og oppfordre ham til å kjøre hjem i bilen sin.

Da han ble arrestert for fyllekjøring tilbydde den ene agenten å hjelpe ham, og slik klarte de å rekruttere mannen inn i etterretningsbyrået.

Kun bekymret for familien

Etter flere dager i samtaler med The Guardian skriver avisen at det eneste Edward Snowden virker bekymret over er hvordan dette vil påvirke hans familie.

– Jeg vil ikke kunne hjelpe dem lenger. Det er det som holder meg oppe på nettene, forklarer han med tårer i øynene.

Han holder fast ved at lekkingen av opplysningene var en ren prinsippsak, og angrer ikke et sekund. På spørsmål om hvorfor han er villig til å ofre sin priviligerte livsstil svarer han:

– Det finnes viktigere ting enn penger. Dersom det var pengene jeg var ute etter kunne jeg ha solgt dokumentene til en rekke land og blitt meget rik, forklarer 29-åringen.

På spørsmål om han føler seg som Bradley Manning, soldaten som lekket tusener av hemmelighetsstemplede dokumenter gjennom Wikileaks, og som nå risikerer livstid i fengsel, svarer han at han ser på Manning med beundring.

LES MER: Rettssaken mot WikiLeaks' hovedkilde begynner

«Ingen kommentar» fra Det hvite hus

Sent søndag kveld vil ikke Det hvite hus kommentere saken.

I en kort uttalelse fra det nasjonale etterretningskontoret, sier talskvinnen Shawn Turner at de «ser på skadene» etter avsløringene om at amerikanske sikkerhetsmyndigheter kan følge og lagre nærmest alt du og jeg foretar oss på nettet, ifølge Washington Post.

Turner legger til at «enhver person med sikkerhetsklarering vet at han eller hun har en plikt til å beskytte hemmeligstemplet informasjon og å følge amerikansk lov».

Ifølge avisen er også justisdepartementet i gang med etterforskning av saken, men ville ikke kommentere saken ytterligere.