shine1
shine1

65-åring lever på bare sollys og vann

Gir blaffen i at fire andre døde da de prøvde å gjøre det samme som henne.

Av: Ingrid Marie Treborg

I fjor døde en sveitsisk kvinne på 50 år, etter at hun var blitt overbevist om at hun kunne leve på bare sollys, vann og luft. Det kunne hun altså ikke.

Dødsfallet har ikke hindret Navenna Shine å også prøve seg på det samme. I fem uker har 65-åringen ikke fått i seg annet enn vann.

Hun har planlagt å holde prosjektet – «Living on Light» – gående i mellom fire til seks måneder. På fem uker har hun gått fra 72 kilo til 58 kilo, og hun ble både svimmel og kvalm etter to dager uten fast føde.

– Folk tror at jeg er splitter pine gal. Men det er bare tull og tøys, sier hun, og siterer Albert Einstein: «Materie er energi. Energi er lys. Vi er alle laget av lys».

Dokumenterer alt

s
s
Seattle-kvinnen, som opprinnelig er fra Storbritannia, sluttet å spise 30. april for å utforske såkalt «breatharianism» – en teori som går ut på at et menneske ikke trenger annet enn sollys og luft.

Shine deler sine erfaringer på nettsiden sin, samt på Facebook og YouTube.

I sin siste YouTube-video, forteller hun at hun føler seg helt fin akkurat nå, men at hun av og til blir litt sulten.

«Tenk hvis vi slapp på spise – tenk hvor fri vi ville vært! Mye tid, krefter og ressurser brukes til å få mat på bordet. Trengte ikke mennesker mat, kunne vi gjort planeten vår vakker igjen», skriver Shine på nettsiden.

Besøk Facebook-siden hennes her og besøk YouTube-siden hennes her.

Overvåker seg selv

plante
plante
Til tross for at Shine mener at alt er tipp topp nå, forteller hun at hun har hatt en «gallelignende smak» i halsen. I tillegg har kun vært kvalm, svimmel og forstoppet.

Shine har ikke vært ute av huset etter at prosjektet startet. Hun har satt opp åtte kameraer i huset, slik at hun kan se på opptak av seg selv om kvelden.

På denne måten hevder hun at hun unngår å spise i smug. Dagene fyller hun med filmer, trening og søvn.

– Jeg føler at kroppen min har brukt opp alt lagret fett, og nå er på jakt etter noe annet å konsumere. Jeg tror jeg er kommet til det punktet hvor kroppen bestemmer seg for å finne, og koble seg til, kilden som gjør det mulig å leve på lys, skriver hun på Facebook, og melder at hun blir svimmel når hun drikker vann. Hun mener at svimmelheten kommer av at kroppen trenger mer lys og mindre vann.

– Du er svimmel fordi du er dehydrert og utmagret. Ikke fordi du trenger enda mer sollys, kommenterer en.

Svært mange kritiserer Naveena og prosjektet hennes, og ber henne om å stanse før det er for sent. Naveena Shine bryr seg ikke om kritikken, og fortsetter å rapportere:

– Jeg er fortsatt svimmel og kvalm fordi jeg drakk vann, så jeg prøvde en halv teskje bakepulver for å dempe det. Det går fint når jeg ligger, men det kommer tilbake når jeg reiser meg. Jeg synes synd på de som går på cellegift, eller er gravide, for da kaster de opp hver dag. Heldigvis har jeg ingenting i magen.

Hun har lagt ut et bilde av en plante, og skriver: «Planter lever av lys, og derfor spiser vi planter. Skjønner vi ikke at vi har en evne til å leve på lys?».

Fire har dødd

jani (Foto: HO, © ATO/fk)
jani (Foto: HO, © ATO/fk)
Seattleglobalist.com, som var de første som skrev om Shines prosjekt, skriver at fire breatharians har dødd mens de prøvde å leve på bare sollys og vann. Det skrives også at det finnes rundt 5000 breatharianis rundt om i verden.

Shine innrømmer gladelig at hun ikke er sikker på om hun vil klare å fullføre prosjektet.

– Død er det eneste utfallet hvis du ikke spiser, sa hun to dager etter at hun startet «Living on Light».

Inspirert av lege

Den sveitsiske kvinnen som døde, startet livsstilen etter å ha sett dokumentaren «In the Beginning there Was Light».

Handlingen i dokumentaren fokuserer på den sveitsiske legen Michael Werner, samt indiske Prahlad Jani, som hevder at det er mulig å tenke seg til næring fra åndelige midler, i stedet for matinntak. Werner hevder at han ikke har spist siden 2001, mens Jani sier at han har levd i 70 år uten verken mat eller drikke.

Jani sier at han som liten gutt ble velsignet av en gudinne. Velsignelsen skal ifølge ham selv ha gjort det mulig å overleve uten mat.