OVERVÅKES: Ifølge et, til nå, hemmelig dokument fra amerikanske myndigheter, inngår verdens største aktører på nettet i et program som gir USA tilgang på all brukerinformasjon. (Foto: NTB Scanpix/TV 2 montasje)
OVERVÅKES: Ifølge et, til nå, hemmelig dokument fra amerikanske myndigheter, inngår verdens største aktører på nettet i et program som gir USA tilgang på all brukerinformasjon. (Foto: NTB Scanpix/TV 2 montasje)

Massiv overvåkning av sosiale medier i USA

Amerkanske myndigheter har tilgang på all brukerinformasjon fra blant annet Apple, Google og Facebook, hevder britiske og amerikanske medier.

Av Kristoffer Hovde Andersen

Ifølge avisene Washington Post og The Guardian, som har fått tilgang på et strengt hemmelig dokument, så har den amerikanske militære etterretningsorganisasjonen, National Security Agency (NSA), avtaler med de største nettgigantene i verden, og har tilgang på alt innhold via deres servere.

De ni selskapene som nevnes i dokumentet er Microsoft (Hotmail), Google, Yahoo!, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype, AOL og Apple.

Ifølge The Guardian dokumenteres det inngående at selskapene er en del av et hemmelig program som heter PRISM, som lar NSA få tilgang til blant annet eposter, direktesamtaler, videoer, bilder og delte filer fra alle brukerne til de forskjellige nettgigantene.

Selskapene nekter

Adgangen er en del av det strengt hemmelige programmet for antiterrorisme, PRISM. En amerikansk regjeringskilde bekreftet eksistensen av programvaren til nyhetsbyrået Reuters sent torsdag amerikansk tid.

Ifølge kilden blir ikke amerikanske borgere overvåket, programmet gjelder bare borgere fra andre land bosatt utenfor USA.

I den 41-sider lange PowerPoint-presentasjonen som avisene The Guardian og Washington Post har fått tilgang til, hevdes det at alle selskaper som inngår i PRISM-programmet har samtykket til delingen av informasjon. Men samtlige nettgiganter som valgte å kommentere saken sent torsdag kveld amerikansk tid, nekter for at de har kjennskap til avtalen med NSA.

PRISM: Det er, ifølge dokumenter, antiterrorisme-programmet PRISM, som gir NSA tilgang på informasjonen om brukere fra verdens største nettaktører. (Foto: NTB Scanpix)
PRISM: Det er, ifølge dokumenter, antiterrorisme-programmet PRISM, som gir NSA tilgang på informasjonen om brukere fra verdens største nettaktører. (Foto: NTB Scanpix)

I en uttalelse svarer Google; «Google tar sikkerheten til våre brukere på alvor. Vi gir kun data til myndighetene etter lovens bestemmelser, og vi ser nøye på hver henvendelse vi får. Noen ganger anklager folk av vi åpner en bakdør til våre servere, for myndighetene, men Google har ingen bakdør som gir myndighetene tilgang på private brukerdata.»

Også Apple nekter for noen gang å ha hørt om PRISM-programmet.

Senior teknologi-sjefer sier til avisen at hvis NSA har tappet servere for informasjon, så har det skjedd uten at selskapene har visst om det.

Seks år med massiv tilgang

Antiterror-programmet til NSA og FBI ble introdusert i 2007 og i følge amerikansk lov om overvåkning, har NSA tilgang på direkte informasjon uten tillatelse fra selskapene, gjennom PRISM-programmet.

Endringene i overvåkningsloven ble introdusert av daværende president George W. Bush, og videreført av president Barack Obama, nå sist i 2012.

Loven tilsier at NSA kan bruke informasjonen fra serverne til alle aktører som er med på PRISM-programmet, for å tilegne seg informasjon fra brukere som bor utenfor USA, eller amerikanere som har kontakt med folk utenfor USAs landegrenser.

Loven åpner også for at NSA kan overvåke kommunikasjon i USA mellom brukere, uten samtykke fra selskapene.

National Security Agency ble grunnlagt i 1952, men ikke «avslørt» som en organisasjon før et par tiår senere. Hemmeligholdet rundt den militære etterretningsgrenen var, og kanskje er, så etablert at det spøkes med at NSA-forkortelsen står for «No Such Agency».

Det var president Harry Truman som etablerte NSA, nettopp med det målet om å overvåke kommunikasjon i utlandet.

– Gjelder bare utlendinger

Sjef for amerikansk spionvirksomhet og etterretning, James Clapper, mener avsløringene om at også amerikanere blir overvåket på sosiale medier i USA, ikke stemmer helt.

Ifølge BBC innrømmer Clapper at det foregår tapping av informasjon fra nettselskapene, men at det kun gjelder overvåking av utenlandske brukere utenfor USA.

«Overvåkningen rettes ikke med vilje mot amerikanere, eller noen som oppholder seg i USA», sier Clapper i en uttalelse natt til fredag norsk tid.

Massiv telefonovervåkning

Nyheten om tilgangen på informasjon via sosiale medier, kommer bare ett døgn etter The Guardian kunne avsløre at millioner av amerikaneres telefontrafikk overvåkes av NSA.

Selskapet er en av de største leverandørene av telefoni i USA.

I rettskjennelsen kreves det at Verizon på daglig basis må gi NSA informasjon om alle telefonsamtaler selskapet har i sitt system, både innenlands- og utenlandssamtaler.

Avisen skriver at det er første gang under Barack Obamas tid som president at det avdekkes at millioner av amerikanske borgere vilkårlig blir overvåket, enten de er mistenkt for noe straffbart eller ikke.

(TV2.no/NTB)