TWITTER BATTLE: Debatter lik den vi så onsdag er av det gode for velgerne, mener ekspert på sosiale medier.
TWITTER BATTLE: Debatter lik den vi så onsdag er av det gode for velgerne, mener ekspert på sosiale medier.

Twitter-krig mellom Siv og Jens omtalt i USA

– Norge har tatt krig på sosiale medier til et nytt nivå, mener Washington Wire.

Av Lars Barth-Heyerdahl

Årsaken er onsdagens heftige ordveksling på Twitter mellom partilederne Jens Stoltenberg (Ap) og Siv Jensen (Frp).

Stoltenberg fyrte av første salve.

«Det er kjent at Siv Jensen er motstander av "den norske modellen", men hvilken modell er hun tilhenger av? Den amerikanske?»

Frp-lederen skapte en heftig debatt da hun i sin tale til partiets landsmøte gikk til frontalangrep på den såkalte norske modellen,representert ved Arbeiderpartiet.

– Jens Stoltenberg snakker mye om den norske modellen. Frp vil heller snakke om det norske folk. Der hans modell blir et system som står i veien for fornuften, leter vi etter de gode løsningene for en bedre hverdag, sa Jensen i talen.

Onsdag tok det ikke lang tid før Stoltenberg fikk svar på sin Twitter-melding:

«600 000 utenfor arbeidslivet, mangler i eldreomsorgen, 270 000 i helsekø, synkende politidekning», kvitterte Siv Jensen.

«Over 340 000 nye arbeidspl. og fremgang innen helse og skole. Hvordan skal du få råd til mer velferd med massive skattekutt?» fortsatte Stoltenberg.

Skattekrangel

Her har flere twitrere hengt seg på og kommenterer debatten, før Frp-lederen går til angrep på Arbeiderpartiets ferske skattepakke.

«Skattepakken begrunnet du med behov for å trygge arbeidsplasser og bedrifter. Selvmotsigende? Men, hvem får økt skatt?»

Ordvekslingen fortsetter til Siv Jensen sier at hun skal i en debatt med Jonas (Gahr Støre).

«Fortsette med en live-duell snart? Jeg er klar! :)», skriver Jensen.

Jens tar Jensen i skole: Forklarer den norske modellen

721660

– Av med hanskene

Duellen har vakt oppmerksomhet utenfor landets grenser. Washington Wire rapporterer at Stoltenberg har vist seg som en statsleder de siste årene etter å ha leder nasjonen gjennom de to krisene på Utøya og i In Amenas.

– Men siden stortingsvalget i september nærmer seg og Arbeiderpartiet henger etter på meningsmålingene, følte han tydeligvis at det var på tide å ta av seg boksehanskene, skriver nettstedet.

Se terningkastene: – Stoltenbergs mannskap sliter i motvind

Magnus Brøyn, byråleder i Coxit Public Relations, følger tett med på utviklingen i sosiale medier.

– Noe lignende har vi ikke sett i Norge tidligere. Det bar preg av å være litt regissert, begge satt foran PC'en og var klare til å fyre av. Jens hadde også sørget for å ha hele dagen på kontoret og var omgitt av sine rådgivere. De tok til og med et bilde av ham, sier Brøyn til TV2.no. – Noe lignende har vi ikke sett i Norge tidligere.

Bare begynnelsen

Han mener slike «Twitter-battles» utelukkende er positive og at vi kommer til å se flere av dem fram mot valget.

– Dette er et eksempel på hvordan politikere gjør seg tilgjengelige for folk på 140 tegn. Det gjør politikken lettere å forstå. Hvis man har et snev av interesse for å oppdatere seg mot valget, må man følge partilederne på Twitter, sier Brøyn.

TV 2s politiske reporter Kjetil Løset sier det er en ny trend at lederne i de politiske partiene går i direkte debatt med hverandre på sosiale medier.

– Spørsmålet er om de når andre enn sine egne tilhengere. Twitter er beskrevet som et medium som når politikere, journalister og andre spesielt interesserte, sier Løset.

Torbjørn Røe Isaksen blogger: Mysteriet om den norske modellen